Решено! Учениците в класните стаи на 15 септември

Пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца
125
Решено! Учениците в класните стаи на 15 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учениците ще започват учебната година в класните стаи, като е напълно възможно да има и промени в режима на обучение, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца, което означава в продължение на цялата предстояща учебна година.

Министърът допълни, че училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител.

Ще има и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Според Вълчев е безспорно, че годината ще бъда трудна и голямото предизвикателство е . да се опази здравето на децата.

Още по темата

„Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за учениците, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, призна той.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи.

Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите.

Министърът подчерта, че тя се различава от онлайн обучението.

"Няма решение, което да има само плюсове. Различните форми имат различни страни. Ние се надяваме родителите да изберат присъственото обучение. А те всъщност са го направили. Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционноото, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия", каза още Вълчев.

При съмнение, че някое дете е заразено с COVID-19, то ще бъде отделяно своевременно, а родителите – уведомявани. Те ще трябва да го заведат на лекар.

Ако се потвърди, че е заразено – Районните здравни инспекции ще бъдат уведомявани. Ако член на семейството е с положителен тест, ученикът ще преминава в онлайн форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** НАМАЛИ ЧАСОВЕТЕ БРЕ!!!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КАРЛОВЕЦ "ВЕЧЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ СРЕЩУ МЕН ЖИВЕЕ ..."Ако продължите да поствате същия пасквил и идните години, не забравяйте да променяте продължителността на периода. Иначе могат да ви хванат в неточност.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТА-ЛА-СЪМ!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До ЩерюАко почнем да излъчваме кой да ни управлява по това как изглежда, никой никога няма да изберем. Нали знеш вица. Казали на група жени да говори само най грозната и настъпило гробна тишина.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще санкционират ученик за неносене на маска? Неприложимо е.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванАми ако по някакви необясними от научна гледна точка вирусът не се гътне през зимния сезон, поне толкова. Вижте, че и в Япония отново обмислят отлагане на олимпийските игри. А и кои бизнеси, които зависят само и единствено от нашата епидемиологично обстановка, фалират? Не можете да въртите бизнес с маска на лицето?
45
1
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Вълчев, с това свежо излъчване на просветен министър, като, че ли току що е възкръснал от някоя морга...
44
14
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
"Пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца" ТОВА СЕРИОЗНО ЛИ Е ?!?!? До кога ще търпим тия глупости ! Бизнесите фалират, хората остават без работа !!
43
1
 
19
 
! Отговори
министърът на топло преди 3 години
Вижте във Флорида какво става с учебната година...
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е министърът на външните работи да не знае английски, при положение че министърът на образованието не знае български.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Вярно е , че не са наясно.До 36Щом смяташ ,че се излагам и не разбирам, просто прочети в Интернет. ТОВА се учи по методика - методи, форми, средства и начини на преподаване. А и съм ги ползвал тази година.Явно знам повече от тебе. Но нямам намерение да влизам в някакви ялови спорове. Прочети в нета.
39
1
 
23
 
! Отговори
Заинтересован преди 3 години
В сайта на МОН излезе инструкцията-почти неприложима.Децата трябва да бъдат с маски или шлемове в общите части на училището-фоаета,тоалетни столови,училищни автобуси и т.н.Учителите през цялото време.Родителите ще снабдяват децата си с маски,а когато някой се зарази ще се карантинира целият клас.И пак никой дума не обелва за възрастните учители.Тях смятат ли ги за хора?
38
6
 
32
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
Здравейте господин Вълчев аз съм ученик и не съм съгласен да почнем присъствено защото не сте вие в многото тълпа а си седите на *** и знаете да си гледате вашия интерес. Осъзнайте се.
37
1
 
28
 
! Отговори
Мерки преди 3 години
Мерките са на хартия, с пожелателен характер. Няма дистанция и няма дезинфекция. Той скоро влизал ли е в училище, или го гледа само дистанционно?!?
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазликатаАз я знам разликата, но изглежда в министерството не са съвсем наясно. През последните седмици се появяваха всякакви описателни варианти на дистанционното обучение и се обсъждаше техническата страна на въпроса - камери, софтуер и т.н. И доколкото виждам, повечето хора под дистанционно обучение разбират онлайн обучение. Предвид смесването на двата термина бих желал да знам, към какво обучение "ще се превключва", по думите на министъра, детето при необходимост.
35
1
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Не се мъчи да говориш с думи, които не разбираш. Излагаш се!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Е,нали и аз това казахНаучното им наименование е това.
33
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 3 години
Двете нямат нищо общо. При онлай обучението, седиш пред компютъра, слушаш учителя, учиш и може да те изпита по всяко време. Дистанционното е - получаваш имейл с уроците и сам си учиш, пишеш, четеш, а на края на седмицата/месеца учителя те изпитва.
32
6
 
23
 
! Отговори
Родотел преди 3 години
Господин Вълчев,Вие деца нямате ли?Или Здравето на ните деца майки и бащи неВи ли интересув?Всички хора където се изказват публично са родители,баби и дядовци.Не искаме нашите деца да станат виновни ако заразят своите баби и дядовциГосподин Министър незнаете ли ,че Здравето е безценно.Помислетв и се вслушайте във народа .