Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък

Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък
Обновена: 10 мар 2020 08:51 | 10 мар 2020 08:51, Елка Василева
110
Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък
Снимка: архив, БГНЕС

„Общата грипна ваканция за всички училища най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив са взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова.

„Ден за ден се решава, както казах. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция.

„Мислим върху всички варианти, но този вариант е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът.

На 12 март, четвъртък очакваме учениците да се върнат в училище след грипната ваканция, ситуацията остава непроменена спрямо вчера, но е динамична и може да се промени във всеки следващ момент. Това каза междувременно пред БНР Жени Костадинова, директор  на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата
Това важи за всички освен Плевен и Габрово, където са наложени по-строги ограничения заради потвърдените случаи на коронавирус, и област Пловдив, където грипната ваканция бе удължена до края на седмицата.

„По наши изчисления от учебния процес, в различните региони, са за губени между 6 и 16 учебни дни“, каза Костадинова . И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно.

Според нея няма да е коректно да се каже, че учебният материал може да бъде предаден безпрепятствено.

„Това налага своеобразно преструктуриране, но към момента не можем да говорим, че ще се удължава учебната година или че ще се предприемат някакви мерки… Вярваме на учителите, че могат да преценят как точно да подходят с учениците, за да постигнат очакваните резултати“, каза експертът.

„В случай, че има допълнителни обстоятелства, ще мислим. Към момента не обсъждаме пипане на пролетната ваканция или удължаване (на грипната). Но да видим как ще се развият нещата“, каза Костадинова.

Относно изпитите Жени Костадинова обясни: „Уменията, които се търсят в края на 4-ти, 7-и и 12-и клас, могат да бъдат проверени с учебно съдържание, което е усвоявано по-напред в учебната година, без да пострада придобиването на умения“. Това каза тя в отговор на въпрос за съобщението на МОН от вчера, че на изпитите ще бъде даден материал, дотам, докъдето е взет“.

„Можем да направи изпитите така, че да не ощетим учениците, които са били по-дълго във ваканция“, категорична бе Жени Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
17
 
! Отговори
пххх преди 4 години
Некадърността личи отвсякъде. Но това са хора на бюро, които нямат абсолютно никаква представа от това как реално протичат нещата. Да не говорим, че на много места в детски градини и училища децата са смесен етнос. А познайте кво ще стане...
59
10
 
5
 
! Отговори
БРАВО ! преди 4 години
Правилно !В България ситуацията не е като в Китай и в Италия.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе в тва министерство как се събраха па най негодните от негодните
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимем преди 4 години
Аборигени!!!!!!! Знаете ли каква е мизерията в училищата? Искали да не се струпват много хора на едно място. Влезте в няколко по- стари училища където не са ремонтирани от поне 50 години и вижте мизерията отблизо. Те в другите страни вече са готови с мерките за сигурност, само тук се правим на дръж ми шапката.
56
4
 
29
 
! Отговори
Разгневен преди 4 години
В никакъв случай няма да си пусна децата на училище поне още месец. Самият аз съм учител и ако трябва и неплатен ще си пусна, но няма да стъпя скоро на работа. Абсурдно и престъпно е това, което прави и говори този т.н. " министър"! Може да се учи дистанционно, ако трябва да се удължи учебната година. Толкова ли е сложно!? След 2-3 седмици този Умник други приказки ще приказва.
55
4
 
20
 
! Отговори
Децата са в къщи преди 4 години
Прекалявате с плюенето. В крайна сметка не са затворници. Изобщо тоталното не излизане много последователни дни, поне за малко,също е вредно за психиката. Трябва ли да полудеят затворени, заради коментарите на някой си? И Да, сега ваканцията е разумна и ефективна. 1000 деца накуп в училище е свръхрисково начинание в момента. При условие, че с месеци вече не се учи в някои Европейски държави, ние защо се правим на интересни? Да се удължава грипната за цялата страна и толкоз. Короната настъпва..
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има някой по умен от съветниците на примиера да му кажат , че допуска голяма грешка....
53
1
 
1
 
! Отговори
манутд преди 4 години
До АнонименМислят го защото има матури,кандидатстудентски изпити,вкл. и в чужбина.
52
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-разумният вариант - спиране на децата от училище за още две седмици/докато отшуми пика на грипа/ и удължаване на уч.година с две седмици . Какво толкова го мислят..
51
2
 
5
 
! Отговори
До ДО ЯКИМ преди 4 години
Аааааа ха ха ха ха ха... Ти май ОТДАВНА НЕ СИ ХОДИЛ ПО СТУДЕНТСКИ ГРАД ?!?! ...... Пълно е , особено по чалготеките , с НАПРАВЕНИ И ГРИМИРАНИ , КАТО "ЧАЛГА ПЕПЕРУДКИ" Лолитки на по 13 - 14 - 15 години ..... И познай ..... Никой НЕ им прави проблем ..... Няма да ти казвам ЩО , защото ще ми изтрият коментара за нецензурни думи !!!!!!
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родителите да носят отговорност за своите деца .Да се забрани законово излизането на децата от вкъщи по време на такива ваканции . Неспазилите да бъдат санкционирани .
49
0
 
2
 
! Отговори
До Яким преди 4 години
Якиме, по дискотеките и в Студентски град не ходят ученици под 16 год. Все си мислех, че Студентски град се казва така, защото там живеят студенти! А те всички са над 18!
48
2
 
8
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
..... Веднага давам пример : АКО БЯХА ИТАЛИАНСКИ УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ - хайде на бас , че щяха да спазват всичко , което им се каже !!!!! ... АКО БЯХА БЪЛГАРИ , В ИТАЛИЯ , и те как веднага се научават , че нещата ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ !!!!! Трябва да има ... РЕД !!!!! .... Трябва да има ... ДИСЦИПЛИНА !!! ... А тия тук - какво ? ... Щото знаят как "минава номера" в Абсурдистан и на никой НЕ му дреме ... Ходете да видите денем по МОЛ - овете и нощем по чалготеките в Студентски град какво става ...
47
8
 
11
 
! Отговори
не разбрал преди 4 години
Защо се обяви тази грипна ваканция за цялата страна, като всъщност грип има/ако въобще има/ само в отделни райони на страната?
46
1
 
3
 
! Отговори
Цензурата е: преди 4 години
***.о.н.а. п.е.дд.е.р.а.с.т.т.и Гешев. Те ти диагноза!
45
5
 
6
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
..... Дори не знам тази "ваканция" за какво им я дадоха по - точно ...... Ваканция се дава на млади хора , които разбират какво е положението в момента. Стоят си вкъщи и се пазят. А те ?!?! ... Вместо да са по класните стаи. Те са по МОЛ-овете , по чалготеките , по заведенията , и чат пат и по парковете ... Но отново са на големи групи и по доста хора ... И в този случай ?!?! ... ЗАЩО ИМ Е ТАЗИ "ВАКАНЦИЯ" , като положението си е едно и също ?!?! ..... Сега да ги оставят да учат до 20 ЮЛИ !!!!!
44
0
 
3
 
! Отговори
Лечение Гешев преди 4 години
Лечение със собственото им лекарство! Има корона вирус все пак!
43
0
 
4
 
! Отговори
14 дни и 14 акта преди 4 години
И престой в ареста главата им ще започне да се прояснява Гешев. Ще започнат да си спомнят. Амнезията и деменцията ще изчезнат Гешев. И не Гешев това не е полицейски произвол - това е борба с организираната престъпност. Да усетят, че държавата е сабя и да е ръждясала може да ги погали когато иска! И ще боли! Стиска ли ти Гешев?
42
4
 
5
 
! Отговори
прост човек преди 4 години
Здравето на първо МЯСТО....то от даскалото файда НЯМА>>НЯМА
41
17
 
10
 
! Отговори
Roditel преди 4 години
Само от учителите по математика информатика физика химия и биология има полза. Но трябва да са вдъхновени, умни креативни. На такива хора и 5000лв заплата е малко защото децата научат ли точните науки ще се оправят в живота. Но сега училищата са пълни с егоистични самодоволни хора наричащи себе си учители които се интересуват единствено от заплата, ваканция и нищоправене в час или междучасие. Системата изисква генерален ребуут и търтеите вън. Тези от които има полза да са с големи заплати. Само така нещата ще потръгнат.