За авторитета на учителя, родителското робство, агресията...

Анализ на Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа
17 фев 2020 15:24, Анисия Иванова
124
За авторитета на учителя, родителското робство, агресията...
Снимка: МОН

Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Има страни в света, където неговият авторитет се утвърждава със Закон за статута на учителя,. Учителският авторитет е безусловно важен и грижливо пазен и в ЕС.

Именно признаването и уважението на учителския труд е гаранцията за високите нива на ученическите резултати във всички видове изпити и добра реализация в обществото и на пазара на труда, но най-вече е основа на високата гражданственост и държавност.

В родното образование днес ежедневно могат да се видят примери на грубо вмешателство от родители и родителски организации в училищните политики. Свидетели сме как държавни и общински институции не се намесват или са много плахи да застанат зад образователните институции и не спират да флиртуват с родителите, и то с тези, които са най-агресивни, тези с най-големите, необосновани и даже опасни претенции, пише в анализ на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", изпратен до медиите.

По данни на МОН посегателствата срещу българските учители се увеличават - през 2017/18 г. те са били 391 на брой, през следващата 2018/19 г. се увеличават до 476. Скок има и при случаите на вербална агресия - те се увеличават с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с около 16%.

Според статистиката за 2016 и 2017 г. в родните учебни заведения са били регистрирани над 8000 случая на тормоз и насилие. При 4500 от тях става дума за физическа и вербална агресия, което прави средно по 30 инцидента дневно.

Агресията срещу учителя не е само от учениците, но и от родители.

Днес учителят и директорът са оставени сами, когато имат най-голямата нужда от подкрепа и защита, в "скандални ситуации“, когато някой родител, припознал себе си като авторитет или експерт, извършва действия, които брутално уронват авторитета на учителя, директора и образователната институция, допълват синдикалистите.

А подронването на учителския авторитет удря устойчивостта ни като народ, възпитанието на подрастващите в гражданственост и дълг, което поставя на карта държавността и реда.

В оществото се ражда една нова възпитателна парадигма – всички са маскари, даже и тези, на които поверяваме най-ценното – децата си. Пределно ясно е, че чрез разпада на учителския авторитет, категорично няма да гарантираме по-добра образователна система, каквато очакваме и искаме всички ние.

От синдиката коментират и последния сручай, когато учителка от Хисаря беше арестувана, след като полицията установила, че шофира пияна на път за училище.

"Трагични и непоправими са последиците за нашите деца и ученици, които стават свидетели как е разпната една учителка, арестувана от полицейски служител...Има ли някой съмнение, че така калта залива цялата гилдия, а мнението на обществото става общовалидно за всички труженици на просветното поле?", питат синдикалистите.

Според тях всеки ден има лоши примери, които се дават на учениците, "компетентни” напътствия от родители за справяне с учителите, които заливат с жалби институции и медии, за да наложат свои решения.

Синдикат "Образование" е категоричен, че родителите трябва да спрат да се месят в работата на учителя, директора, и училището. Ролята им е да партнират, да помагат в спазването на училищните правила.

"Такъв кураж е проявил и е сторил в не толкова далечното ни минало министър-председателят Стефан Стамболов през 1891 г., който чрез "Закон за народното просвещение" отнема правото на родители и училищни настоятелства да назначават и уволняват учители и да се вмешават в работата на учителя: "... За да се положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания". И това с ясното съзнание за силата на авторитета на учителя...

"Резонно се питаме дали институциите - министърът на образованието, премиерът или президентът на България, ще дръзнат да озаптят и наложат мярка за онези родители, взели се за ментори, съдници и даващи възмездие или ще оставят образователната система в родителско робство...това само бъдещето може да покаже", категорични са те в анализа си.

От Синдикат "Образование" настояват:

"Нека ние, родителите, да се преклоним пред българския учител, да му отдадем уважението и съхраним достойнството му, нека спрем да го сочим като изкупител на обществените грехове! Защото, ако искаме да имаме учители и в бъдеще, ще ги има и ще останат, но не заради заплата или фиктивни лозунги, а заради усещането за доверие! Защото, ако не възродим авторитета на учителя с еволюция, ще си спомним за революцията от 2007 г.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
12
 
! Отговори
Допреди 30 години преди 4 години
много учители си позволяваха грубиянско отношение, дори издевателства спрямо децата и юношите. Не смееха да направят забележка на разглезени и нагли деца на големи шефове, но спрямо останалите отношението беше друго. Децата се свиваха, защото дадената от училище характеристика вървеше с младия човек като гербова марка и можеше да съсипе бъдещето му.Паралелно с това, всяка нервирана тетка или подпийнал пр.ос.так можеше да нагруби красива ученичка или гимназист левент. Децата и внуците на онези
101
4
 
5
 
! Отговори
Принцип на пружината преди 4 години
Всичко, написано по-горе в статията е правилно, предложенията са добри. Но нека да вметна нещо.И разхайтеното поведение след демократичните промени, на вече две поколения ученици, и скандалното отношение спрямо учителите, е следствие от нещо. И това нещо е реакция спрямо опита за въвеждане на казармена дисциплина в социалистическите училища, както и създадената по онова време вредна привичка за лошо, подигравателно, ругателно отношение към юношите и спрямо лицата на студентска възраст.
100
1
 
8
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
До Самурай ГадевБившата ми навремето и се обадиха първи за работа, когато завърши висшето,Тя се двуомеше, докато аз не и прочетох едно конско и сега е добре.Да работиш с подрастващи и да имаш ниска заплата, това не е добра комбинация.Навремето, строя гие държал, сега трябва да имаш желязни нерви да станеш учител за такива пари.
99
2
 
7
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Сега даскалята пушат с учениците, а преди....., сега родителите оставят даскалята да им възпитават децата,а преди как беше...., сега родителите нападат учителите с бой, а преди как беше...скъсват те от бой, щом учителя каже.. за какво да коментираме.....
98
1
 
18
 
! Отговори
до94 преди 4 години
Вие,много филми гледате,Като отстраните дете от час и се случи нещо лошо,кой ще отговаря?зВас ли ще влачат по зюсъдилища или мен.Като напишеш забележка,чете я отговорен родител.Рядко има родител на калпазанин,който да не застава зад детето си.Идея си нямате какви деца има,явно не сте в системата.
97
4
 
8
 
! Отговори
Самурай Гадев преди 4 години
Аз да питам - защо някои учителки приличат на лорно актриси ? С какво дават пример на девойките ? После да няма учудени.
96
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В оществото се ражда една нова възпитателна парадигма всички са маскари,"Това е невярно твърдение, както и статията е тенденциозно написана. За първото - проверете историята на израза - не е отсега, както ни внушавате. А за второто - сегашните учители са събрани от кол и въже. Ако родителите не си отстояват правата - децата ще са изтормозени и с промити мозъци. Иначе е вярно, че учителската професия по принцип заслужава уважение. Но не и в нашето дивашко общество.
95
1
 
5
 
! Отговори
Училище-мъчилище! преди 4 години
Как пък все седесарите се оплакват от многото задачи давани навремето?И как пък все само седесари са били карани да стават невръстни доносници?Една възможност е седесарите да са мързеливи, некадърни лъжци, но е възможно и някакво по-завъртяно обяснение.
94
13
 
5
 
! Отговори
хайде, хайде преди 4 години
Дайте да видим какво се случва когато учителят е във видимо състояние, което не му позволява да си изпълнява задулженията? Дали защото е пиян, дали защото има психиатрично заболяване ? И защо да не го пребия от бой докато чакам властите ? Детето ми е там !!!
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка 78, учителката има пълно право да им събере терефоните, да им пише забележка, да ги предложи за наказание, да ги отстрани от час. Т. Е. може да наложи дисциплина, а не да я пишем жертва.Оправданита и нежеланието за налагане на ред ни доведоха до тук.
92
1
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
До Анонимен 92Съгласен съм !!
91
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоши ученици винаги е имало. Положението нямаше да бъде толкова лошо, ако системата на образованието не беше така изкривена политически. Сега всеки гамен се гледа като писано яйце, защото с новата система бюджета на училището зависи от бройката ученици в него.
90
5
 
4
 
! Отговори
родителските срещи преди 4 години
До Аз съмСлед тях у дома ни очакваше побой! Преувеличаваха, само, че ЧОВЕК ОТ ТЕБЕ НЕ СТАВА
89
18
 
6
 
! Отговори
ваканциите преди 4 години
Затрупваха ни с купища задачи да учим и четем, че не оставаше време за почивкаУчилище-мъчилище! - свърталище на папагали и доносчици! ЩЕ ТЕ ОБАДЯСами виждахме и разбирахме, че всяка редичка чинове си имаше доносчик и го знаехмеУЧКОМА и всички активисти всичко пренасяха на учителите и Директорите.Там където теорията не достигаше идваше ред на тази порочна практика-ДОНОСИСамите учители ни разпитваха за родителите, дома и семейството какво се случва!Не ни ги хвалете! Всичко друго- не и учител
88
1
 
5
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
До РусенецЪРодителите играят основна роля, няма спор в това.Учителите също са различни, както и родителите.Забравяш също и средата която заобикаля детето/тийнейджъра, тя също може да се окаже фактор.
87
4
 
3
 
! Отговори
затвори за малолетни преди 4 години
Бойково, гара Бойчиновци и много други събираха безброй безпризорни деца!Ако някойе дете се съпротивяваше, нахвърляха се 50 души върху него..............
86
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но възниква проблема, че старите не освобождават места"Старите с радост се пенсионират, стига младите да се задържат в професията повече от година. Но младите бягат и се налага пак да викат пенсионерите.
85
16
 
3
 
! Отговори
скритият побой преди 4 години
До РусенецЪСамите учители питаха родителите ни могат ли да ни бият, подтикваха ги към побоищаС тежки дървени показалки ни разбиваха черепите до мозъчно сътресение!
84
10
 
10
 
! Отговори
родител преди 4 години
За да се подобри положението в училищата е нужно да се привлекат към учителската професия млади отдадени хора. Но възниква проблема, че старите не освобождават места. За това, всеки учител в т.ч. директор, който има в дипломата си предмети като История на БКП или Основи на комунизма трябва незабавно да се освободи от работа !
83
9
 
5
 
! Отговори
учителската мафия преди 4 години
До директори-феодалиНаговаряха се помежду си и те преследваха до гроб!За партизанските деца имаше специални интернати и елитни езикови училища.В редовите класове внедряваха безпризорни деца и разваляха цели класове.

Спонсорирани публикации