Решено! Учениците в класните стаи на 15 септември

Пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца
125
Решено! Учениците в класните стаи на 15 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учениците ще започват учебната година в класните стаи, като е напълно възможно да има и промени в режима на обучение, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца, което означава в продължение на цялата предстояща учебна година.

Министърът допълни, че училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител.

Ще има и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Според Вълчев е безспорно, че годината ще бъда трудна и голямото предизвикателство е . да се опази здравето на децата.

Още по темата

„Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за учениците, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, призна той.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи.

Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите.

Министърът подчерта, че тя се различава от онлайн обучението.

"Няма решение, което да има само плюсове. Различните форми имат различни страни. Ние се надяваме родителите да изберат присъственото обучение. А те всъщност са го направили. Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционноото, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия", каза още Вълчев.

При съмнение, че някое дете е заразено с COVID-19, то ще бъде отделяно своевременно, а родителите – уведомявани. Те ще трябва да го заведат на лекар.

Ако се потвърди, че е заразено – Районните здравни инспекции ще бъдат уведомявани. Ако член на семейството е с положителен тест, ученикът ще преминава в онлайн форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАхааа, затова значи махнаха правото на директорите да принуждават към ранното пенсиониране...
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 118Казаха, че в карантина излиза само началният учител и класът..В среден и горен курс излиза целият клас, а учителите....продължават работа. Кучета ги яли.Родителите ...не е ясно.
109
0
 
6
 
! Отговори
карантина за кого? преди 3 години
До Анонимен 99Ето това е големият въпрос?Какво ще се случи ако има болен ученик в класа? Всички от класа и семействата им ще са под карантина ли? Родителите им ще могат ли да ходят на работа?А ако е учител болният, какво се случва?Поставят под карантина всички класове, в които преподава и семействата на учениците..... Ми това ако е в гимназия, след 7-ми клас, мисля че спокойно могат да затворят цялото училище.По колко PCR теста ще се налага да правим на месец? Нещо финансово не е ок
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като ви гледам коментарите се изненадвам самите вие не спряхте да си размотаватие дрехите навсякъде по магазини или къде ли не, НЕ спазвате изолация от март месец а ми ревете колко е опасно ИЗПАТКАЛА РАБОТА
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никъде никой не спазва правилата и с тези измислени маски дето носите.. на работа не спряхте да ходите, на море не спряхте да ходите, по кръчми не спряхте да ходите, да пътувате в други страни не спряхте, по протести не спряхте да ходите ПИТАМ АЗ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА С УЧИЛИЩЕТО
106
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малкия е на градина от май месец и не виждам проблем каката е пети клас и си чака училището предпочита да е там приятели съучиници, не можаха да си вземат довиждане като хората с учителката дето ги е учила 4 години. И на моренце ги водих и не са спрели на групички да играят цяло лято живота продължава какво да ви кажа
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега има повече учители, които са предпочелии да се пенсионират по-рано, а като започнете така учебната година си представям колко още ще предпочетат да се спасяват сами и ще напуснат. Ще бъде забавно.
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помислихте ли за;1.Хората с хронични заболявания;2.Учителите в рисковата възраст;3.БРЕМЕННИТЕ УЧИТЕЛКИ?
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички на двора!
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Вълчев, Учители и ученици цели 6 месеца не са влизали в пълни класни стаи, а сега септември училищата са нагряти кат фурни. А вие работите на хладно, нали?НАМАЛЕТЕ ЧАСОВЕТЕ ПОНЕ ДО 1 ОКТОМВРИ, ЗАРАДИ ЖЕГАТАСТРЕСА!
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кви ще са негативните последствия ако училищата са затворени? Съвсем добре си учат онлайн и са здрави. Май негативно ще се отрази само на плана за намаляване на населението! На тоз щерка му ще ходи ли на училище? Или за нея не важи тоя план.
100
2
 
11
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Бог да се смили над учителите и децата , явно в бг човешкият живот няма никаква стоиност
99
0
 
3
 
! Отговори
сричката преди 3 години
НИКОЙ не те чете. Безгласна буква си.
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така най-бързо се намалява популацията - като гинат децата.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щя я видим тая работа!
96
9
 
6
 
! Отговори
ами преди 3 години
До Анонимен 103 Учителите не са това,което бяха!Заплатите им големи,отпуските също,боли ги г...а за децата и обучението!З
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма подкрепа от родителите.Който от нас се е опитал да направи нещо срещу системата, го отнася.
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо учителите се примиряват, защо се държат като стадо овце? Първо се започна със "срещата" в Арена Армеец, където ръкопляскаха на Кунева за новия закон, който се преправя всяка година. Второ, безропотно приеха дистанционното обучение да се осъществи почти изцяло със собствени ресурси - лични телефони, без служебни лаптопи /които да работят, а не само да се ползват като пишещи машини/, сметките за разговори и интернет. Трето, докога ще избират Янка Такева за синдикален лидер.
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Мамо маа,па тоа иска да ходим на даскало!-Как бе маме,че си кесиш у дома на интернето!-Ми Павката,че ме изреже а съм в четвъртия месец!Няма рожбе,че извадим меЛицинско,е'га си и министеро и той,че си иде,нали вирус некъкъв има.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дo 96 много учители работят и на друго място след часовете . Защо пък да не е това ?