Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система
20 окт 2020 18:30, Анисия Иванова
50
Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър Красимир Вълчев:

“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират, там, където областта е в червено, ще предложим локални мерки, означава затварянето на повече класове или пък на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, но като цяло няма де се вземат по-рестриктивни мерки – трябва да се спазват сегашните“.

"Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-ти клас учениците временно да се обучават в електронна среда", заяви министър Вълчев.

Той също така съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.

Министър Вълчев каза още, че в училището в Търговище психолози консултират учениците, които са в голям шок след смъртта на учителка.

"В резултат на смъртния случай има психоза при учителите и при част от родителите, но се надявам до седмица да утихне", коментира Вълчев в Пловдив преди конференция за дигиталното обучение при най-малките.

Според образователния министър от началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми.

"Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система, или 99,2 процента от системата учи присъствено", обобщи министър Вълчев, цитиран от БНР..

Той посочи, че засега нямаме прогноза за затваряне на училище в София, но отбеляза, че ситуацията е динамична.

В областите, които са в червената зона за разпространението на коронавируса, ще бъде задължително родителските срещи и заседанията на обществените съвети към училищата да се организират в електронна среда, съобщи образователният министър и допълни, че за останалите училища тази мярка ще е препоръчителна.
Многодневните екскурзии в областите в червено по отношение на коронавируса ще бъдат забранени, съобщи още Красимир Вълчев. Засега не се предвижда ограничаване на еднодневните екскурзии.

Просветният министър допълни, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички училища. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември включително през т.нар. "есенна ваканция".


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
децата онлайн преди 1 месец
А ти - аут!
48
0
 
4
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 1 месец
На тоя хич не му дреме за хората, които работят за НЕГОВАТА ЗАПЛАТА!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Чувала съм за безотговорни родители,но не вярвах,сега вече вярвам,след като прочетох коментара Ви.Дано да не падне оганя и във вашата градина,че много боли,тогава друга песен яе пееш.
46
0
 
4
 
! Отговори
Колега ? преди 1 месец
Г-н Вълчев, ако желаете ГЕРБ да не загуби на изборите, подайте си оставката. Освен за образованието сте вреден и за здравето в държавата, и за партията.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Просветеният"?Хората се страхуват за здравето си и това на децата и близките си!Това става ли ясно?Щом е приложено вече дистанционно обучение защо да го няма в рисковите месеци?Децата са най-скъпото на света!Вие кои сте ,че да си играете с тяхното здраве?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде в Априлово на ,,ряката,,.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под ло га ...
42
0
 
8
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 1 месец
ЗАЩО ДАВАШ ИНТЕРВЮ, КОГАТО ДАСКАЛИТЕ СА НА РАБОТА БЕ?
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
TЪПAK!!!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 54321

ДА ТИ ГО ДОНЕСАТ У ДОМА !
39
0
 
10
 
! Отговори
Селянин с колело преди 1 месец
От 289 учители 10% поне са с хронични заболявания.Дали ще оцелеят?
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37

"Вредите от изолацията вкъщи - във ВСЕКИ един аспект .. са МНОГОКРАТНО ПО-ГОЛЕМИ от хипотетичното заразяване"

Кажи го на тези ученици, които са занесли коронавирус вкъщи и родителите им са починали.
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За мен, децата трябва да ходят на училище! Вредите от изолацията вкъщи - във ВСЕКИ един аспект - здравен, психологически, образователен -са МНОГОКРАТНО ПО-ГОЛЕМИ от хипотетичното заразяване с който и да е от вирусите.
Тези, които не го проумяват и се поддават първосигнално на медийните истерии, са в правото си да си оставят децата на индивидуален план на обучение и да ги затворят вкъщи през цялата учебна година.
Ама, ако обичат,да не вменяват НА МЕН и МОИТЕ ДЕЦА какво е добре и правилно, мерси.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Програмата на МОН ,,Teams,, дава добро обучение

============
Леле майкоо... Нито е програма, нито е на МОН, нито е "Teams"... а пък това "дава добро обучение" е направо покъртително.
35
2
 
22
 
! Отговори
Осещайте се преди 1 месец
Моите уважения, но кой сте вие,г-н министър ,че да решавате и залагате на карта здравето и живота на хората ?Децата си учеха дистанционно много добре и бяха здрави.Нека да минат отново докато е студено и са затворени в задушните класни стаи.Програмата на МОН ,,Teams,, дава добро обучение.Аз поне съм доволна,защото виждам,че детето и учителите се справят.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.
Явно ни подготвя да чакаме и да спазваме "мерките", докато достигнем ЧЕРНИТЕ стойности. Само дето тогава училищата може да затворят принудително, просто защото са останали предимно учители под 50 г. възраст, които едва ли са достатъчно. Другите междувременно са измрели.
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага си махнете децата от тези инкубатори на зараза и подаъте заявления до директорите за Обучение в електронна среда. Хиляди ученици вече си учат вкъщи на спокойствие. Всичко се наваксва, ако има малки пропуски, но здравето и живота НЕ!
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даскалите да напускат, ама кой ще учи децата ти, бе. Даскалите и без туй са кът по редица предмети! И не ги мисли какво ще работят. Обикновено те имат по няколко квалификации.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подавай си оставката, калинко!
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе каква е тая простотия? Навън с маски, а вътре учениците - без.И кихат и кашлят срещу учителите!