Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване

Най-много им тежи поведението и неангажираността на учениците
114
Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските учители са два пъти повече „жертва“ на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа в сравнение със средноевропейските показатели. Това показва изследване на КТ „Подкрепа“, което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.
 
За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум.

Още по темата

35% от учителите в Европа са подложени на бърнаут ефекта, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят.

Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.

Много от учителите буквално се разболяват от стреса в училищата и преди Covid-ситуацията и сега, коментира Ваня Янкова от Силистра и подчерта, че учителското съсловие настоява за по-ранно пенсиониране.

„В съвременната обстановка и деца, и родители са много по-нетолерантни към дребни проблеми, които неминуемо
възникват в учебния процес и в общуването в училище. Но сега е още по-ескалирало, тъй като колегията е в малко по-напреднала възраст и много от колегите са основателно или не понаплашени доколко в здраве ще успеят да се справят в ситуацията. По-ранното пенсиониране означава съхраняване – психическо, физическо“, посочи тя.
Учителите и сега може да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в парламента, посочи социалният министър Деница Сачева.

„Вероятно до края на този месец той ще бъде факт и тази възможност – ранното пенсиониране да става по преценка на самия педагогически специалист и ще бъде факт още до края на тази година“, каза тя.  

15 са стресогенните фактори, които водят до професионалното прегряване при учителите, като един от тях е прекалената бумащина.

„Понякога традиционната система, като не може да оцени работата, замества това с контрол върху документ. Това е контрапродуктивно. Затова отменихме тематичните разпределения като задължителни, като форма. Учителите също казват, че най-много ги натоварва поведението и неангажираността на учениците, а в много случаи и подкрепата от страна на техните родители“, коментира просветният министър Красимир Вълчев.
 
От КТ „Подкрепа“ настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов.

„В браншовия колективен трудов договор за образованието за следващата година да се включи и създаването, и реализирането на такава програма, която да таргетира този проблем и по възможност, то разбира се, че няма как да бъде преборен, но да бъде омекотен, да се знае, че го има и да му се обръща внимание по подобаващ начин“, каза той.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
8
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Учителите имат най-голямата платена отпуска от всички останали, а именно 50-60 дена. В частния сектор просто забрави за такава отпуска. Ако от полагаемите 20 дена ти дадат 10, пак е добре, но няма да ти ги дадат наведнъж като учителите, а по 1 ден или по 1 седмица. Частниците не обичат платени отпуски и гледат на тях като за молба за напускане. Докато началните учители свършват 24-ти май и от 1-ви юни до 31-ви август са в платена отпуска + ваканциите. Не работят извънредно събота и неделя.
39
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бях учител за малкоработата е хубавадотолкова, че можеш да образоваш хората, които имат желание за товано да се занимаваш с зле възпитани келллемета не си е работаи напуснахне ми се занимава с глуупави индивисди
38
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тия работят по 3-4ч на ден, 50-100 часа на месец + дълги ваканции. Какъв бърнаут ги гони?! Отделно са канализирали работата с учениците все едно доят крави във ферма. Никакво персонално внимание. Отделно методите им са от пещерната ера. Карат децата да зубрят стихове, вменяват им страх и такива глупотевини. Няма как да си съжаля учителите. Системата не им дава много, но и те самите нищо не дават.
37
7
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
В учениците и учителите не носят маски. Видях лично. В класната стая без маски щом имат право, защо да носят маски извън класната стая.
36
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върнете дисциплината, повтарянето на класа за двойкаджиите, ИЗКЛЮЧВАНЕТО от училище, люти глоби за прояви на бруталност и бойкот на учебния процес - нека ***...тчетата на чалгаро-мутренските родители се усетят, че имат и задължения.
35
2
 
15
 
! Отговори
до анонмен преди 3 години
Тази работа е трудно вече да се нарече професия!-----------Иа истина в думите ти!
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бърнаут са ви списните!
33
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите и милиционерите са глезльовците на прехода. Затова непрекъснато мрънкат. Другите от денонощно бачкане за къшей сух хлебец нямат време за това.
32
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даскалите отдавна са отучени да работят и всяко ори и минимално усилие им се отразява пагубно.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"бърнаута"---------Кво е туй вашту "бърнаут", бе, ДБЛ-и???????Има си нормална Българска Дума - Прегаряне!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Добре са те изучили, не че аз съм много грамотен, но не претендирам да съм такъв :)) Трябва ти един бивш боксьор мъжкар човек че да научиш колко прави 2+2.....ха ха ха ха :)
29
1
 
22
 
! Отговори
6 преди 3 години
Такева не я хваща бърнаута защотоникога не е работила като учител !Купете й памперси ! В Испания се пенсионират на 72 г. Вижте как става ! У нас първо да се закрие МОН с този некадърен състав , а после РУИ и директорите герберски ! Това е решението .
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мисля сиТова искам да кажа, пълен кошмар е, особено за тези класове :) Аз завърших Механото в края на 90-те, даже имах бивш боксьор учител по математика, другите ги правехме диви и щастливи но него не, даже в редичка влизахме :)))
27
4
 
26
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
Само който не е бил учител през последните 10 г, само той не знае какъв ужас е в училище, особено от 6-ти до 12-ти клас. Образованието се разпада. Същите учители преди 30 г образоваха децата на 2-ро място в Европа, със същите учители сега сме предпоследни. Явно това е сценарият на Запада.
26
1
 
10
 
! Отговори
чичо преди 3 години
По байтошово време ни биеха с пръчки.Хак да им е сега !!!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
WOW, докарахте ме до бърнаут! Ще ползвам турския - много удобен за някой цели! Сик тир! ОК? ОК!
24
8
 
17
 
! Отговори
Боби преди 3 години
И аз мисля да уча за учител, въпреки че наближавам 30-те. Въпреки всичко това, пак ще уча и щ е стана учител, защото може да е стресово за мен, но това, което ще ми причинят частниците е в пъти по-голяма вреда за мен да ме ощетят с отпуска, с осигуровки на мининмалната и прехвъляне в друга фирма с цел да не получа 10 заплати при пенсиониране, защото шефът решил да пере пари с 2 фирми, които са негови и е решил също да не ми плаща извънредния труд събота и неделя. При учителите няма такова нещо.
23
1
 
2
 
! Отговори
До хе преди 3 години
+ нвобходим стаж 30 г. за мъжете и 25 г. за жените
22
24
 
20
 
! Отговори
хе преди 3 години
Заплати от по хиляда лева и нагоре,5-6 работни часа на ден,държавни празници,три месеца лятото лайф .еххх това е претоварване.
21
5
 
12
 
! Отговори
кака Сия преди 3 години
Едно време при бай Тошо, учителите за 3 години 2 петилетки правеха, а сегашните бърнаути намсиквоси.