Дистанционно обучение - предимства и недостатъци

Родители и учители са разединени по темата
13 ное 2020 15:29, Ния Христова
40
Дистанционно обучение - предимства и недостатъци
Снимка: БГНЕС
"Проучване, проведено сред родителите, показва едно разделение за това дистанционно или присъствено обучение предпочитат те в настоящата обстановка. Участие в допитването взеха 20 000 родители. За обучението в клас се обявиха 47% от анкетираните, изцяло онлайн уроците подкрепят 22%. За хибридна форма са около 30%. Тези данни се влияят от какъв град са родителите, защото обстановката по места е различна", обясни Цвета Брестничка от асоциация "Родители" пред Нова ТВ. 
 
Директора на Националната финансово-стопанска гимназия Мая Гешева смята, че всички са убедени в предимствата на присъственото обучение и за нея то няма аналог.
 
"Ние предлагаме компенсаторни механизми с оглед на ситуацията в страната. Трябва да намерим допирна точка между правото на образование и на здраве на всяко дете. Стана видно, че продължителното обучение в дистанционна форма не е решение. От просветното министерство предлагат гъвкави модели, зад които аз заставам", коментира директорът.
Още по темата
 
Гешева допълни, че от март месец досега учителите са повишили дигиталните си компетенции.
 
Родителите обаче са на друго мнение. Повечето смятат, че най-голямото предизвикателство е в това детето да усвоява материала по дистанционния начин на обучение.
 
"Мотивацията на детето пада и родителите са посочили взаимодействието между учители и ученици. Преподавателите се справят по различен начин и това е проблемът", заяви Брестничка. 
 
Училищният психолог Биляна Леонова смята, че опосредстваната комуникация при дистанционното обучение лишава човешкото общуване от невербалната комуникация.
 
"В класната стая вниманието на ученика може да бъде върнато с един поглед или докосване. Това ги връща в процеса. При онлайн уроците сме лишени от тази възможност, защото учителят няма индивидуален контрол върху децата", допълни тя.
 
Леонова изтъкна, че спокойствието и уютът на домашната среда предполагат по-лежерно поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Защо не може да излиза детето ?Втора смяна ли е ?Да не е под карантина ?Събота и неделя пак ли учи ?Ако е втора смяна , разбира се , че ще учи сутрин Ама пак не проумявам , защо не може да излиза , ако не е под карантина Като е ходило на училище , как е излизало ?Мнозина са били втора смяна на училище , зимно време с този къс ден , кво да се правиИзлизахме към 12:30- 12:45 . У-ще от 13:30 , 6-7 часа и после директно вкъщи
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата са сериозен фактор за разрастването на епидемията. Не е трудно човек да проумее това. А хората вече няма къде да се лекуват и драмата вече я има. И това е лесно да се види.Що се отнася до дистанционното обучение - то също дава възможности и те могат да бъдат използвани и от учителите, и от децата. Колко ще е качествено образованието, е по-скоро въпрос на мотивация. Някои почти нищо не научават и за 12 години присъствено обучение.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много нещастен и шубешив народ не,жалка работа. Тая директорка явно е от малкото смислени
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно как в интернет пространството всички са за онлайна, а аз на живо не съм се сблъсквал нито един човек, който да го одобрява. Говоря за приятели, колеги, бегли и по-добри познати. Само и...ди отите ли пишат по форумите или всичко са ***
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие ****ли ли сте, не разбрахте ли че тъпия вирус не изчезва, затваряте децата след месец ги пускате и пак е същото и така 3 години. Ама икономиката няма да издържи. Затворете старците и пуснете младите да го изкарат за да станат щит и да не се разпространява. Иначе цялата държава ще фалира, ще останем без работа, старците с 5 лв пенсия и всички ще измрем, но преди това ще се избием.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замисляли ли сте се каква щета е за децата като домъкнат вируса от училище и си заразят родителите, бабите и дядовците? И ако някой от тези близки хора на детето почине? Това каква травма ще е за детето мислилили ли сте? Изобщо не опира въпросът до учителите само.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои родители си представят обучението на децата като наливане с фуния. Само искам да знаят, че камък не се оре, с една дума постиженията зависят от материала, а когато това трябва да се случи епизодично и дистанционно, факторите, които пречат стават с два повече.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това спасяване. Елате в магазините в 12 ч, пълно е с бабички. Като ги е страх какво правят на вън? Защо децата са затворници, а старците се разхождат по цял ден? Защо хората не работят, а старите дето предимно умират само сноват на всякъде, после пълнят болниците и за младия няма място? Защо просто не ги затворите всички над 65 г и не ни позволите да изградим имунитет, който да стане щит и за старите?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Много си се объркал. Ако се разболееш ти или някой от семейството, тогава ще видиш една депресия и капак.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образователен процес, та дрънка ( замествания от колеги, психолози, ресурсни учители до откат). Явно предпочитате накъсан образователен процес - тоест, учениците да не учат материала си, а просто да са на училище, на занималня. Ама нали всички са компетентни.... Нарушеното общуване с връстниците и дългите часове пред компютъра са малкото зло, повярвайте ми.
9
2
 
9
 
! Отговори
Лигата отдолу преди 3 години
Дето оплаква детето си, че учи вкъщи живо и здраво, защо не се консултира със семейства загубили близък от вируса - дете, родител, учител? На тях какво им е психическото състояние?
8
3
 
11
 
! Отговори
Въпроса е неправилен преди 3 години
Тук не става въпрос за съчинение на тема видове обучения, а за спасяване на човешки животи - деца, учители, родители, в условията на супер извънредна ситуация-пандемия. И точно за ограничаването й се изисква социална изолация. Кое не е ясно?
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение е убиец на психиката на децата. Детето ми в момента е в депресия, в къщи е ад, защото 2 седмици е затворник. За да научи става сутрин, следобед е 6 часа пред екрана, а вечер е тъмно и студено и не може да излезе. А бабичките стоят на площадките на слънце и си говорят за сериали. За да живеят дъртите, убивате бавно, но сигурно младите. Но те помнят и утре ще гласуват, не забравяйте това. Не може за да спасите хиляда старци да унищожите психиката на 1 милион подрастващи.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този номер с "Уча.се" е много зле. Някои учители го използват, защото не им се преподава. По тази логика за какво ходят на работа, като децата и сами могат да го гледат този канал.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията сега изисква дистанционно обучение, но за жалост някои деца от гимназиален етап са на училище. Те се справят много по-добре от учителите си с технологиите.
4
0
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Присъственото обучение няма аналог , но когато няма пандемия.При пандемия дистанционното обучение е най доброто.Да опазим децата.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кое е по-добро по принцип, но при нас г-жата предава по 3-4 урока накуп и нямала време да обяснява....съответно се гледа "уча се"... реално си губи времето присъствено и си учи дистанционно
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tрябва да се престане да се спори по принцип, кое по-добро. В момента става въпрос за спасителна операция, за аварийни ходове. Абсолютно неадекватно е да се говори сякаш всичко е наред. Естествено, че е по-добре децата да са в клас, но здравия разум изисква в момента друго. Иначе всички отиваме към много лош сценарий.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че добрия учител може да преподава успешно и по двата начина. Дистанционното обучение може да бъде много по интерактивно от присъственото но това изисква помагала и приложения с които повечето учители нямат опит. Накратко не е до формата а до учителя и там образованието е пълен провал...