Училищата с право да задължават учениците да носят маски в клас

Мярката обаче ще се взима с решение на местно ниво
Обновена: 9 ное 2020 21:39 | 9 ное 2020 20:36, Красимир Ангелов
65
Училищата с право да задължават учениците да носят маски в клас
Снимка: БГНЕС

Училищата ще имат право да задължават учениците да носят маски в клас, става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев, изпратено до началниците на регионалните управления на образованието и директорите на учебни заведения, съобщава "24 часа".

Решението обаче дали учениците да носят маски ще се взема от училището, а не на национално ниво. Освен това мярката може да засяга само определен клас, а не всички ученици.

Още по темата
Според писмото на министър Вълчев обаче тази мярка ще е "наложителна" за учениците от 11-и и 12-и клас, които се смесват с различни класове в часовете по профилирана подготовка. Но и това решение образователният министър остава в ръцете на педогогическите съвети.

"По отношение на използваните защитни маски за лице, които са задължителни в общите закрити части на учебната сграда за всички ученици, учители и външните за институцията лица, а в класните стаи за учениците са по желание, на ниво училище по решение на педагогическия съвет е възможно да се вземе решение маските да бъдат задължителни и в часовете. Това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици. Използването на предпазни маски за лице от учениците във втори гимназиален етап в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване от различни класове и по този начин се нарушава принципът на невзаимодействие, е наложително", се чете в писмото на Вълчев.

При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците, но за целите на преподаването, при наличие на разстояние по-голямо от 1,5 м между тях и учениците, е допустимо те да са без маска. Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице, става ясно още от писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, от страх че умрeте...
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е, че на никой не му пука. Важното е децата да са на училище. Март месец затвориха държавата за десет случая, сега не ги знам какво чакат.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам ДО пред карантиниране за по 2 седмици през седмица. Нормален учебен процес се видя, че няма да има тази година. А ако ще са с маски и в клас, то по-добре вкъщи пред компютрите. Който учи, го прави и в електронна среда, против ДО са родителите на ***, които пречат на всички и развалят дисциплината, защото очакват учителите да поправят пропуските във възпитанието. Ето сега ще видите какво им е с такива като вашите деца!
56
2
 
9
 
! Отговори
Майка преди 3 години
За това,че са некадърни и безумно безотговорни ,нагли и незаинтерисовани ,ще си патят хората.Това са едни дребни душици,които нямат интерес да затварят училищата.Как не ви е срам,бе !При 100 човека затворихте всичко ,а сега се услушвате ?Какво чакате?Вие съвест имате ли?Кой ви е виновен ,че повечето от кадрите ви са неспособни да се справят с дистанционното обучение?Всичката ви работа е такава!Некадърници!!!!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54 Защото на децата не правят тестове. Затова са здрави
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52 "Всички трябва да минем през това."Ето това е проблемът. Всички, които са за присъствено обучение са всъщност мангъровци, които не вярват във вируса, ходят без маски, не спазват нищо, уверени са, че точно те не са от "сухите съчки" и казват "всички трябва да минем през това". Не разбирам защо всички трябва да слушаме точно тези объркани хора!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пич ..що не обясни как в едно училище има 7 болни учители,а децата здрави)
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги Министре имам въпрос.Ти деца имаш ли? Ходят ли на училище? Носят ли постоянно маска? Защото моето е 4 клас ходи на училище и маска слага но за дистанция и поставяно носене на маска неможе защото са натъпкани в стая 27 деца имат и физическо. Прехвърлянето на отговорност е неморално и в тази ситуация геноцит. Вземете вие решение това е ваше задължение затова ви се плаща.
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги, мутрите си измиват ръцете...В училището, в което работя, има 960 ученици и около стотина човека персонал- учители, чистачки, портиери...Това са средно 3500 човека със семействата- досега имаме два случая на карантинирани заради родителите си деца, и то родителите са го прекарали "безсимптомно"!Поредните бройки в Ковид истерията.
50
3
 
7
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
Но Маската на Гого: Термания вече затвори граници за българи. Скоро и други. Па ние нека си мангърясраме тука...
49
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един и същи *** тука *** за затваряне на училищата. Истината е че родителите които искат децата им да учат дистанционно се броят на пръсти. Експериментът от пролетта завърши с пълен провал. На нас още преди 15 септември се обаждаха с настойчиви молби да сме се съгласели за дистанционно. Отказахме с жена ми категорично. В крайна сметка с какво живота на един учител е по-ценен от моя? Работата ми е такава че всеки ден се срещам с десетки и стотици граждани. Всички трябва да минем през това.
48
20
 
8
 
! Отговори
Маската на Жоро преди 3 години
Усещате ли как пълзим към пълен локдаун!? От ден на ден! И то в резултат главно на три фактора:1. Денонощен медиен терор и облъчване с лъжи и долнопробни манипулации2. Медици, които пищят че ги било страх да работят в ковид-отделения за да не се заразят.3. Мързеливи даскали, които искат да си пият кафето в къщи и да цъкат на компютъра, вместо да възпитават деца и младежи.Кога ли на хората ще им писне от целия този водевил и ще прати коронаджийската мафия с въшливите и маски по дяволите!?
47
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип училищата трябва да затворят и да се мине към дистанцинно обучение. Общественият транспорт трябва да бъде спрян, защото той е най-голямия източник на зарази. Това разбира се няма да стае - мутрите изобщо не се интересуват, какво става в България, важното е чекмеджетата да са пълни с пачки.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги досега от 2009 година, мутрите бягат от отговорност.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ядосан гражданин "Оставете децата да дишат чист въздух! Аз няма да разреша детето ми". Ай чист въздух в училище където всеки влиза с калните чепици, а се чист 1 на седмица ако лелката пожелае. Това с у-щата е гаде.. БИЗНЕС за директори, фирми по обслужване, доставчици и на многобройното министерство (стотици). Къде ще намерите такива доходи без зор, заразените - съпътстващи загуби. В франция вече се бунтуват от тая наглост.
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите питат министъра, той пък чака директорите да кажат. Те обаче трябва да попитат учителите на педагогически съвет, учителите трябва да попитат обществения съвет и родителите, после да кажат на директора, той да попита министъра, министърът да попита Вожда, който се скри и ще трябва РЗИ да вземе решение... Ама те пък чакат шефа да каже..,И така до края на света, т.е. докато вирусът не почука и на вашата врата. А кой ще е останал жив, ще видим. To be continued...
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7-8поста от един умник, браво! Това е обществено мнение
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тестове по 120 лв платени от хората живеещи в най-бедната държава в ЕС пандемия не се бори.Трябваше още в началото да насочите средства за безплатно тестване и контрол по училищата и болници,които са едно от основните места за разпространение, а не калинките от МОН и РЗИ да си развяват байрака цяло лято по тузарски курорти и да преписват мерки от други държави, които са трудно приложими у нас.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм учителка в Чехия и от 4 седмици преподавам дистанционно. През септември нямахме клас без ковид, така че големите преминаха на онлайн обучение, а малките след две седмици. Всеки десети е заразен, умират много хора, и мои познати. Сега сме си у дома, всичко е затворено - и магазини, и спортни зали, и заведения, и кина, и театри. Гледам през прозореца линейките с медици, облечени като извънземни, и се питам и в България ли искате да го преживеете.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев проваля ГЕРБ с тази нерешителност. Разбирам, че следват някаква обща за Европа стратегия, ама тази стратегия не е подходяща за нашите условия и колкото и да се напъват сега в последния момент да поправят набързо здравната система, вече резултатите са видими и нелепо умират хора. Ако не затворят училищата сега щетите ще са още по-големи и неминуемо ще се стигне до затваряне на държавата.