Едно от всеки три училища няма физкултурен салон

700 училища е трябвало да приспособяват стаи за часовете по физическо
16 авг 2020 21:31, Ния Христова
10
Едно от всеки три училища няма физкултурен салон
Снимка: Pixabay
Една трета от училищата в България не разполагат с физкултурни салони. От над 2200 общински и държавни училища, на 700 им се е наложило да приспособяват стаи за часовете по физическо.
 
Френската гимназия в София е едно от училищата, на които им се е наложило да приспособят физкултурен салон. Той се намира на петия етаж, над кабинетите по история и география. В салона в час влизат по около 60 ученици, а там почти няма вентилация. Една трета от училищата в цялата страната се намират в подобна ситуация.
 
Френската гимназия  вече 50 години чака изграждането на спортна зала. Настоящият й директор Емилия Богданова помни ясно първия си работен ден там преди 10 години. "Когато подписвахме протоколите, директорският кабинет се разтресе и аз помислих, че има земетресение. Колегите го приеха много спокойно и казаха, че децата започват да играят физическо", каза тя пред NOVA.
 
Учениците приемат ситуацията с усмивка. "Тропаме главно на главите на учителите. Децата не знам дали ги интересува много", коментира Деян Кръстев.
 
"Обикновено сме по два класа, около 60 човека. Може би най-сложното е изкачването до петия етаж", казва още Далила Димитрова.
 
Децата са сред късметлиите, които до две години ще имат нова спортна зала в двора на училището. "Освен Френската гимназия останаха две училища без спортни зали. Моята амбиция е до 2 години да няма училище в София без физкултурен салон. На път сме да я постигнем", заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
 
"Може би няма да го видим, но се радваме за нашето следващо поколение", казва Деян Кръстев.
 
Възпитаниците на Френската гимназия няма да видят новата зала, защото вече ще са завършили 12-ти клас, а в едно от училищата в Русе дори няма изгледи за строеж на физкултурен салон. "Сами разбирате, че в салон 8 на 6 метра това ограничава правилното провеждане на часа по физкултура. Единствената възможност, която се очертава пред нас, е да използваме при хубаво време спортна площадка отвън", посочва  Севдалина Стоянова - учител по физическо възпитание и спорт в ОУ "Никола Обретенов" – Русе.
 
Почти 700 училища се съобразяват с времето, защото нямат физкултурни салони. За 50 от тях вече са отпуснати 25 милиона лева от спортното министерство за изграждане на спортни зали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Физкултурни салони няма, но стадиони построиха и в най-безлюдните села! Е, спете си!
6
0
 
4
 
! Отговори
Щом е допуснато преди 3 години
толкова много училища да нямат зала, отговаряща на изискванията на физкултурен салон, не е ли по-разумно в часовете, предвидени за физическо възпитание да ги извеждат на разходка? Това все пак е движение и е много полезно.Ако наблизо има парк или ако училището е в малко населено място и бързо може да се излезе сред природата, 45 минути на чист въздух ще са много по-полезни, отколкото подскачането в неголямо и не вентилирано помещение. Могат да правят и леки физкултурни упражнения и да потичат.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дереликт България, ограбвана до шушка от БКП-то през последните 76 години! Това е!"-Така ли? Ти сигурен ли си в умнотиите, които пишеш или още не си доучил разбирането?В живота си съм сменил 9 основни и средни училища (не говоря за висшето, там беше друго) и нито едно нямаше без физкултурен салон, а нито едно не беше построено преди '50 година! И това - в различни градове на страната!Сега колко училища са построени? Колко спортни площадки, колко игрища? И в колко има фитнес салони? Защо?
4
0
 
2
 
! Отговори
Пожарникар преди 3 години
Нали има зали във всяко селце, ко пак сте недоволни и зали паметници на културата в по-големите градове
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дереликт България, ограбвана до шушка от БКП-то през последните 76 години! Това е!
2
0
 
5
 
! Отговори
Родител преди 3 години
139 ОУ, София, кв.Лозенец!!!Салонът се ползва от два класа едновременно! Абсолютно празен, без никакви съоръжения. Подът е изгнило дюшаме от построяването на сградата - 1960г. Има на места огромни, дълбоки дупки.Пълен потрес!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това вярно ли е?Щото в квартала има три и всичките имат, а са основни. Средните, някой имат и басейни. Та къде са тези училища, по именно моля.