Децата в необразовани семейства от малцинствата учат само до V - VI клас

Държавата плаща таксата за 4-годишните на социално слабите
79
Децата в необразовани семейства от малцинствата учат само до V - VI клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата, които растат в среда на ниско образовани родители, а езикът, който говорят в семейството не е български, най-често отпадат поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. В повечето случаи на входа на първи клас тези деца са натрупали значителни дефицити, които не могат да се компенсират от училищата, и в етапа на V – VI клас отпадат от системата на училищното образование. Това е записано в мотивите на поправката в Закона за предучилищното и училищното образование, с която в обхвата на системата ще бъдат обхванати 4-годишните.

Още по темата

Общините ще имат на разположение две години за въвеждане на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст. Така че малчуганите на тази възраст трябва да са в детската градини или в училище задължително през учебната 2022/2023 г.

От 2014 г. насам в България процентът на участие за деца на възраст от 4 години до задължителната училищна възраст намалява. Последните налични данни за 2014 г. оказват равнище на записване от 83,9 %, което е значително по-ниско от средната стойност за ЕС от 95,4 %.

Въпреки усилията на просветното министерство, преждевременното напускане на училище продължава да бъде проблем.

През 2018 г. децата, които са отпаднали от училище е 12,7 %, което все още надвишава националната цел на България по стратегията „Европа 2020“ от 11 % и средната стойност за ЕС от 10,6 %, посочва в мотивите си МОН.

Неравностойното социално-икономическо положение все още е ключов фактор за ниското равнище на умения и ниските образователни резултати в контекста на значителни несъответствия между търсените и предлаганите умения, както и техният недостиг.

Въпреки че се изпълняват редица мерки за подобряване на качеството и равенството в образователния подход, съществуващите данни показват, че са налице важни пропуски в придобиването на основни и цифрови умения.

В данните от PISA за 2015 г. се посочва, че около 40% от подрастващите в България не притежават основни компетентности в областта на четенето, математиката или науката, като процентът на ниски резултати е над 60 % сред учениците в неравностойно положение.

За да се реши проблемът от МОН предлагат политики, насочени към въвеждане на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, подпомагане чрез държавния бюджет на заплащането на дължими от родителите такси за ползване на детски градини и установяването на контрол върху дейността на настоятелствата към образователните институции.

Обхващането в детска градина на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на детето. В същото време това дава възможност на родителите да са по-активни на пазара на труда, смятат от просветното министерство.

С предлаганите промени се цели да се улесни достъпът до образование, да се преодолеят неравенствата, да се насърчи приобщаването и да се предотврати социалното изключване, а впоследствие и отпадането на деца. Като се осигури подкрепа за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно идентифициране на потребностите, да се предотврати натрупването на дефицити и да спомогне за повишаване грамотността и за придобиването на умения и нагласи за учене през целия живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
арест за терористите преди 4 години
През 2017 след получени сигнали направихме с контролна група проучване. Само 26 минути престой в класна стая с тежко терористична камера с СПИН ГРИП активатори поболя цялата контролна група. Пили безалкохолни с подсладители почнаха д а си говорят сами .Групата успя да избяга .Учителката беше с трайно увредена психика и постоянно сълзене на очите
26
3
 
3
 
! Отговори
ПАзете децата преди 4 години
Браво терористи на власт принуждават милиони деца да преседяват в нагло вредни нечовешки условия за учене по 6- 7 часа пет дни в седмицата..Достатъчни са 20 минути престой в училища оборудвани с тежко терористични системи за видео наблюдение за трайно нелечимо увреждане .Терористите на власт от всеки милиард ограбени от народа през бюджета печелят чисти стотици милиони живи кървави лева.АмА нямаме други деца това са последните родени от здрави майки..
25
0
 
18
 
! Отговори
Питане преди 4 години
като държавата ще изхранва децата на социално слабите в детските градини, родителите какво ще правят? Ще ходят ли на работа или пак само на помощи ще разчитат и ще си почиват?
24
0
 
8
 
! Отговори
Живял-видял преди 4 години
На 12 -13 г. вече са готови за женене. Затуй учат само до V - V клас!
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само че малцинствата вече не са малцинства, малцинство сме ние, които издържаме и тях и политиците на хранилката!
22
0
 
19
 
! Отговори
perry преди 4 години
11 милиона на ден социални разходи!!??!
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде, бам! Дайте им още помощи сега и за детска градина, до година още помощи и за ясла, после помощи за сексуално образование, после помощи за презервативи и допълнителни за обучение как се ползват и т.н.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен да си го преместя, друго не виждам какво да направя
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ДЕЦА ОТ НЕОБРАЗОВАНИ СЕМЕЙСТВА ОТ МНОЗИНСТВОТО УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата в необразовани семейства от малцинствата учат само до V - VI клас------ПървуПак бива, че учат и до 5-6 класВторуЗначи държавата не си върши рабутътъ кату требвъЩоту при пустия му Соц. искаха не искаха амъ поне до 8 клас учихъНапример, аз завърших ангийскатъ гимназия с две ромчета в класа. (бяхми 24 ученика у класа)ТретуНе подклаждайте расизъм, щем-не щем след 20-на години малцинстватаще достигнат ниво на популация 2/1 спрямо нас, тоест на двама българина едно ромче или турче
17
0
 
7
 
! Отговори
Равнис по невежите! преди 4 години
А тези с образованите родители защо да тръгват задължително на детска градина?Защо всички да се равняват по най-изостаналите?
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кого ще ходи майката да проси, ако си даде чаветата на детска градина? Не сте го измислили още.
15
3
 
5
 
! Отговори
Хейтер ви залива преди 4 години
Много добре, това е бъдещето на България и българите в нея.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вижте в гетата каква е мизерия ,те самите не искат да избягат от там ! Просто са един контингент които искат да живеят така и на соцките !
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом учат до 6 клас предлагам българите след 6 клас да започват да учат бойни изкуства
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото няма държава!!!!В Англия и навсякъде другаде,всички деца учат!!!!!!Но НПОтата си знаят мястото!!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До интересноЗа утрешния ден мислят държавниците. Такива у нас - не се намират.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом не могат да се грижат за себе си значи не трябва да имат деца, които са инструмент за източване на социални. Така се задълбочава проблемът понеже ром с 10 деца като умножиш по още десет(техните деца) излиза, че за едно поколение 2 лентяи става 100. До кога така преди да рухне държавата?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и после стават *** на гърба на държавата
8
0
 
38
 
! Отговори
интересно преди 4 години
А какво ще стане след 10-20 години, когато тези деца и родителите им ще са мнозинство?Тогава коя държава ще ги издържа, след като не работят и не учат?Защото тази държава, която имаме в момента, ще престане да съществува в този си вид.Тогава кой ще ги издържа?Ето, това е проблем, над който трябва да се замислят политиците ни /от всички цветове/, а да си "крият главата в пясъка" и да натоварват все повече нормалните работещи.

Спонсорирани публикации