Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване

Най-много им тежи поведението и неангажираността на учениците
114
Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските учители са два пъти повече „жертва“ на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа в сравнение със средноевропейските показатели. Това показва изследване на КТ „Подкрепа“, което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.
 
За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум.

Още по темата

35% от учителите в Европа са подложени на бърнаут ефекта, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят.

Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.

Много от учителите буквално се разболяват от стреса в училищата и преди Covid-ситуацията и сега, коментира Ваня Янкова от Силистра и подчерта, че учителското съсловие настоява за по-ранно пенсиониране.

„В съвременната обстановка и деца, и родители са много по-нетолерантни към дребни проблеми, които неминуемо
възникват в учебния процес и в общуването в училище. Но сега е още по-ескалирало, тъй като колегията е в малко по-напреднала възраст и много от колегите са основателно или не понаплашени доколко в здраве ще успеят да се справят в ситуацията. По-ранното пенсиониране означава съхраняване – психическо, физическо“, посочи тя.
Учителите и сега може да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в парламента, посочи социалният министър Деница Сачева.

„Вероятно до края на този месец той ще бъде факт и тази възможност – ранното пенсиониране да става по преценка на самия педагогически специалист и ще бъде факт още до края на тази година“, каза тя.  

15 са стресогенните фактори, които водят до професионалното прегряване при учителите, като един от тях е прекалената бумащина.

„Понякога традиционната система, като не може да оцени работата, замества това с контрол върху документ. Това е контрапродуктивно. Затова отменихме тематичните разпределения като задължителни, като форма. Учителите също казват, че най-много ги натоварва поведението и неангажираността на учениците, а в много случаи и подкрепата от страна на техните родители“, коментира просветният министър Красимир Вълчев.
 
От КТ „Подкрепа“ настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов.

„В браншовия колективен трудов договор за образованието за следващата година да се включи и създаването, и реализирането на такава програма, която да таргетира този проблем и по възможност, то разбира се, че няма как да бъде преборен, но да бъде омекотен, да се знае, че го има и да му се обръща внимание по подобаващ начин“, каза той.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли редно по време на пандемия да се ограничат тези конференции и масови събирания на закрито?
59
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителската работа е много по тежка от например да си на строежа :)) Разбира се говоря за учителите които имат качества, но това не зависи само от тях, зависи и от обществото :) Едно общество реши ли че някой трябва да се обеси, без доказателства, ще го обесят :))) Такава е и съдбата на учителите с "връзки"....ха ха ха ха. За да станеш учител е един вид самоубийство, освен ако не си в някакво забутано градче :)
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средното образование беше провал и преди ковид!Сега му лъсна ***.Естествено си напъхаха главите като щрауси в клас и не искат и да чуят ,че са провал!Мислят само за мангизи!Срам!
57
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт, всеки ден си го изкарват на децата, под всякаква форма. Осебено сега в условията на ковид ... не дръжте пенсионери на работа ... по-добре децата да загубят една година училище, отколкото да им се внушава всеки ден как ще убият учителката си
56
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Учителската работа била тежка.А другите работи били леки.Тц, тц, тц.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СкептикЗа едното голо уважение...Уважението за тебе.Парите за мене.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GostКак е бърнаут на български?
53
5
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
До АнонименТо уважението трябва да се заслужи. При това трябва и контрол на резултатите.
52
2
 
10
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Какъв бърнаут? Научете български журналисти прости!
51
1
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Лекарите и мед. сестри всичките са изгорели! Напълно са изпепелени и особено за това допринесе сегашната здравна система свързана с неудържимо стремеж към печалби!
50
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам много приятелки учителки. Постоянно по кафетата, на театри, на разни курсове, лятото на Златните, зимата на Боровец. Служебно. Много са стресирани да ви кажа. Аз съм про.ст инж. и работя в частна фирма. Много съм спокойна...
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Ако имаш мозък, по лошо е да те претоварят психически, ако нямаш ( по добрия вариант ) е все тая :)))) Не защитавам учителите, разбира се, та аз бях едно хулиганче което им съсипваше животеца :) Монетата има две страни....или разбираш или си оставаш в началния стадии цял живот :)))
48
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука пишат странни хора. Учителската работа е тежка, нормално да са стресирани.Трябва да има уважение към тази професия, за да има нормална държава.Ако това не разбирате не знам какво изобщо разбирате.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45За да има мъни за учителите, първо трябва да има мъни за тези които произвеждат.Освен ако случайно мъните не завалят от небето де.
46
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ами опитай да си изкараш малката заплата на частно и се обади.
45
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44ПРЕТОВАРВАНЕ е свързано с тежести.Кво да кажат хамалите тогава, щом учителите страдат от претоварване.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СкептикЗа да е привлекателна позицията учител, особено за младите, трябва мъни....дори тогава не е сигурно че ще се хванат хора които да всяват респект, времената са такива :)))
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪРНАУТ е типична българска дума,а ПРЕТОВАРВАНЕ е някакъв англицизъм
42
15
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
А, бива бива дебелоочие, ама чак толкова....Бърн аут...Ха-Ха-Ха....Ами като ходят на работа за няколко часа по няколко пъти в седмицата. Никой не им държи сметка какво са научили децата. Лятна отпуска безкрай. При това масово учители стават най-некадърните. Докато професията учител не се отвори за вишисти от различни области няма да има оправия.
41
14
 
17
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Учителите имат най-голямата платена отпуска от всички останали, а именно 50-60 дена. В частния сектор просто забрави за такава отпуска. Ако от полагаемите 20 дена ти дадат 10, пак е добре, но няма да ти ги дадат наведнъж като учителите, а по 1 ден или по 1 седмица. Частниците не обичат платени отпуски и гледат на тях като за молба за напускане. Докато началните учители свършват 24-ти май и от 1-ви юни до 31-ви август са в платена отпуска + ваканциите. Не работят извънредно събота и неделя.