Училищата с право да задължават учениците да носят маски в клас

Мярката обаче ще се взима с решение на местно ниво
Обновена: 9 ное 2020 21:39 | 9 ное 2020 20:36, Красимир Ангелов
65
Училищата с право да задължават учениците да носят маски в клас
Снимка: БГНЕС

Училищата ще имат право да задължават учениците да носят маски в клас, става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев, изпратено до началниците на регионалните управления на образованието и директорите на учебни заведения, съобщава "24 часа".

Решението обаче дали учениците да носят маски ще се взема от училището, а не на национално ниво. Освен това мярката може да засяга само определен клас, а не всички ученици.

Още по темата
Според писмото на министър Вълчев обаче тази мярка ще е "наложителна" за учениците от 11-и и 12-и клас, които се смесват с различни класове в часовете по профилирана подготовка. Но и това решение образователният министър остава в ръцете на педогогическите съвети.

"По отношение на използваните защитни маски за лице, които са задължителни в общите закрити части на учебната сграда за всички ученици, учители и външните за институцията лица, а в класните стаи за учениците са по желание, на ниво училище по решение на педагогическия съвет е възможно да се вземе решение маските да бъдат задължителни и в часовете. Това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици. Използването на предпазни маски за лице от учениците във втори гимназиален етап в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване от различни класове и по този начин се нарушава принципът на невзаимодействие, е наложително", се чете в писмото на Вълчев.

При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците, но за целите на преподаването, при наличие на разстояние по-голямо от 1,5 м между тях и учениците, е допустимо те да са без маска. Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице, става ясно още от писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те всички "мерки" напоследък се взимат с решение на местно ниво. Тогава за какво ни е министър? Да му плащаме заплатата, за да ни заповядва да решаваме сами?
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче как нагло се пазари тоя! Хората искат да се затворят училищата, а тоя вика "Аа, няма, и маски ще носят по цял ден даже!"... Нямам думи! Явно ще трябва да метем на изборите....
17
4
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Ти може да не искаш наследникът ти да е с маска, но съм сигурна, че много учители не искат да умират без време!Така че спри да бъдеш ш...ан егоист и помисли, че може би искаш да предпазиш детето, семейството, учителя и непознатите, като призовеш за дистанционно обучение!
16
3
 
20
 
! Отговори
Hayri преди 3 години
Ако има родители които обичат децата си трябва да спрат тези безумци.
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АРЕ БЕ, стига дивотии! Как ще седят по осем часа с маска! Това вече е извращение! Ако е толкова зле положението, затваряйте училището, ако не, оставете децата на мира!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Менгеле
13
12
 
3
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Децата в тази пандемия са ни в тежест! Моля ви да си ги държите заключени, ако е нужно с години и докато вирусите върлуват- никакви деца! Трябва да спасяваме животи, а не да създаваме нов, т.е. неприятности о ходещи малки бацили
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо още мислят маската за някаква панацея? Вече има изследвания, в които е обяснено при какви условия и за колко време пази маската. На затворено пространство ако има болен, маската може да те опази до 15 минути. По колко минути са учебните часове? Вълчев може ли да смята?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те и до сега си носеха маски. При нас учителите си решаваха искат ли учениците да са с маски в техния час или не и учениците в повечето часове бяха с маски. Какво ново е казал тоя?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шмatkaА трябва! С това масово наблюденбие с всички психопати по улицата, хората се страхуват! Трябва да може, даоставаме аонимни за пред властити!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После за кво напуснах даскалу ...
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли са мерките! Що за министър.? Я си тръгвай вече. Аман от ГЛУПОСТИ
7
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата!
6
0
 
15
 
! Отговори
До1 преди 3 години
Какви Орхчета бе братче,тоя нарцистичен крадец няма направо Топки за нищо друго,освен да се пъчи и да краде!
5
5
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Понеже си шматка не разбираш, че в пандемична ситуация наредбите са с предимство пред законите.... Затова си сложи едно тиксо под маската!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли кой да се намери и да дойде и да ви забърше по един шамар! Ама такъв, че направо да ви отвинти главите! Това, което се случва, е на твоя сметка!
3
4
 
9
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Закон за ограничаване носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето ДВ 80/11.10.2016гчл.2 На публични места на територията на РБ НЕ СЕ ДОПУСКА носенето на облекло ,прикриващо частично или скриващо напълно лицето!Мярката е абсолютно незаконна!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите ще ги превърнем в подари,местните власти ще го превърнем"палачи"на бизнеса,само Нашто крадливо п'се ни лук ял ни мирисал,Той и само Той "раздава" милиони като"бори"кризата!Ефтин си бре крадец нагъл!
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В превод: Нямам орехчетата да ви кажа какво да правите, защото идват избори. Спасявайте се както знаете. Аз не съм виновен