Психолог: Има страх при учителите, част от тях са в рисковата група

Решението е преподавателите да са с шлемове, смята Иван Игов
16 сеп 2020 11:32, Анисия Иванова
32
Психолог: Има страх при учителите, част от тях са в рисковата група
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Два дни се провежда протест против задължителното носене на маски в училище пред Министерството на образованието и науката. Протестиращите предлагаха на всеки, който мисли, че мерките срещу коронавируса са ненужни, да изгори маската си в метална кофа. В същото време общността "Родители за безопасно образование", искат наказания при неспазване на мерките, въведени в училищата.

"Такава е обстановката, още от началото на годината с появата на пандемията нещата се поизнервиха, а сега с времето се натрупа и този посттравматичен синдром. Има много голямо напрежение между хората от всички категории, обикновено малки поводи палят искра, която води до всякакви протести, започнали от опасението, че нещо може да се случи на децата - здравето, училището", каза психологът Иван Игов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че децата не са усетили толкова много ситуацията.

"Те тръгнаха с удоволствие на училище. Вярно, нямаше тържествата, които повечето изчакваха, но то се превърна в едно приключение. Срещнах родители, които се опитваха да убеждават децата си да носят маски", допълни Игов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът се надява, че към края на годината ще се появят първите ваксини срещу коронавируса, за да може следващата пролет да овладеем пандемията.

"Европейският модел е, че ние се вглеждаме в лицето на човека. На базата на лицевите реакции се разминаваме по улицата. Маските определено затрудняват комуникацията. Затова и решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове. Проблемът при по-малките е, че те често ги губят, сменят, а при по-големите възниква бунта, че не искат да ги носят", коментира Иван Игов.

Ескпертът смята, че проблемът не е толкова в децата, колкото в учителите.

"Ние рискуваме да загубим част от учителите, които са готови да напуснат. 15% от учителите са в пенсионна възраст, а сигурно над 35% са в рисковата група, така че голямата напрежение е при тях", категоричен е той.

Според Игов синдикатите са се изложили с предложението си, с което искат глоба от 1000 лв. за родителите, които не успеят да вземат до час болното си дете.


32
Още от Образование
МОН: Ще има дежурни учители, докато родители приберат децата си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Психо преди 1 седмица
Няма проблем, направете им психоанализа. Това ще реши проблема. Ще умрат спокойни.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Известно ли ви е че в много училища има и мед сестри. Нещо по-вече, заплащането и привилегиите които имате могат и лекарите ще ви завидят.Как не ви е страх като вземате пари по проекти( на документи), лекторски часове(на документи )обличате семействата си с една прилична сума година отпусната за представително облекло.Да има защо да ви е страх ,много сте с,, телкове,,Много летни почивки и екскурзии дориrбез грам съвест и срам ги публикувате в медийното пространство .....
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес работих с шлем. Направо можеш да развиеш клаустрофобия. Вода не може да пиеш.Трябва да вдигнеш шлема нагоре. Държах си и маската на шията. Реших , че ако не издържа с шлема, да мина на маска.Това не пази изобщо.По коридора като тръгнаха учениците - по 830 -840 в смяна...Въпрос на време е да се зарази човек. И климатик пуснаха. ..Иначе ни дадоха шлем, 2 маски и 1 прозрачна маска- едва ли те пази, по-скоро да не оплюеш някого.Абе....
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има много професии, в които се работи с маски, ама да се въдворява ред и да се пълни глава със знания е мисия невъзможна.
28
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 1 седмица
Това някакъв експеримент ли е?
27
0
 
2
 
! Отговори
зомби преди 1 седмица
До Анонимен 16 Ела при нас в Курило. Няма да пазиш сополиво дете, оти ще умреш :) :)
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КОШМАРНО БИХ КАЗАЛ - НЕ СЕ РАБОТИ ЛЕСНО С МАСКАТА!
25
0
 
9
 
! Отговори
112 преди 1 седмица
Доста си е опасно - нали има една табела:
ДЕЦАТА НЯМАТ СПИРАЧКИ!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При този коронавирус децата са най-големият му разпространител според възрастта. Те го изкарват най-често безсимтомно, не се знае, че заразяват и точно това ги прави най-опасни.
23
7
 
4
 
! Отговори
Ннн преди 1 седмица
Във всяка една професия има хора в рисковата възраст ! Като ги е страх толкова много , да сменят професията , но не се сещам за такава , където няма да бъдат контактни с други хора. И мен ме е страх , но трябва да се работи...
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами Драги Учители - това е новото поколение което сте възпитали вие и родителите им - арогантни,безжалостни,аморални,алчни ,агресивни - Деградация пълна !
няма жалост гуууведооото и това е -иска старите да измрът
21
3
 
6
 
! Отговори
Ох боли преди 1 седмица
Всички сте изтрещяли. Вие сте като магаре на което му слагат хамута. Стоите неподвижно и гледате "умно". Е като приключи слагането на хамута следва "оране" по къра до изпъване на копитата. Скоро, много скоро.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разумното решение е заради липсата на безопасни условия на труд, учителите над 50 годишна възраст да напуснат, т.е. около 60% от учителите да напуснат. Разумно решение е родителите да не пуснат децата си на училище, ако там не се носят маски от всички в затворените помещения.
19
3
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 1 седмица
Недай боже дете да се спомине от коронавирус !!! Ще ви смажем като ***!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това този Игов ли е, на Раличка любовника?
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да се плашите. Тиквата като се накраде, коронавируса ще отмине,тъй както се появи.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много съжалявам, но страхът се внася изкуствено от журналисти и политици. По поръчка на вторите.
Не познавам нито един учител, независимо на каква възраст е, който да не желае да влезеотново реално в класната стая и да си води часовете нормално. Сред познатите ми има и такива в пенсионна възраст, както и с хронични заболявания.
Внасяте изкуствено паника.
Смятам, че епо поръчка. Чак толкова некадърни се съмнявам да сте, че да е без да искате.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аз няма да вляза да пазя в изолатора дете с ковид и за 10 брутни заплати..да влезе директорът и да чака 3 часа родителите.после дано се излекува..
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мед. сестри, акушерки, лаборанти и т. н. работят в много по-рискова среда за половината от заплатата на детските учителки! Масово са в предпенсионна и пенсионна възраст! Тях никой не ги пита как са, как оцеляват...
13
4
 
4
 
! Отговори
бандити герб преди 1 седмица
престъпника борисов по съвет на детското докторче мангъров менгеле ще си правят експерименти с българските деца. израел затвори училищата защото децата са му скъпи това е бъдещето схщото прави и европа франция и тн.
Тука не, айде бандата герб да заразява да бие и изтезава малките деца... нямам думи режима борисов задмина и хитлер мръсен убиец