Обсъждат разредено присъствие на учениците в 8-12 клас

Много учители подали молби за отпуск, 650 вече са заразени
35
Обсъждат разредено присъствие на учениците в 8-12 клас
Снимка: БГНЕС

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап ще се прилага в краен случай, коментира ресорният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Още по темата
По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища. На 25 училища Вълчев вече е разрешил обучение в електронна среда.

Решенията продължават да се вземат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата, обясни министърът.

И в момента той получавал предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап. От вчера Вълчев се е самоизолирал след контакт с COVID положителен.

Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие, посочи просветният министър.

Той коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.


35
Още от Образование
Учители признават: Най-нереалните оценки са при онлайн обучението
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
ВъпросТченце--- преди 2 седмици
Колко в кеш бонуси са обещали на директорите, за да си затварят училищата?
Нищо не затварят директорите.Проектите и всички бонуси и комисионни си вървят.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разделено може и да бъде предназначението на училищните сгради, в едни стаи ще се учи, а другите ще са болнични за разболелите се учители, разбра се вече, че леглата в болниците може да не стигнат.
33
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно всички учители трябва да си вземат болнични или отпуск, за да се сетят тия пумпали, че така не става. Няма кой да ходи като агне на заколение - нито ученици, нито учители в тази обстановка на пандемия и тотална липса на адекватност за справяне с нея. Никой не иска да умира вкъщи в леглото, защото за него няма да има линейка и доктори и лечение. НС и министрите спокойно да си работят за тях има всичко, но останалите да се пазат и да си стоят вкъщи!
32
3
 
20
 
! Отговори
9 преди 3 седмици
Ааа, не ви ли съветвахме много преди началото на учебната година да направите това - да се намали пълняемостта на паралелките до 10 ученика !? Както и да се въведат твърди хигиенни норми от ученика до семейството и т. н. Защото неуважаемо МОН вирусът няма да си отиде нито бързо , нито лесно , нито скоро и учебен процес трябва да се води и в тези условия .А виеслушате малоумниците от Подкрепа , които нищо тероризираха след 10-ти учители , ръководства с некадърността си !Тренчевите шпицкоманди !
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докога ще си правите експерименти с нашите деца? Докога ще си правите експерименти с учителите? Болниците са пълни, медици няма!
30
3
 
7
 
! Отговори
алкотест преди 3 седмици
До Анонимен 21

И безплатен да е теста, пак няма да си направя.Това да ти бъркат в мозъка през носа, не ми се нрави.
29
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Министре ,не четеш ли новините 10 годишно дете е с Ковид .От ващо присъствено обучение.Нашите деца да не са Ви някакви играчки ,че всички родители могат да си купят нова ако се счупи .МОН вие ходете присъствено и после ние ще си пуснем децата след Вас .Дайте вие пример от МОН.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И откъде, толкова млади мъже, които имат желание да станат учители?!
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички учители трябва да последват примера на Вълчев и да се самоизолират като контактни на заразени!
26
0
 
25
 
! Отговори
Полумярка преди 3 седмици
Означава никаква мярка. Или се затворя всичко, или нищо не правите. То, последното е по подразбиране с нищо то, само празни приказки. Ще преподавате без учители накрая. Решение ще има, но вече няма да има кой да го изпълнява. Много учители са болни, други ще напуснат и малко ще останат за ДО, най-вероятно тези, на които точно ДО им е трудно.
25
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В образованието трябват генерални реформи ,а не Гербаджийска простащина.аз на тебе ти на мене.Всички жени над 60 г да ги сменят с млади мъже и да тръгнат нещата.Другото го гледаме 30 г-последни в ЕС.
24
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаете ли защо се дърпат.Повечето учители в страната са над 55 г и направо пенсионерки.Ако въведат онлайн обучението им лъсва компютърната неграмотност и дават зор срещу онлайн обучението.Сблъсъкът в образованието вече е поколенчески.Едни дърти жени с лоби са завзели МОН и подкрепят тези учителки.Министърът е селски *** без никаква власт.
23
0
 
24
 
! Отговори
замислен преди 3 седмици
До Анонимен 21

За съжаление си прав. В класа на големия ми син имаше дете с положителен тест и госпожата предложи всички родители да направят тест на децата си. Познай от 24 деца клас на колко родителите направиха тест? На трима :(
22
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма сила на земята, която да ме накара да се регистрирам където и да е, с всички мои данни, да си купувам компютри с определени възможности, да си осигурявам интернет, за да уйдисвам на нечии прищевки за дистанционно обучение,при безплатно образование. Обявявайте нулева година и толкова. Резултатите от миналогодишният тиквен експеримент са трагични, но всички мълчат като бит участник в прайд,еле пък министерот.
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повечето хора нямат финансовата възможност да платят за абсурдната сума от около 120 лв за PCR тест, те разпространяват вируса без да осъзнават, че са вирусоносители, мислейки че кашлицата им е от обикновен грип. Ако този тест безплатен всеки би си го направил и да се ограничи заразата. За съжаление в милата ни родина, по-важно е да се печели от джоба на народа. И така системата ни убива бавно, но славно, защото живеем в абсурдистан!
20
6
 
32
 
! Отговори
пфф преди 3 седмици
Колко учителя ще си отидат, че да затворите за малко. Ако учител се зарази докато е в училище, отговорен е министъра. Ако се зарази по време на дистанционно обучение, сам си е виновен. Хората трябва да имат избор, а не насилствено да държите ученици и учители. Поне според мен. Има хора, които биха си спряли децата и да работят с тях у дома. Така в клас ще останат тези, които нямат възможност да са у дома. Ще се разредят бройките, ще седят сами на чин. Ще се олекоти работата малко от малко....
19
21
 
7
 
! Отговори
))) преди 3 седмици
Онлайн обучението е като порното.
18
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дърпат се некадърниците ,но в края на седмицата ще има масово затваряне.Онлайн обучението като не харесвате няма да има и училище.***.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Благодарение на дистанцивонноту убучение с тати завършихме четвръти клаз. Тас година седим даже на един чин. А малкия е третокладник.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Последното убежище за училището ни именно онлайн/Уви ,проиграхме шанса.