Децата в необразовани семейства от малцинствата учат само до V - VI клас

Държавата плаща таксата за 4-годишните на социално слабите
79
Децата в необразовани семейства от малцинствата учат само до V - VI клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата, които растат в среда на ниско образовани родители, а езикът, който говорят в семейството не е български, най-често отпадат поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. В повечето случаи на входа на първи клас тези деца са натрупали значителни дефицити, които не могат да се компенсират от училищата, и в етапа на V – VI клас отпадат от системата на училищното образование. Това е записано в мотивите на поправката в Закона за предучилищното и училищното образование, с която в обхвата на системата ще бъдат обхванати 4-годишните.

Още по темата

Общините ще имат на разположение две години за въвеждане на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст. Така че малчуганите на тази възраст трябва да са в детската градини или в училище задължително през учебната 2022/2023 г.

От 2014 г. насам в България процентът на участие за деца на възраст от 4 години до задължителната училищна възраст намалява. Последните налични данни за 2014 г. оказват равнище на записване от 83,9 %, което е значително по-ниско от средната стойност за ЕС от 95,4 %.

Въпреки усилията на просветното министерство, преждевременното напускане на училище продължава да бъде проблем.

През 2018 г. децата, които са отпаднали от училище е 12,7 %, което все още надвишава националната цел на България по стратегията „Европа 2020“ от 11 % и средната стойност за ЕС от 10,6 %, посочва в мотивите си МОН.

Неравностойното социално-икономическо положение все още е ключов фактор за ниското равнище на умения и ниските образователни резултати в контекста на значителни несъответствия между търсените и предлаганите умения, както и техният недостиг.

Въпреки че се изпълняват редица мерки за подобряване на качеството и равенството в образователния подход, съществуващите данни показват, че са налице важни пропуски в придобиването на основни и цифрови умения.

В данните от PISA за 2015 г. се посочва, че около 40% от подрастващите в България не притежават основни компетентности в областта на четенето, математиката или науката, като процентът на ниски резултати е над 60 % сред учениците в неравностойно положение.

За да се реши проблемът от МОН предлагат политики, насочени към въвеждане на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, подпомагане чрез държавния бюджет на заплащането на дължими от родителите такси за ползване на детски градини и установяването на контрол върху дейността на настоятелствата към образователните институции.

Обхващането в детска градина на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на детето. В същото време това дава възможност на родителите да са по-активни на пазара на труда, смятат от просветното министерство.

С предлаганите промени се цели да се улесни достъпът до образование, да се преодолеят неравенствата, да се насърчи приобщаването и да се предотврати социалното изключване, а впоследствие и отпадането на деца. Като се осигури подкрепа за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно идентифициране на потребностите, да се предотврати натрупването на дефицити и да спомогне за повишаване грамотността и за придобиването на умения и нагласи за учене през целия живот.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им държат сметка и да ги глобяват, ако децата им тръгнат в първи клас без да знаят български език и без да са научени на дисциплина! Да отработват глобите!
След като не вършат нищо, какво им пречи на тези родители първо те самите да научат български език като хората, а после да научат и децата си? Докога с нашите изкарани с труд пари ще развъждат непотребници?
Не само, че не си правят труда да бъдат полезни за обществото, ами сеят и вреди. Докога?!
51
0
 
8
 
! Отговори
Докога ще наливат преди 1 месец
в каца без дъно?!
Майките на тези 4-годишни не работят, а често пъти и бащите са безделници!
Да ги впрегнат в общественополезен труд, за да поемат разноските на децата си! От къде накъде държавата ще плаща за тях с НАШИ пари?!
50
1
 
9
 
! Отговори
РОМА от БАНКЯ преди 1 месец
НЯМА ДА СЕ МАХНЕ ОТ ВЛАСТТА,

ДОКАТО НЕ ИЗТРИЕ И ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН ОТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ

ВСИЧКИТЕ ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ОТИВАТ ЗА СВРЪХ-РАЖДАЕМОСТТА

НА МАЛОЛЕТНИТЕ РОДИЛКИ-МАЙКИ В МААЛИТЕ !
49
0
 
15
 
! Отговори
Достатъчно преди 1 месец
Да им се спират помощите и да си търсят ниско квалифицирана работа. Дтига сме харчили пари в.на вятъра. Дават му средно образование с ниво на 3 -ти клас-нито може да пише, нито да смята...На кого е нужно това?
48
1
 
10
 
! Отговори
КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО преди 1 месец
КУЧЕТО ?

ПРИЧИНАТА ИНДО-ПАКИТАТА ДА НЕ УЧАТ СА МНОГОБРОЙНИТЕ МАЙЧИНСТВА, МЕСЕЧНИ ДЕТСКИ И ПОМОЩИ ЗА РАЖДАЕМОСТ

КОИТО ДПС, ГЕРБ, БСП И ДРУГИТЕ БЕЗШУМНО РАЗДАВАТ НА 12-14 ГОДИШНИ РОДИЛКИ

НО НЕ НАПРАВО НА ТЯХ, А НА ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ "РОДИТЕЛИ",
КОИТО В ПП на ЗСПД СА НАРЕЧЕНИ " ЗАКОННИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ "

СПРЕТЕ ТЕЗИ НЕЗАКОННИ СОЦИАЛНИ ПАРИ,
ВЪВЕДЕТЕ ВЪЗРАСТ 18 г. ЗА РАЖДАЕМОСТ
И РОМЧЕТАТА ЩЕ ТРЪГНАТ НА УЧИЛИЩЕ

ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ !
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължават да сегрегират българския етнос, като полагат максимални привилегии за индийския.
Много нагло при това.
Тука стана развъдник на тези хора.
46
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Училищата са заинтересовани да имат ученици, на хартия така да се каже. Освен това на колко родители са им отнети помощите заради това, че децата не ходят редовно на училище? Нали образованието е задължително.
45
0
 
17
 
! Отговори
глупости преди 1 месец
Айде пак политкоректност!В 6-ти клас ги няма,щото са женени!И имат дете!Някои и в първи клас не ходят!
44
4
 
13
 
! Отговори
Дядо ви преди 1 месец
За жалост и много българчета приключват с ученето някъде към 7 клас, макар да ходят или да се води, че ходят на училище до 12. Ако можете да надникнете какво правят в част повече от половината гимназисти, ще се уверите.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много бе... Аз мислих, че хич не ходят.
42
1
 
5
 
! Отговори
МЪЧЕНИК преди 1 месец
Искам да спечеля от тотото за да не страдам!
41
0
 
17
 
! Отговори
Грешка преди 1 месец
Не учат. Просто ходят на училище от дъжд на вятър. Ако пък са на училище, отидете сами да видите какво става. Колко даскали отнесоха боя, колко са на успокоителни.
5.-6. клас е вече време да ги женят и да се включват в социалките с произведената продукция.
Има и изключения, но изключително рядко срещани .
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те стават футболисти и нямат нужда от средно образование. Момичетата се женят рано и раждат и вземат помощ заради изборите.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е те в 5-6 клас вече са за женене...Имах такъв съученик в 6-ти клас беше вече на 18 и се ожени. Майка му идва да ни черпи с бонбони.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говорят ромски а липсват учебници на ромски и са само на български и те не разбират нищо.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имахме ромчета в класа на щерката и до 5-ти клас, две от тях се справяха много добре. В пети дойде потопът от високонаучна терминология и в шести ромчетата вече ги нямаше. Българчетата продължиха при нулев интерес към образованието, защото нито един учител не е в състояние да разбере преподавания материал, а и няма време. Програмите са някакво брауново движение на подскачащи скакалци от тема на тема, а матурите са сива учителска икономика, гълтаща до 30% от доходите на средните семейства.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако родителите ти има 1000 думи речник, в каквито и предучилищни групи да отидеш, потенциала ти да се образоваш рязко спада само заради средата. Докато не се разселят и не осъзнаят нуждата от образование, тези хора не могат да бъдат интегрирани или наемани на работа, в каквато и да е сфера. За тях е добре да има квалификационни курсове за конкретни професии, за да може да се използва рабтния им ресурс към момента, защото в идните години няма да има скок в образователното им ниво.
35
9
 
5
 
! Отговори
Тотю Чушката преди 1 месец
Те са бъдещето, факт, колкоро и да не ни харесва.
Българите сме прокажен и мртвороден етнос от ялови егоисти. Следователно, обречен етнос.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето тук е заровено кучето. Отпадането от училището трябва да бъде нулева опция, дори с малко насилие. Освен това, тези които бяха "изпуснати" трябва задължително да се върнат в училище за година-две по специални програми. Ако се ликвидират безпросветните гета, България ще стане много по-добро място за живеене.
33
0
 
11
 
! Отговори
Асен Асенов преди 1 месец
Ма след това са женят бе бате, ко да праим. Гледат по телевизията сексове, мексове и забременяват.