СУ смени правилата, приема с матурата и в специалност "Право"

Изпити ще има само по биология, химия и математика
Обновена: 18 май 2020 10:36 | 18 май 2020 10:36, Камелия Цветанова
60
СУ смени правилата, приема с матурата и в специалност "Право"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Това е решението на Академичния съвет, който одобри промени в Правилника за приемане на студенти.

Още по темата

Ще има кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва:
- Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.;
- Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г;
- Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
5
 
! Отговори
До 334 (№ 25) преди 3 години
Изчезна коментарът, с който ти отговорих, а 32 му е продължението. Писах ти, че няма как СУ да заприлича на школата в Симеоново, защото там по-рано влизаха децата на хора от МВР, а днес са важни връзките. За СУ днес е нужно баща ти да има пари да ти поеме разноските, а в миналото там са влизали лесно децата на АБПФК, младежите от изоставащите окръзи и връзкарчетата, които са били записвани допълнително, след последното класиране. На пръсти са се броели отличниците, влезли със свои усилия.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко може и дори и квадратни уравнения и неравенства като не си ги научил, имаш шанса да ги научиш във вишето после. Като не знаеш, те късат или учиш или отпадаш. Образованието е затова за да наваксаш дупките в знанията с допълнителни курсове.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
............. но се брояха на пръсти онези хлапета, които успяваха да се класират с пълно отличие или близко до него.Пропуснах и малцинствата. Някои от тях ставаха студенти дори след като са изкарали кръгло (2) на приемните изпити. Един такъв сега минава за топ-политик на България и преди време дори претендираше, че той бил разпределял порциите. Сещаш се за кого говоря.
29
1
 
24
 
! Отговори
Каквите управляващи преди 3 години
Такова и образованието. Погледнете речниковия запас на министър председателя. Може да общува само с каруцари.
28
4
 
8
 
! Отговори
Желаещи няма преди 3 години
От всяка овца може да стане юрист.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за матурите не е ясно какво общо имат историята и литературата с правото. Биология и химия също с медицина. Има няколко предмета, но само за 2-3 предмета, ако искат да знаеш цели науки и толкова теория е някакъв абсурт и е по-страшно и от испанската инквизация. Просто трябва да ги пускат всички без матури и който покаже най-добри резултати ще има шанс за работа. Като не е учила си е за нейна сметка после.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо не започнат да ги приемат само заради това, че са си направили труда да си подадат документите?
25
0
 
14
 
! Отговори
Есе преди 3 години
От догодина- и с капчка от ариана, печелеща кенче с бира
24
2
 
8
 
! Отговори
334 преди 3 години
СУ се превръща в аналог на Симеоново.
23
3
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Принципно е правилно решението. Ако матурата е честна и достатъчно трудна както в нормалните държави няма смисъл от допълнителни изпити.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва така лекомислено да се отнасяме към кадрите, които ще попълват съдилища, прокуратури, следствия. Дали в престижните правни факултети в Европейските училища си позволяват такъв подбор.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, удариха дъното
20
1
 
12
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Завършил съм в СУ желаната от мен филология . Преподавателите често се заяждат безпричинно и делят студентите. На писмен държавен изпит докато студентите още пишехме, ги чух как обсъждат на кои да дадат изпита и на кои студенти от провинцията-не. Дадоха само на 5-*** писмения, а на другия държавен само на 3-***. Ето затова няма желаещи да учат там. Късат умишлено,за да плащаш държавен изпит,който е равен на семестриална такса. Не остава време студентът да се подготви на първата безплатна сесия.
19
0
 
17
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Не очаквайте СУ, който се счита за най-престижният университет в България да мръдне от дъното на световните класации. Докъде стигнахме?... :)
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са бъдещите кадри на ПъПъ ГРОБ
17
0
 
20
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Остават изпитите за специалностите,които си струват,медицина фармация информатика.Другото е губи време и безсмислица.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията наистина е напечена - местата във вузовете са много повече от студентите.Щом за Право в СУ приемат по такива критерии вече - време е да закриваме.Това не са университети, а печатници за дипломи.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С изпит по биология и химия ще може да се кандидатства за физика?!
14
6
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Браво! Така се прави в тази напечена ситуация!!!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ново дъно.Скоро ще започнат да приемат и срещу подпис само.