Почти половината от учителите нямат служебни лаптопи

94,5% плащат с лични средства достъп до интернет
38
Почти половината от учителите нямат служебни лаптопи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

45,9% от учителите нямат служебно дигитално средство /лаптоп/, с който да могат да работят в или извън образователната институция. Останалите 54,1% са заявили, че имат служебни лаптопи на разположение за работа от разстояние. Това показва анкета на Синдикат „Образование към КТ „Подкрепа“.

Подобно е положението и при учениците – само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никаква техническа осигуреност.

Още по темата

Според респондентите 43,3% от училищата имат отлична интернет свързаност, а в 52,9% мрежовата осигуреност в образователните институции е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства.

94,5% от учителите плащат с лични средства достъп до интернет, а едва 1,7% са получили служебни средства за интернет.

Оптимистично звучи фактът, че в 73,8% от училищата има изградена електронна платформа за обучение, в 14,1% в момента се изгражда и само в 12,1% няма такава.

На въпроса: Инструментите и ресурсите на коя от съществуващите електронни платформи подхожда по-добре на Вас и Вашата образователна институция, 44% от педагозите са избрали Microsoft Teams, 31,4% са посочили Google Classroom. 17,4% все още имитират платформи през Shkolo, Viber, Skype, Zoom или Facebook.

Приблизително същото е и съотношението между личните предпочитания на преподавателите – 41% предпочитат Microsoft Teams, 33% - Google Classroom.

Синдикат „Образование“ счита, че всички български учители, без изключение трябва да получат служебни лаптопи, за да могат да работят ефективно, също и да превключват, когато е необходимо за работа от разстояние.

В никакъв случай не трябва да се разрушават от експерти на МОН, създадените от образователните институции собствени училищни облаци, като се лобира за Office 365 или G-suite for education. Нека изборът си остане на българските учители и училищните им ръководства.

Синдикатът счита, че МОН и социалните партньори трябва да катализират процеса с изпълването на Национална електронна библиотека на учителите с електронни уроци по всички учебни предмети. Учителите следва да се мотивират и им се заплати да предоставят електронните си продукти в нея.

Няколко години продължи националната програма за безплатен интернет на българските учители, но за разочарование на последните беше закрита. Необходимо е своевременно да се открие нова национална програма за служебен интернет за учители.

Синдикат „Образование“ подкрепя повишаването на броя на разрешените извинени отсъствия по семейни причини. Също трябва да се увеличи и времето за предоставяне на извинителните бележки, съобразно извънредната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
7
 
! Отговори
Наука слънце преди 3 години
Когато излезе първата боза 3.0, изглеждаше чудесно, но компютрите нямаха мишки. Сега учителите нямали служебни лаптопи. Ами ако имаха нормални заплати, щяха да си купят лични и да си ги ползват в даскалото.
13
0
 
11
 
! Отговори
Невен преди 3 години
Te да почнат с хартия за тестове и тонер примерно да им купуват ...
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка компания осигурява служебни компютри, дори и телефони на служетилите някога така че Тиквун да се ослушва, ами да развърше кесията, която така или иначе я носи в "джипката"
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако работиш в завод, трябва да си закупиш машините...Ако работиш в магазин - касовите апарати... Луда работа! И служебни лаптопи ползват около 25% от учителите. Да не говорим за другите консумативи...
10
12
 
3
 
! Отговори
Директор преди 3 години
Охо, ако имам служебни лаптопи, наполовина от личния състав, така ще им разпределя ползването, щото половината на половината ще са в учителската стая в очакване да го вземе за работа следващия преподавател. Който иска да си го носи с себе си, и само той да работи, да си инвестира в личен.Общи пари лесно се харчат.
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Аз си използвам за работа лечния лаптоп. Не съм тръгнал да искам служебен. Амо учителите понеже са учители цялата държава ще трябав да им плаща лаптопите.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо тогава им подарете и накой клауд безплатен абонамент за година за да качват уроците
7
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 3 години
Аx, ако имаха!? Тогава щяхме да имаме образУвание!
6
9
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
доста са възрастни. Предполагам голяма част няма никаква идея как да работи с "лаптоп".
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70 procenta ot uchitelite sa i bez drugo kam exit.togava daje ste ima izlishak na tableti, pc, labtobi, tebeshir, ecrani, markeri, lazer point, flipcharts, plochki, parapeti, chinove, masi, stolove, admunisracia, p.personal, ***, moto i velo parkingi, opitni bio poleta, opitni ezerca, vodni lilii, blatni kokicheta, darveni mostcheta, kastichki za ptichki, rozariumi, zdravecovi arki, laleta, zumbuli, hrisantemi, detelini, shipki, koprivi, drenki, bilki v shkolskite dvorove...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ama nali imat slujeben tok, internet, telefon...hi tech televizor...
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
niama da sa im nujni...idva karantina 40 dena. a posle sa vsisvetii
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си луд ако ползваш лична техника за служебни нужди, понеже нямало пари, а съшевременно шкафчето е препълнено с евраци!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сме напред иначе! Нямаме по 750 лева, да отделим за един лаптоп н учител веднъж на 4 години....

Спонсорирани публикации