Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните

През февруари и март вероятно отново ще се учи в електронна среда
Обновена: 15 ное 2020 15:20 | 15 ное 2020 15:00, Камелия Цветанова
221
Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

Още по темата
Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса.

"Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса", обясни той.

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна.

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход", уточни той.

По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт: "Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. ... Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - февруари и март - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
10
 
! Отговори
Лоши ми е преди 3 години
Като видя тоя грозник повръщам. Няма лекарство за простотията няма!
119
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този добре ли е с главата? Нарочени били училищата! Горките! Каква несправедливост, направо! То съвпадение било! ..Нямам думи.. Ми дай пък да ги отваряме, та да може и тия 1250 училища, дето твърди, че не са се срещали с коронката да се срещнат, та да няма вече никакви здрави хора в тая държава! Честно, тоя ако не го изхвърлят от ГЕРБ могат още от сега да спрат да си правят планове за управление след изборите. Проваля ги, и то доста качествено!
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6.Фидан Боев починал от Covid-19 учител от Чепинци.7.Ивелина Тодорчева - Шумен. Учител в ПГСАГ8.Людмила Иванова от Професионалната гимназия по обществено хранене и химични технологии Асен Златаров Шумен.9.Директорката на Второ основно училище "Иван Вазов" в град Провадия е починала от Covid1910.Заместник-директорът на столичното 32-ро средно училище "Св. Климент Охридски" Надка Васева, която е била с положителна проба за коронавирус, е починала.НЯМА УЧИТЕЛИ.НЯМА И ДА ИМА СКОРО.
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1.Преподавателката по английски език в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост /ПГТЛП/ Павлина Станева на 51г. (Попово) е изгубила битката с болестта.2.3.Двама учители от СУ "В. Левски" в Опака са починали през последната седмица. Това са преподавателите Румяна Георгиева (49 г.) и Диян Йорданов (43 г.)4.Учител на 59 г. от община Рудозем е починал, заразен от коронавирус, по данни на РЗИ-Смолян. Преподавателят е издъхнал в МБАЛ-Мадан.5.Учителка по география 58г. Търговище
116
1
 
22
 
! Отговори
УЧИЛИЩАТА преди 3 години
Да се затварят централно навсякъде и ВЕДНАГА!ИНАЧЕ ЩЕ ПОЧНЕМ ДА ВИ ОБВИНЯВАМЕ, ЧЕ НАРОЧНО И УМИШЛЕНО НИ УНИЩОЖАВАТЕ!
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НУ"П.Р.Славейков"-начален учител на 1А клас, последно посещение в училище- 29.10.2020, карантина на класаОУ"Княз Александър Първи"П-в- заболял ученици от 5Б и 6В клас, карантина на класовете на заболелите деца;ОУ"Душо Хаджидеков"П-в- заболял ученик от 7А клас, последно посещение в училище-28.10.2020, не се налага карантина;ОУ"Д. Талев" П-в-учител, преподаващ 5-7 клас, не се налага карантина;ОУ"Стоян Михайловски"П-в- начален учител-3В клас, последно посещение в училище-29.10.2020
114
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че елита на нацията заседава онлайн и имат неограничен достъп до предпазни средства от най-висок клас, безплатни тестове, лимузини с кортеж ако им се наложи да излизат, безплатно медицинско обслужване и лекарства.За съжаление така е било и при епидемиите в средновековнието. Жертвали са народа за да могат те да се предпазят и да продължат с охолният си живот.
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОУ"Тодор Каблешков" Пловдив-заболял учител по музика, последно посещение на работното място-29.10.2020, карантина не се налага-ОУ с. Скутаре- заболял учител по английски език, последно посещение на работното място-28.10.2020, карантина не се налага;ОУ"Иван Вазов" с. Калояново- учител, преподаващ на 5-7 клас, карантина не се налага; СУ"Черноризец Храбър" П-в- начален учител на 2В клас, последно посещение в училище-28.10.2020, карантина на 24 контактни деца от класа и учител на 5-8 клас.
112
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че проблема го има в цяла Европа. Вече има и научно доказателство, че училищата са голям проблем ако искаш да контролираш разпространението на вируса.В крайна сметка ще ги затворят, но пожара вече гори.
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като Вълчев няма думата, за какво ми се мъдри по всяка медия?
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТВРЪТИТЕЛЕН МИСЛИТЕЛ
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови 10 учители от различни училища и детски градини в Пловдив и региона са болни от COVID-19, сочи статистиката на Областния кризисен щаб за 5 ноември 2020г
108
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този безгръбначник ще направи така, че точно по Коледа страната ще бъде зарита със смъртоносен пик. Вероятно това, вероятно онова! Душевен онанист, некадърно творение на природата!!
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър ден
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДГ"Мир"Пловдив-учителка на 4А група , последно посещение в детското заведение-3.11.2020;карантина на контактните деца и персонал;ДГ"Ралица" Пловдив помощник възпитател 1А и 3Б група , последно посещение на работното място-27.10.2020, карантина не се налагаДГ"Синчец" с. Белозем- заболели учителка- ПГ 6А, мед. сестра от яслена група и дете от 3 група. Последно посещение в детското заведение. Каран-тина на всички контактни групи и персонал;Това е само за няколко дни в Пловдив.ДГ са рискови.
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общественият транспорт и училищата сега са най-големите огнища на заразата. През пролетта това бяха идващите от чужбина. Мерки нямаше и сега също няма.
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болни с коронавирус учители преподават онлайн в СофияДиректорът на 51-во СУ: Преподаватели отказвали да ги заместятПрочети още на: https://dnes.bg/obrazovanie/2020/11/10/bolni-s-koronavirus-uchiteli-prepodavat-onlain-v-sofiia.469142
103
0
 
18
 
! Отговори
123123 преди 3 години
Имам доста познати, които са заразени с ковид и нямат обоняние. Те си знаят, че са болни и твърдят, че са се самокарантинирали. Те нямат проблем с цената на тестовете, но не си правят pcr тест, защотот от РЗИ-то ще наложат карантина не само на тях, но и на половинките им (съпруг или съпруга) и те няма да могат да ходят на работа. Не искам и не ги съдя, но мисля, че това е неправилно.
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И отново за детските градини нищо. Разчитат на това, че хората са отговорни и ще продължават да ходят на работа, макар и в най- рисковата среда с деца до 7г., които могат спокойно да си носят вируса като безсимптомни,и да разболяват радителите си, бабите и дядовците си и учителите.Учителите в ДГ над 40% са с четири години до пенсия. Явно Вълчев е избрал да ги остави на произвола на съдбата и така който не оцелее - тъкмо няма да вземе обещетение след пенсиониране.За курбан остави учителите в ДГ.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Че като не зависи от него, къде му е достойнството. Писна ми от хора - тоалетни хартии в тая държава.