Студентите се готвят за бригади 2021, ще стигнат ли до САЩ?

Таксите скачат, ще се плаща с 90 долара повече
23
Студентите се готвят за бригади 2021, ще стигнат ли до САЩ?
Снимка:БГНЕС

Студентите вече са започнали да се интересуват от възможностите да заминат на бригада в САЩ през лятото на 2021-а, обясни пред "Монитор" Станимир Найденов, мениджър на програмата „Work and travel” в „Интеграл”.

Освен от студентите, интерес има и от работодателите, които е трябвало да посрещат работна ръка от чужбина това лято. „Те вече са заявили, че искат да ги наемат. Студентите имат възможност да отидат на местата, където са били наети това лято, ако искат“, уточни Найденов. Нови оферти пък ще има през ноември, когато и работодателите може да бъдат малко по-спокойни.

Първите интервюта винаги стартират в края на февруари. „Всичко ще е в облачното пространство, няма да има присъствени интервюта“, каза още Найденов. Той допълни, че за 2/3 от работните позиции студентите са били интервюирани по Скайп и предходни години.

Още по темата

Таксите тази година обаче ще са с 90 долара по-високи спрямо миналата. 849 долара ще платят студените, които сами си осигуряват работа, а 1149 долара, ако агенцията им търси оферта. Тези, които не са успели да заминат, ще трябва да заплатят втората такса, въпреки че преди са имали осигурена работа. „Ако студентът не е успял да замине, по общите представи на спонсора на него му се налага да мине през процедурата на новото“, обясни Найденов. По думите му обаче винаги има студенти, които сами си осигуряват работните оферти и предстоящото лято няма да е по-различно.

Притеснителното е обаче дали ситуацията от миналата година ще се повтори и студентите отново няма да могат да заминат. „Засега гледаме да си свършим работата, както се бяхме подготвили за нормален сезон. Трудно е да се прогнозира каква би била обстановката догодина. В САЩ имат предстоящи избори, овладяване на пандемията“, каза Найденов.

Яснота по думите му ще има може би след Нова година. Студентите, които не са успели да пътуват това лято, все още имат притеснения, защото все още са им пресни негативните емоции от чакането и вероятността да не заминат.

Броени единици са успели да заминат са Щатите това лято, посочи Найденов. Те обаче са много доволни от сезона си. „Сезон имаше въпреки ограниченията. Проблемът беше, че липсваше работна ръка, защото американците избягват да заемат нискоквалифицирани позиции и да получават ниско заплащане. Нашите студенти извлякоха ползите от това. Те работеха на 1-2 места, имали са повече часове.“ обясни Найденов.

Студентите, които са били последна година това лято, обаче навярно няма да могат да отидат на бригада.

„Компромисен вариант може да дойде от щатския Департамент, което надали ще се случи “, обясни Станимир Найденов. По думите му обаче има много студенти, които заради желанието си да отидат на бригада записват година и половина магистър, за да отидат пак.


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Sperko преди 3 седмици
Където имаш пари и спокойствие, там е най-добре - САЩ, БГ, Русия - няма значение, това са геополитически конценпции на болните ви мозъци. Останете със здраве!
21
5
 
2
 
! Отговори
ABC преди 3 седмици
Когато и да напуснете България, ще е късно. В тази територия, няма от нищо докато правосъдието е в това състояние и се управлява от децата и внуците на комунисти.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Младежите да се готвят да копаят на дядовците си нивите ако не са ги продали разбира се,защото идва големият глад!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ винаги имат нужда от роби или евтини работници.

Те докараха африканци за работа в САЩ до края на 19 век.

В коя държава е имало робство до края на 19 век?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еничарите ще работят за чуждата държава срещу пари.

САЩ имат бригадирско движение за еничари.
17
2
 
5
 
! Отговори
God bless the USA преди 3 седмици
разбира се, че младите ще ходят в САЩ. Да няма да ходят в допотопната Раша, където лъха на бедност и мизерия още от границата!
16
2
 
6
 
! Отговори
студент преди 3 седмици
Бил съм на няколко бригади в САЩ. Мога да кажа, че тове е една доста добре уредена страна, която разбира се има и своите проблеми. Но като цяло, работейки на 2 работи, успях да спестя около 10 хиляди долара за 4 месеца. Успях да обиколя Източната и Западната част на САЩ и да видя всички известни забележителности на тази могъща страна. Като цяло единственият начин да не можеш да живееш добре в САЩ е или да си необразован и мързелив или да си болен. Доволен съм и съжалявам, че не мога да отидапак
15
2
 
8
 
! Отговори
Волф преди 3 седмици
Нека заминат и да си изкарат пари с честен труд. Тук ще стоят и ще робуват и ще получават жълти стотинки. А тези, които не робуват, ще разчитат на мама и тате още дълги години.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЕ
13
5
 
7
 
! Отговори
Мехмед преди 3 седмици
Америка е раят на земята. Единствено тя предлага адекватен стандарт на живот, в зависимост от заработеното, без да е нобходимо да плащаш ненужни данъци и осигуровки в полза на не чак толкова белите хора...Само щатите разполагат с работеща капиталистическа система.. Европа стана бетер от ссср...Дори Германия вече не съблазнява, лекар взима бруто 6000 евро, което нето прави към 4000, а един строителен работник пак си издокарва 2-3 хиляди евро. Какъв е смисълът от ученето тогава.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то работа за американците няма, та за чужденци ...
11
4
 
6
 
! Отговори
Радо преди 3 седмици
Да се готвят да идват на нивата и да работят на полето в БГ.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То тука няма кой да ги вземе да мият чинии... в щатите пък хич...
9
2
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 седмици
Haha пирамиди, фараони
8
4
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 седмици
До долния:
Отварят им се дyneтата от работа. Като се ръснат на агенциите и още толкова за билет и си платят наема където спят по 10 в две стаи им остава да кибичат 7 дни седмично на някой басейн за по 7 долара на час. Ти си направи останалата сметка, какво виждат защото и транспорта им е проблемен
7
0
 
11
 
! Отговори
уф преди 3 седмици
Американците избягвали да заемат нискоквалифицирани позиции? Що за пропаганда. Половината им население работи в Уолмарт за минимална заплата. Някои даже не могат да си плащат наема.
6
8
 
7
 
! Отговори
кмк преди 3 седмици
До ШибиРиби

***.. тия 3 месеца ''робия'' им отварят очите на младите хора за света.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ходят бе, ама САЩ вече не са САЩ - месианската държава. БВП на САЩ винаги е било +3% растеж минимум От някое време насам е -4%. Да си вземат по една книжа на чичо Маркс като тръгват нататък.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Масква намали щуденти?
3
5
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 седмици
Има ли още балъци дето пълнят гушите на тези агенции да им осигури три месеца робия