Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък

Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък
Обновена: 10 мар 2020 08:51 | 10 мар 2020 08:51, Елка Василева
110
Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък
Снимка: архив, БГНЕС

„Общата грипна ваканция за всички училища най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив са взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова.

„Ден за ден се решава, както казах. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция.

„Мислим върху всички варианти, но този вариант е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът.

На 12 март, четвъртък очакваме учениците да се върнат в училище след грипната ваканция, ситуацията остава непроменена спрямо вчера, но е динамична и може да се промени във всеки следващ момент. Това каза междувременно пред БНР Жени Костадинова, директор  на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата
Това важи за всички освен Плевен и Габрово, където са наложени по-строги ограничения заради потвърдените случаи на коронавирус, и област Пловдив, където грипната ваканция бе удължена до края на седмицата.

„По наши изчисления от учебния процес, в различните региони, са за губени между 6 и 16 учебни дни“, каза Костадинова . И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно.

Според нея няма да е коректно да се каже, че учебният материал може да бъде предаден безпрепятствено.

„Това налага своеобразно преструктуриране, но към момента не можем да говорим, че ще се удължава учебната година или че ще се предприемат някакви мерки… Вярваме на учителите, че могат да преценят как точно да подходят с учениците, за да постигнат очакваните резултати“, каза експертът.

„В случай, че има допълнителни обстоятелства, ще мислим. Към момента не обсъждаме пипане на пролетната ваканция или удължаване (на грипната). Но да видим как ще се развият нещата“, каза Костадинова.

Относно изпитите Жени Костадинова обясни: „Уменията, които се търсят в края на 4-ти, 7-и и 12-и клас, могат да бъдат проверени с учебно съдържание, което е усвоявано по-напред в учебната година, без да пострада придобиването на умения“. Това каза тя в отговор на въпрос за съобщението на МОН от вчера, че на изпитите ще бъде даден материал, дотам, докъдето е взет“.

„Можем да направи изпитите така, че да не ощетим учениците, които са били по-дълго във ваканция“, категорична бе Жени Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познайте колко деца ще отидат в четвъртък на училище ?
79
10
 
1
 
! Отговори
неизбежното преди 4 години
Дали сега или понеделник все тая.
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА на тиквун
77
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако прекратят ваканцията, това означава, че България пада с пълна сила в пропастта. ако се върнат в мизерните училища където няма топла вода нито сапуни, а има само тоалетни тип клекало, ще стане страшно. Особено там където има деца от един специфичен етнос.
76
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе играете си с нервите на родителите! Родителите са сила, която няма кой да я спре!
75
2
 
38
 
! Отговори
свещена тъпота преди 4 години
Това, че за децата коронате не е опасна, е лъжа!Децата карат вируса като тежък грип и често има усложнения като пневмония. Това не е "без риск"....Друго - децата са приносители на вируса и могат да заразят всички около себе си - персонал, родители, съседи....Осъзнайте се, нискочели еднокнижници залюхани!
74
1
 
25
 
! Отговори
Ученик от 6-ти клас преди 4 години
'Кви са тези глупости, два вируса виреят и всеки момент може някой град да пламне. Аз лично не съм съгласен с това да ходим на училище в четвъртък и петък! Даже не съм съгласен да ходим поне до 26 март/ 1 април.Ясно, че човека е рационално същество и прави това което му е по-лесно, но тово вече е чиста тъпотия. Не може в други държави, да затварят театри, музеи, концерти и т.н. а ние, да си чешем дървените тикви, за това дали грипната ще е удължена! Чиста тъпотия.
73
1
 
14
 
! Отговори
до разгневен преди 4 години
Освободете си децата по семейни причини, докато не се изясни ситуацията.
72
2
 
27
 
! Отговори
до Браво преди 4 години
Ще чакаме ситуацията да стане като в Италия ли, че да взмеем мерки?В Румъния всички деца са във ваканция до Великден, а нямат още епидмеия.Няма и да имат.Аман от жалки лсуги на мафията като тебе. На Ония свят връзките с рекетьорите не помагат, даже пречат.
71
0
 
9
 
! Отговори
биохазарт преди 4 години
ГЕРП - внимание опасно за вашето здраве!
70
1
 
6
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 4 години
Това решение означава, че искат да пуснат вируса навсякъде в рОдината. 50% от хората може би ще го прекарат или ще се видят със Св. Петър преждевременно - според каквато е имунната им система.Не им пука за простия материал и това е.
69
1
 
7
 
! Отговори
кирчо преди 4 години
Просто държавата е няма парички за пенсий,и с това се надяват малките килешчета да пренесат малко корона на баба и дядо-да си почине малко пенсионната система
68
1
 
22
 
! Отговори
прости са преди 4 години
Себе си управниците уредиха с термокамери, карантина и ваканция. А децата зорлем ги бутат в калсните стаи и по автобусите.И няма никакво "за сега" - на местно ниво шанса е минимален някой да противоречи на тиквеника. Като е изръмжал, че няма нужда от ваканция -значи няма. Нали човека е девети дан епидемолог.
67
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е чак такава трагедия, ако затворят и заведенията за няколко седмици.Всеки може да си купи кафе от автомат или да си го свари вкъщи, или да си пие ракията у дома.Ще има икономически неизгоди, но по-добре живи и малко по-бедни, отколкото преждевременно на Оня свят.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво пречи да се правят проверки нощем по заведенията? Хванат ли "Лолитка", един хубав пердах някъде по-настрани, а на баща й 1 000 лв глоба, да видим дали няма да я контролира занапред.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Яким Вълев Донев 2И за това има чалъм. Да затворят МОЛ-овете и чалготеките за няколко седмици!СУ е затворен, не знам как е с другите ВУЗ-ове. Ако няма да се учи няколко седмици и след като и големите библиотеки затварят, тогава обитателите на Студентския град могат да бъдат приканени да заминат за родните си места докато отшуми грипът.
64
3
 
22
 
! Отговори
Какъв е този зор? преди 4 години
Не е ли редно ваканцията да приключи поне 20 дена след като бе открит първият заразен с коронавирус у нас?Макар че най-разумно ще е първо да се намери нулевият заразен и едва след това да се реши кога да е краят на ваканцията, поне 2 седмици след като нулевият е влязъл в България.Кога ще наваксват? По-добре силно съкратена лятна ваканция, отколкото да избухне епидемия.И да се вземе пример от Италия - излезе ли някой под 18 г. на улицата докато е във ваканция, глоба и затвор за родителите!
63
6
 
3
 
! Отговори
7 преди 4 години
Изпити само върху взет материал означава ,че дипломите и подготовката им са неравностойни на миналогодишните ! Ами тогава проведете ги сега и ги пускайте и без това обучението е една порнография ! Нали ги учехте сами да учат- защо ще им опрощавате съдържание? Защото са калпазанували повече от другите !В градовете , в които няма случаи ваканцията е по-дълга !?
62
8
 
4
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Много сте ми интересни някои по-долу. Всеки път при грипна ваканция, уж отсъстват половината деца от училище, а в същото време моловете са препълнени и ако не беше дъждовното време, градинките и те са претъпкани. Това само по себе си говори за умишлено спиране от училище на здрави деца и без уважителна причина.В същото време познавам хора, които са пред изгонване от работа, заради непрекъснато отсъствие, изчерпани отпуски и не знаят какво да направят.Всичко си има граници!
61
0
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До БРАВО !И как знаеш, че ситуацията в България не е като в Италия след като НИКОЙ НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА за нищо! Знаеш ли, че всички инфекциозни отделения са пълни с хора, болни от ... нещо! Никой не ги е изследвал, не само за коронавирус, а за нищо! ПРости си лежат в отделенията!