Малко преди 15 септември: Търсят се над 1300 учители

Най-голям недостиг на учители има в големите градове
Обновена: 8 сеп 2020 09:09 | 27 авг 2020 08:18, Ния Христова
47
Малко преди 15 септември: Търсят се над 1300 учители
Снимка: БГНЕС

Още 1354 учители се търсят да бъдят наети само 3 седмици преди старта на новата учебна година, показа справка на МОН. Свободните места са значително по-малко спрямо същото време предходната година, обясниха още от ведомството, цитирани от "Монитор".

Най-голям недостиг на учители има в големите градове. В Пловдив са необходими още 256, за да стартира нормално учебната година. Търсят се математици, географи и начални учители, както и други. В столицата недостигат 250 педагози. Най-търсените преподаватели са за предмети като английски език, математика, химия, история, музика. В Стара Загора се търсят още 134 учители, а във Варна- 95. В Пазарджик също недостигат преподаватели. Там са обявени 80 позиции. Под 10 педагози недостигат в Ловеч, Разград, Сливен и Търговище. Хасково и Кърджали са успяли да запълнят липсите преди началото на септември. 
 
"Възможно да се насрочат нови интервюта, ако не е избран кандидат. Реалната картина на свободните работни места ще бъде ясна към 11 септември, като назначенията трябва да приключат до 14 септември.", обясниха от образователното министерство.
 
Недостигът на учители се очертава да е по предметите от общообразователната подготовка - математика, физика и астрономия и чужди езици. Нужда от учители се очертава и по предмета предприемачество, чийто недостиг ще се запълни с допълнителната квалификация, която ще придобият по Национална програма "Мотивирани учители", допълват от образователното министерство. Тези учители ще получават допълнително месечно възнаграждение в размер на 500 лв. За да може да бъде осигурена честата дезинфекция в училищата, голяма част от тях търсят да наемат и хигиенистки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЗАЩО ЛЕКТОРСКИЯТ ЧАС Е ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИН ОТ РЕДОВНИЯ ЧАС???Л. ЧАС - 8.50 ЛЕВАР. ЧАС - 20 ЛЕВА
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Не разбрах въпроса? Зависи, на колко класа трябва да преподаваш.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
680 часа средно образуват 1 работно място ...По обявите са много следните местс-физика 54 часа-музика 190 часаКолко работни места са това???
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма какво да напишите по същество, защо се хабите? Пълен хаос в коментарите. Винаги ще има безработни учители, както и безработни в останалите професии. Не може да искате конкуренция и качество, и да няма безработни. 100% професионална реализация няма никъде по света.
14
1
 
18
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе май не е баш така, както представя статията. Няма дефицит на учители. Без връзки трудно ще постъпиш в училище. Говоря за " нормално " училище. Дефицит на учители може би има за училища във Факултето, Столипиново и разни такива. Няма логика да има дефицит на учители при условие, че бройката на учениците пада, закриват се училища, а бройката учители е що - годе константа.
13
15
 
5
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
Даскалите трябва да вземат 610лв минимална заплата-477 лв чисто на месец,така икономиката на държавата няма да се натовари.
12
4
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ученето ще бъде полицейска палка върху "гърбината"-- Лечението също!
11
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
20 години ни управляваха шмекери- сини червени зелени оранжеви златноцарски - сега 12 г ни управлява Тиква -Видими Резултати))
10
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не мога да Повярвам че за 32 г -Една Държава се върна с 200години НАЗАД!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От миналата година 26.08.2019: "Над 1000 учители се търсят в момента в цялата страна..."Тоест тази година не е по-различно от миналата.
8
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
те тези Учителки по БЕЛ -20години не можаха да се научат и да научат учениците- къде се пише Й и къде И-!!!!! пример- акция -акции ---Но те пишат АКЦИЙ!!? или отряд ПОЛИЦАЙ ??
7
1
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Немога 1 Учителка по БЕЛ а написала незная слято.
6
1
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ще дойде ден -в който Правителството и да вдигне заплатите на 2000 лв минималната- ПРОСТО НЯМА ДА ИМА НИКОЙ В БГ))) РОБИТЕ СВЪРШВАТ С "БЯСНИ ТЕМПОВЕ" КЪДЕ УМИРАТ- КЪДЕ ЕМИГРИРАТ -ТОВА Е,,,
5
2
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Иронизираш даскалите? Иначе немога /не мога / и незная /не зная/ не е добър атестат за нивото на учител по БЕЛ.
4
1
 
24
 
! Отговори
Fake news преди 3 години
Това не е вярно. Един прЕател от десет години си търси работа по специалността от детски градини до гимназии в града и околните села - ядец.Назначават се само връзкари и пенсионери.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-гламави и неуки са дечицата, толкова повече полицаи ще има, за да може тиквата да хиляди.
2
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Я?? Дойде септември - И Министерството "Констатира: че нямало учители-Браво БЕ! Еврика!! Т и мед сестри няма -ама като свършат -тогава ще говорите) Каква ще е тази държава без кадри- бел лелки в дет градини- без учители в училище -без мед сестри в болниците? Само полицаи има,,и футболисти и физкултурници)
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимниченцен преди 3 години
Просто няма... И да ви кажа, разбирам ги, няколко са факторите, първо, че са ниски заплатите, второ, с изродчетата на дигиталната епоха никой не иска да се занимава... Иииии нямаме образовани хора, които да са учители, колапс тотален на една цяла система, наречена "държава"... Чао