Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли

Матурите рано или късно ще бъдат направени, няма да са онлайн
28 мар 2020 10:48, Елка Василева
163
Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV.

Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец, съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

Още по темата

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите?

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът.

По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

 „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Повечето учители тепърва придобиват опит в тази форма на обучение.
41
2
 
4
 
! Отговори
Като котка са преди 4 години
[13:1] След това застанах на морския пясък и видях да излиза от морето звяр със седем глави и десет рога; на роговете му имаше десет корони, а на главите му - богохулни имена.Това е десетия щам на КОРОНАвируса :]]
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе умници, които сте за завършване на годината на всяка цена. Как при инкубационен срок над 14 дни и при вирус който не си е достигнал пика и при "средно" работеща карантина си мислите, че до май месец всичко ще си е по старому? Има ли нещо в главиците ви? По добре да бъдем реалисти и да се приготви системата за вариант Б и вместо да им се залага на виртуални уроци,които им дават 20%
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че матурите трябва да се махнат.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онлайн обучението ни нарушава правата.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На министъра и калинките от МОН не им стигнаха две седмици да разберат, че към момента онлайн обучението върви към провал с малки изключения.След още две седмици вероятно ще се появят първите проблясъци. Засега явно се стреснаха от писмото на директорите, с което поискаха премахване на НВО - защото те досега рапортуваха смело и безотговорно как всичко е наред.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи здрави ,яки и назобени спортисти - отлагат олимпиадите и състезанията, но за учениците със слаба имунна система- няма да има нулева година? Пред пандемията всички сме равни.. да не се е родил царя , та да завършат и да имат една 1-ца отгоре в оценките? Айде моля ви се.. 21 век сме...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Дигиталното образование може да е добре може и да е зле.Всичко зависи от учителя и от учениците.В интернет учениците може да научат важни неща, които не са застъпени в учебната програма
34
0
 
16
 
! Отговори
като котка са преди 4 години
Ще пусна децата си на училище когато ми цъфнат налъмитеСтига сте имитирали спокойствие, този свят ще се срути много лошо.Сигурно и плажовете и хотелите ще са пълни ...а един мармот завива шоколада в станиол.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Матури, изпити онлайн няма да има, защото учениците щели да бъдат неравнопоставени. А сега при онлайн обучението са много равнопоставени, нали? Революцията в обучението ме настройва все по-революционно и по-революционно, въпреки че съм еволюционист по природа.Смали стреса, другарю минисър,в системата, защото всичко е супер стресово около нас!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е матурите да са онлайн.Сложете въпроси които изискват мислене, а не преписване и може да ги направите онлайн.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какви точно са ни притесненията при вариант да отпаднат матурите? Да не се окаже, че притесненията са само откъм финансовата страна на въпроса, защото това не е свястна причина да се удължава учебната година и да се чака ограничителните мерки да намалеят, за да се проведат матурите. И без матури учениците могат да кандидатстват. Този като е бил малък да не би да е имало матури, пък виж, изучил се е и министър е станал даже! Значи не е драма да няма матури!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пропуснеш учебна година, не е непоправимо. Това е просто забавяне. Нищо фатално няма. Опазване живота на децата е най- важното. Много от тях не са напълно здрави, има и със слаба имунна система.Когато целият свят се тресе от зараза, точно матурите са най- малкия проблем.Защо постоянно ни занимавате с това?!
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дигиталното образование е допълнение към реалното образование. Иначе само по себе си е гола вода. Видях го "на живо" в английската система до какви резултати води. Това е като да научиш език от самоучител, 5% успяват, ама 95% не могат и никога няма да могат
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онлайн обучението е за големи и осъзнати хора, които сами имат желание да учат.То не е за ученици, които мразят училището и да учат повече от всичко на света. Много телевизии показаха как един к.е.л.е.ш заглуши звука на урока, който преподаваше учителката онлайн. Такива индивиди в училище пречат, та няма да пречат и онлайн.
27
3
 
17
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Не съм бабичка, нито внук на комунисти. 1985 набор съм. Нищо не може да замени социалния контакт, обучението на живо. Самите деца вече полудяват вкъщи, те самите искат на училище.
26
7
 
5
 
! Отговори
биите минуси преди 4 години
Като чета коментарите и се радвам. В тая държава винаги ще има работници на които да плащам малко. С такова мислене няма да спеят да се квалифицират и ще им използвам евтино труда. В Германия например това не става, защото хората там учат, лятната ваканция е 1.5 месеца и през повечето време са на някакви занимания. А тука 3 месеца на село при баба и станат оле мале. За да се отървете от ниското заплащане не трябва революция както ви се иска а трябват знания и умения които липсват в Бг-то
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО ВЪРВИ ПРЕКРАСНО, НО ИМА ДЪРТИ *** КОМУНИСТИ КОИТО НЕ СЕ ОПРАВЯТ С КОМПЮТЪР И ТЕ ПРОВАЛЯТ НЕЩАТА, КАКТО ВИНАГИ.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До края на Юли месец всички ще се заразени, и 10% пътници....
23
3
 
6
 
! Отговори
Учител преди 4 години
Правете си матурите без нас, ние няма да дойдем, страх ни е от Короната. Cистемата ни убива с вируси.

Спонсорирани публикации