Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина, но от кога?

При епидемия обучението ще минава на режим онлайн
116
Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина, но от кога?
Снимка: БГНЕС
Малчуганите на 4 години задължително ще ходят на детска градина. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от промените в Закона за училищното и предучилищното образование.
 
В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в забавачките. Децата ще продължат да учат основно чрез игра.
 
За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда две години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024.
 
Просветният министър Красимир Вълчев обясни по време на дебата, че тази възраст е критична за децата и най-вече за тези, чийто майчин език не е български.
 
"Всички изследвания сочат, че им голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български. Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпаднат от системата в 5-7 клас и са непригодни а пазара на труда", обясни той.
 
Ако обаче малчуганите са ходили на забавачка, те стигат до гимназиално образование и след това по-лесно намират работа.  
 
"92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са. Както каза една учителка: Не само, че има разлика, ами няма прилика", аргументира още предложението за промените в закона министърът.
 
Според него правото на децата на образование е задължение на родителите, защото не може да се разчита, че всички имат отношение към училището. 
 
Само с принципа на задължителност могат да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността, смята още Вълчев. 
 
"Франция взе решение за задължителност от 3 години, Румъния също, това е общоевропейска политика, а за България е още по-важно, имайки предвид големия брой на семейства, в които няма отношение към образованието", настоя министърът. 
 
Депутатите решиха още, че при епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
И ваксина ковид19 за по-бързо поумняване.
101
0
 
2
 
! Отговори
бясна преди 3 години
Ми да направят занимални за децата, чиито майчин език не е български. Аман!
100
2
 
5
 
! Отговори
Гот преди 3 години
Направо от родилното да ги даваме на еничарите.Къде отива свободата щом започнаха децата да отнемат!?
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А детски градини за всички? Кога?
98
0
 
1
 
! Отговори
arsenalfc преди 3 години
Ние пък ще си пращаме децата на градина у запад, така че все ми е тая какво приемат.За какво да тъпчат пръста на тази страна, която не може и 5 % бъдеще да осигури за младите.
97
2
 
2
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
На първо четене съм против, но като се замисля колко се промени живота.... Да, едно време като те изтърват от къщи и не могат да те приберат, знам какво премеждие беше някой да отиде за вода до тях и да успее да не го усетят и приберат. В новите квартали бяха масово млади хора и имаше много деца и никой не беше сам, 99% от нас имаха братя и сестри, а сега по едно дете и единствения начин да не растат сами е да са на детска градина или училище....Жалко и тъжно че одъртяхме.
96
0
 
4
 
! Отговори
Във Франция преди 3 години
Тригодишните учат онлайн, а нашите скандинавчета ходят по кофите смет.
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо прецакват децата заради децата от малцинството, при които нищо няма да се промени? Така мутрите оставят децата ни без детство. Да намерят друг начин да образоват малцинството, а и това си е наливане на вода в каца без дъно. Аз лично не съм ходил на детска градина и аз и още няколко неходили на детска градина бяхме добрите ученици в класа.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като е задължително ще има глоба за родителя ако не го води а тези които са в маалата нямат пари и глобите не ги бъркат!
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят го за всички заради малцинството!А те пак ще си правят каквото искат защото не може ги задължат
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на какво повече ще го научат в детската градина, на което ние като родители не можем? Да си яде мьрсолите ли? Щото за друго не се сещам... Макар че и на това можем, ако решат да го направят задължително.
91
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детските градини не са естествена среда за децата! Детските градини идват в началото на века с индустриализацията на обществото, когато майката и бащата отиват в завода на поточната линия и детето няма кой да го гледа. Извратеняшко е това да е задължително!!!
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То за събратята думата "задължително" не важи. Така че не знам защо се хабят...
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не от 4 от 3 трябва да е и в събота дори, за да може да учат български език от рано. Статистиката е страшна, масово децата ще са от етноса. Гледах едно предаване в подготвителен клас, гледат втрещени без дума български. До къде се докара тази България, с български паспорти да не знаят български. Че са роми, роми са, но по-добре в умилище отколкото в гетото.
88
3
 
4
 
! Отговори
До 74 гост преди 3 години
Що пък госпожата да се самоубива бе? Кой си ти да решаваш кой да живее и кой не? Не знаех,че тук пишат и такива хора като тебе. Харесва ти да подтикваш хората към самоубийство ли?
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано по-скоро падне това отровно правителство, начело с безакълните прислужници на чужди интереси, които внедряват тук всяко безумие, което им пробутват западните им ментори.Крайно време е да се появи някой нормален човек начело, умен, достоен, с мисъл и грижа за децата и народа, а не тези *** които от избори на избори ни натрапват от американското посолство.Иначе няма оправия, все повече и повече налудничави неща ще ни задъължават
86
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е да омешат децата с Ромите. Зорът е да развиват калпавата си толерантност, от която няма положителен ефект никъде в Европа и в света.И осигуриха ли достатъчно качествени детски градини, та и ще ме задължават да си давам невръстното дете да му викат и да го бият разни подивяли учителки???
85
4
 
4
 
! Отговори
До гост преди 3 години
Пък про,сто.тията на мъже като тебе е уникална.Благодаря на Господ, че не ме събра с някой като теб. *** то и няма как да се случи де. И най-големият красавец да си, като си отвориш устата и край.
84
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде на къде ще ме задължават да си давам детето от 4 г възраст на детска градина там да се омеша с ***, които ги приемат с предимство?И на базата на какво право ми се бъркат в семейството и възпитанието на децата?Това е незаконно!
83
5
 
12
 
! Отговори
Майки, преди 3 години
ДА ДАДЕМ ТОВА РЕШЕНИЕ В СТРАСБУРГ!!!! НИКОЙ И НИКЪДЕ НЕ МОЖЕ ДА МЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ДАВАМ ДЕТЕ НА 4 ГОДИНИ В ДЕТСКА ГРАДИНА!!!!! Няма Франция, няма България....ТОВА ПРОТИВОРЕЧИ НА ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЧОВЕЧНОСТ. КОЙТО ИСКА ДА ХОДИ, КОЙТО НЕ ИСКА - ДА НЕ ХОДИ!!! АНТИЧОВЕШКО РЕШЕНИЕ. ПОЗОР ЗА ТЕЗИ, НА КОИТО ИМ ЛИПСВА СЪРЦЕ!!!