Вълчев обеща: Няма да има нулева учебна година

Изпитите може да са само върху взетия материал, каза министърът
Обновена: 16 мар 2020 15:33 | 16 мар 2020 15:33, Анисия Иванова
51
Вълчев обеща: Няма да има нулева учебна година

Няма да има нулева учебна година, категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"До момента е взет около 60% от учебния материал. Затова е невъзможно да има нулева година", каза той на брифинг в Министерския съвет.

Според него случилото се през последните три дни е забележително, тъй като системата е мобилизирала много енергия и ентусиазъм, както и човешка дейност.

По думите му тепърва ще се разглеждат вариантите за предстоящите официални ваканции на учениците.

Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април заради коронавируса, пролетната ваканция вероятно ще се бъде само в дните по Великден. Има вариант да се учи през съботите, има вариант да се удължи през юни месец учебната година, изброи министърът.

По думите му 8 са вариантите, които ще се обсъждат тепърва, и те са според това докога ще продължи сегашното положение.

На въпрос за изпитите и матурите, които предстоят, той каза, че най-лошото е ограниченията да продължат до датите на изпитите. При всички други варианти - може да се съкрати материалът, който обхващат изпитите.

"Може да включим материала от първия срок, който е взет. По принцип изпитите трябва да бъдат за мерене на умения и крично мислене, а не заучаване наизуст. Досега нашите изпити бяха второто", призна той.

Във връзка с организацията на дистанционната форма на обучение той обясни, че тя може да е по най-простия възможен начин - чрез пращане на задачи по електронна поща или интернет приложение.

"Над 90% от училищата са създали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този процент. Да направим организацията по-ефективна. Някои училища и днес я създават", допълни министърът.

"Имаме две форми на електронно обучение - синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се започне с асинхронното - тоест по различно време, а не във виртуална класна стая. Синхронното обучение предполага по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задачи и самоподготовка на учениците", каза още Вълчев. И призова родителите да помагат активно на децата си, особено на по-малките.

Според него добре би било освен да се преговаря в тези дни, да се взема и нов материал.

Данни на ведомството сочат, че около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройтва. Такива ще има бъдат закупени като за целта ще бъдат отпуснати между 1 млн. и 2 млн. лева.

Той заяви, че сега е моментът децата да четат повече, а ние като родители да ги възпитаме дигитално, да ги насърчаваме да гледат повече уроци, да гледат повече телевизия, да четат книги.

"С БНТ2 от утре в 9.15 започваме уроци за децата от начален курс, следобед за прогимназията. От 9.15 ще е за седмокласници по математика", каза още вминистърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тоя опулен прилеп като го видя и ме напушва смях... взели били 60%... добре, че уча децата си, кое е вярно и кое не в сегашното образование, че...
47
0
 
2
 
! Отговори
До долния преди 4 години
В Библията е казано, Поискай и ще ти бъде дадено!
46
0
 
3
 
! Отговори
до долния преди 4 години
Че кой говори за "вина у децата"? Те са едни прекрасни млади хора.Вина имат бюрократите, които не разпределят ресурса добре.
45
1
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Ами искайте бързо оборудване на училищата! Относно бързия нет, намерете фирма и искаите качествен нет, накарайте МОН да ви го плаща! Децата каква вина имат за това?!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите се справят! Колкото и абсурдно да ви звучи! Бях притеснена за най-възрастната ни учителка, а тя шашна децата! Оказа се, че има опит, понеже има близки в чужбина. Тя помагаше на децата къде да кликнат и какво да направят. УРОКА МИНА ЧУДЕСНО!
43
0
 
3
 
! Отговори
който се интересува преди 4 години
Да оборудвали децата с таблети. Имало било бесзплатни учебници... все приказки на хора, които са далече от системата.И една трета от учебниците и помагалата още нямат безплатен електронен вариант.А децата нямат нужда от оборудване. Те живят в нета.От обурудване имат нужда училишата и даскалите. И най-вече от бърз качествен нет.
42
0
 
5
 
! Отговори
Дир преди 4 години
Хем всеки срешнат селянин ти завижда, че си във "ваканция" уж. Хем в същото време работиш двойно с почти никаква подкрепа от МОН.Доста даксали дори няма и да си получат парите и ще ги водят в "отпуска", а ще работят.И защо? Поне тиквен медал да даваха...Не ме разбирайте погрешно - изцяло съм ЗА онлайн обучението. То трябва да заеме поне 50% от времето дори когато не е карантина.Но нека нешата ги рпавим като нормални хора и да не искаме геройства от лсужитлеите си.
41
1
 
1
 
! Отговори
До Само питам. преди 4 години
Ето тук е ролята на Министерството! Да оборудва тези деца с таблети, безплатни онлайн учебници вече дадоха. Това трябва да се направи, а не да се занулират години! Какво ви гарантира, че октомври месец няма да има втора вълна на същия вирус, или на някой още по-новичък? Децата тогава какво ще ги правим? Кой докъдето учил, така ли? Възползвайте се от момента! Искайте на всички деца дето нямат таблети да им бъдат дадени безвъзмездно!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес следях изкъсо как мина онлайн обучението на сина ми и съм меко казана очарована. Целия клас бяха налични във виртуалната класна стая. Г-жата им преподаваше, изпитваше ги... стегнати часове, без лиготия и много ентусиазъм.
39
0
 
4
 
! Отговори
до само питам преди 4 години
И най-опърпаното ромче по цял ден цъка на айфон.Не е това проблема други са проблемите... най-важния - няма ресурс - време, пари и техника в самите училища. На колко дакслаи дадохте служебен таблет и лаптоп?Иначе би било много лесно с това да се оправдаят - "децата нямат интернет".Да, обаче имат интернет. И се справят по-добре с него от 50% от личният състав. С цялото ми уважение към професията и свестните отдадени на каузата си даскалици.
38
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Много от децата са наясно как да работят на компютър, да не говорим за телефони и тамлети, тъй че драма няма. Вие не е нужно да ни учите да правим реанимация онлайн, но сигурно участвате в конфарентни разговори с ваши колеги в страната и чужбина и обсъждате случаи или просто нововъведения в професията си, тъй че може да отделите и 10 мин да помогнете на детето си
37
1
 
6
 
! Отговори
Асистент ДиК преди 4 години
Вълчев, искате от учутлеите чудеса.Без ресурс, без подготовкам без инструкции и без време за техничека трансформация изведнъж да започнат да преподават онлайн.Знаете ли Вие, че една качестване онлайн платформа за обучение носи стотици милиони приходи на съставилите я? А знаете ли колк отрудно се прави такова нещо?Зер, всеки нак би си направил по една платформа, която е по-добра от нефтените.И целиоят този зор за какво? Всеки ше каже - във "ваканция" са....
36
2
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А децата,които са бедни и НЯМАТ таблет или лаптоп? Те какво да правят?
35
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Такъв който си почива за 20 минути и следи новините в нета , защото вечер няма време и е уморен
34
2
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Родителите или настойниците дето гледат детето не са длъжни да разбират от електронни платформи. Ученикът може спокойно да си прочете написаното в учебника и накрая на учебната година след като мине опасността от вируса да бъде изпитан в училище. Виртуално няма как да го изпитат и да му сложат реална оценка. За тая година без матури.
33
0
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
Закръгляйте им оценките,който не е доволен да го изпитат индивидуално като мине вирусът. Какво пречеше всички деца да свършват учебната година на 1 юни? Защо трябва да стоят в най-големия пек в класната стая до 30 юни? Не останаха деца, а тоя министър изпити,матури какво не измисли. Заради тия претенции на МОН,децата не искат да учат, министре.Един куп сложно написани учебници и помагала,а ти само повтаряш, че на изпита ще е нещо различно от написаното в тях.
32
3
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Часът е 16.43, не знам някой лекар да си цъка на телефона в такъв час и да следи детайлно какво дрънкат в чата. Жалко е да лъжеш така!
31
4
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Родителите ходят на работа. Направо министърът да каже домашно обучение и всеки родител да си учи кой както може детето вкъщи.
30
2
 
5
 
! Отговори
Реалната болка преди 4 години
Реалната болка е ,че трябва да сме на работа- лекар съм и образованието ми е на ниво. Трябва да гледам да ви спасявам живота по 12часови смени. Не може да обучаваш детето си и да ходиш на работа. Много деца се гледат от бабите и не можем да се сърдим ,че не разбират компютрите. Аз ще Ви покажа онлайн как да се прави реанимация, пък Вие сам се спасете.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Га сиренето беше 2.50 ни караха да учим на изуст справочника по Елементарна математика. Двеста и осемдесет страници.Сега е някак смешно. Хем им дават на изпитите да ползват справочника, хем справочника е само сто страници, хем нищо не знаят. А сега минават и он-***, та съвсем да се омажат. Успех.