Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи

Тестването за коронавирус ще е за сметка на училищата
101
Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на COVID-19. Това могат да бъдат студенти последна година и пенсионери. От МОН ще направят по-широк списък от заместващи учители, съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

“Ще направим по-широк списъкът от заместващи учители. В него ще включим и студенти. Правоспособните преподаватели обаче ще останат с предимство”, уточни той.

Още по темата
По думите му до края на месеца училищата ще получат препоръчителни организационни решения, от които да избират как да работят. В момента вариантите се обсъждат от експерти в работна група.

“Ще се опитаме да приложим стратегията на балончета, като отделяме класовете, доколкото е възможно. Така няма да се наложи да затваря цялото училище при един болен ученик или учител”, посочи Вълчев.

При случай на коронавирус само класът ще бъде поставен под 14-дневна карантина.

“Следващата стъпка ще е карантиниране на съответния етаж, или образователен етап. Може един цял етаж да мине дистанционно, но не и цялото училище”, обясни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Той даде пример с школото, което управлява: “При нас на първия и втория етаж ще са началният етап, разделен в две смени, а на третия и четвъртия - прогимназиален и гимназиален, пак на смени. Представете си, че все едно ще имаме четири отделни училища”.

Няма да има задължително тестване на децата за коронавирус, при учителите се предвижда да се действа, както при всички останали случаи - ще се тестват и контактните лица и това ще е за сметка на работодателя.

“Ще разрешим целеви средства на училищата, които са икономисани по време на извънредното положение да могат се ползват за други дейности. Ако в отделни училища са налице големи извънредни разходи, свързани с коронавируса, сме в готовност да ги подпомогнем. Към момента нямаме причини да смятаме, че ще има системни проблеми с училищните бюджети. Училищата бяха затворени 3 месеца, имат и малко спестени средства", коментира пред "Труд" министър Вълчев.

В момента предстои да се регламентира в Закона за училищното и предучилищното образование 20% от часовете в иновативните училища да бъдат онлайн. Работната група от експерти обмисля всички възможни варианти и сценарии, така че е вероятно при нужда онлайн часовете да станат и по-голям процент, обясни още Асен Александров.

По думите му, както в целия свят, така и при нас се очаква голяма гъвкавост при началото на годината. “Ще вземем предвид, и добрите, и лошите практики от европейските държави, където тръгват по-рано от нас. При онлайн обучението ще се стараем да използваме една платформа, за да е лесно на всички, а да няма разпокъсване”, посочи той.

"Ако има допълнителна работа с отделни ученици, ще има и допълнителни възнаграждения на учителите. Ще предложим часовете за компенсиране на пропуски да станат текущи през цялата учебна година. Вероятно до месец ще подпишем и анекс към Колективния трудов договор", обясни Вълчев във връзка с натовареността на учителите през новата учебна година.

"Не избрахме смесено обучение по редица причини. В различните си разновидности смесеното обучение е или невъзможно, или нежелателно и неефективно. Невъзможно, ако решим да разделим и удвоим класовете, защото нямаме два пъти повече учители и класни стаи. Неефективно, ако решим да оставим половината ученици вкъщи, защото педагогическата работа на един учител, който трябва да преподава едновременно в реална и виртуална класна стая, би била непълноценна и не е желателно да принудим половината деца, и техните родители да останат вкъщи. Поради това възприехме варианта присъствено обучение с превключване към електронно обучение, когато се налага за отделни класове и училища. При него няма да има двойно натоварване на учителите, каквато предполага обучението в смесени режими на присъствена форма и електронна среда", каза той.

По думите му вероятно ще има обособени зони ограничения в столовете, на дворовете, коридорите и на местата, където се събират повече деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
4
 
! Отговори
знам преди 3 години
Чул, но не разбрал. От 1 януари заплатите са фиксирани и не могат да бъдат под минимума за определена позиция. Така учител с над 35 години стаж получава над 1700 бруто! Да! Само там, където има 25-30 деца ще "спасяват положението". Там, където има по десетина деца ще си стоят пенсионерите на постоянно, с пенсия и заплата от бюджета и над 2000 месечен доход. Докато хиляди млади хора теглят кредити за оцеляване! И това са "стожерите на образование и морал", родолюбци?! Не! Просто сребролюбци!
90
0
 
7
 
! Отговори
Дими77 преди 3 години
Да влизат пенсионираните колеги, че да се чудим и тях как да опазим. Тея в МОН трябва да се гръмнат. Такива глупотевини, че не може да бъде. Дайте помощи на родителите и да си тръгваме дистанционно. Стига сте ламтели за пари, че накрая здрав народ няма да ви остане. Тогава откъде ще крадете?
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знамСамо там, където има по 25-30 деца в клас!
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знамА ДА СИ ЧУЛ, ЧЕ ЗАПЛАТАТА ЗАВИСИ ОТ БРОЯ УЧЕНИЦИ?
87
3
 
30
 
! Отговори
учител-пенс преди 3 години
Истинският учител, който се раздава и работи се амортизира. Чака с нетърпение своя заслужен отдих. След пенсия остават да работят кръшкачите, които цял живот са се скатавали - умерено и здравословно! Остават тези без съвест и морал и грижа за новото поколение. Остават тези, за които учителството не е призвание, а средство за печалба. Крайно време е да има закон, който иска да работи - да избира, пенсия или заплата. В тези трудно условия да получаваш пенсия и заплата от бюджета е цивично!
86
5
 
7
 
! Отговори
до дедооо преди 3 години
Епа, не е нужно некой да ми каже! Епа жизнени са, нема спор! Цел живот да си даскал у наше село - маломерни касове, чист въздух и спокойствие! Е, как! Вечни ша са! Това е ясно! Ни корона, ни вирус ги плаши! Виж за задачите не знам! Даскалицата по математика бе от съседното село, дава задачите и вадеше плетката! Така се живее умерено и здравословно - нема а си дава зор, а хаби нерви! Те така ни учиха - умерено и здравословно! И те тия, същите сега учат ромите на 70! Некой цел живот са умерени!
85
3
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
до 80 пенсия. Как досега е нямало и един разумен около тебе да ти подскаже колко е жизнен един пенсионер живял умерено и здравословно.Ако аз съм ти учител бих ти дал една задача за пети клас и ако я решиш ще ти призная висшето или средно образование. Вече направих този експеримент с протестиращи -резултата е плачевен.
84
6
 
5
 
! Отговори
знам преди 3 години
Знам на колко е пенсията. Докторът от спешното е бил на 68! Половината даскали са над 61 - 65. Има и такива над 68 у наше село. Учениците са роми, изнасят се в чужбината, в класовете има по десетина деца. За 2-3 часа на ден с десетина деца в клас и доход над 2 бона. Е?!
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОН ДА СЕ ЗАДЕРТЯТ ВЕЧЕ!
82
4
 
4
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
До пенсияАма не знаеш, ли че пенсията е 61,5 - 64 г. възраст?
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тюлена е мъжки.
80
2
 
9
 
! Отговори
предлагам преди 3 години
на 23 септември всички учители в болнични!
79
2
 
22
 
! Отговори
пенсия преди 3 години
Пенсионерите са рискова група. Днес 68 лекар от спешното в Пз е заразил 6 свои колеги. Значи ще вкарваме рискова група да обучава децата. В много населени места от провинцията повече от половината учители са пенсионери. Те получават заради стаж над 1300 лева заплати и 500- 900 лева пенсии, над 2000 лева месечен доход. В тази ситуация стотици млади педагози стоят без работа, заради шуробаджанащината и вечните директори. И нали си сищате как един учител над 60-65 ще преподава в тази ситуация.
78
2
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
Един женски тюлен е
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77Не е той. За голямо училище с много ученици .Близо до Хр.Ботев е .
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59 Това да не е директорът на училище Христо Ботев в Плевен? Голям *** е той!
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварят всичко.
74
2
 
11
 
! Отговори
хм преди 3 години
Има ли Ковид? Има и карантина.Толкова!
73
1
 
0
 
! Отговори
P.S. Малко хумор! преди 3 години
Е не ми се вярва да е Е.в.а Браун не ми се вярва, струва ми се най-малката възможност, а и те обикновено се опитват да е Keep it in the family! https://youtu.be/e7HA3zPrQsoАбе може и да е на фюрера любовницата да е изклатил де а знам. Само момчетата с едни машинки могат да кажат със сигурност!Викат им ДНК тестове!
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече всички сме ходещи некролози ....