Директор: Жалете учителите, стига егоизъм!

Ако се разболеят 25% от учителите образователният процес свършва
16 ное 2020 09:58,
155
Директор: Жалете учителите, стига егоизъм!
Снимка: БГНЕС

Жалете педагозите, ако продължаваме с този егоизъм, може да направим учебната година трудна, заяви пред "Монитор" директорът на 51-во СУ "Елисавета Багряна" в София Асен Александров.

"В момента присъствено учат учениците от 1-ви до 5-и клас. За начален етап всичко протича нормално, имахме карантинирани паралелки, но те вече се върнаха. Така и ще продължим - ще се въртят. От 6-и до 12-и клас са в дистанционно обучение по решение на областния щаб. В пети клас разрешихме на децата, чиито родители се притесняват, да не идват и ще могат да се включат в т.нар. хибридни часове. С камера те виждат какво пише учителят на дъската, чуват въпросите на съучениците си, а от вкъщи също могат да се включат, ако им дадат думата. Петък в единия пети клас имахме 18 деца присъствено и 20 онлайн, в другия бяха 20 на 10. Това облекчи малко опасността", обясни процесът на работа директорът.

Още по темата

По думите му за учителите, които преподават и на 5-и клас и са в училище, е малко по-трудно. Те са хибридно с един клас, а след това имат часове и с по-горните класове онлайн. "Различен е урокът, когато си само присъствено, само онлайн или смесено. Когато класът е в хибридно обучение, учителят говори с децата в стаята и тези вкъщи, трябва да внимава да не закрива камерата", допълни Александров.

Той сподели още, че 17% от учителите са болни, 5-ма от тях са с коронавирус, а една учителка е в болница с кислород. "Имам две болни учителки - начални, трудно намерих заместници. Търсим такива до края на годината по български език. Няма откъде да се намерят заместници", каза още директорът.

По думите му много от учителите, въпреки че са болни, се включват онлайн. "Учителят знае, че трябва да премине даден материал. Това им е животът. Той си казва, че ако пропусне 10 дни, няма как да се навакса. Една колежка, математичка, която е болна, ме попита дали може да преподава дистанционно, за да няма загуби за класа й. В същото време майка на ученик се оплаква, че дава трудни задачи на контролното. Не държим да ни ръкопляскат, а да имат уважението към нас, да намалят малко изискванията си. Учителите трябва да се чувстват оценени, тогава дават много повече от себе си. Нека родителите да оценяват какво правят учителите. Трябва да я има тяхната подкрепа, защото в противен случай ни връзват ръцете", помоли Александров.

"Родителите считат, че ние сме гарантирани, но това не е така. В момента, в който се разболеят 25% от учителите, образователният процес свършва. Жалете педагозите. Моля родителите за разбиране, съпричастност. Ако продължаваме с този егоизъм и с това разделение, може би ще направим учебната година трудна, да не кажа нулева. По някои предмети дистанционното обучение може да се получи много добре, но по други има нужда от присъствени часове. Лекарите колко време повтаряха да се пазим, да носим маски, вече няма кой да обслужва леглата в болниците. Не трябва да се случва същото и с учителите. Трябва да бъдем по-задружни, да се проявява загриженост към учителите – родителите да не пускат децата си болни, децата да носят маски. В цяла Европа се прилага тази мярка, само в 3-4 страни са хлабави мерките като в България", допълни Асен Александров.

От петък всички ученици до 5-и до 12-и клас трябва да бъдат с маски в час, каза още директорът. "Те спазват това. Пуснах анкета сред родители, директори, учители в цялата страна, вече има към 2500 отговора за маските в класните стаи, за да видим нагласите. Около 75-80% от учителите подкрепят мярката за 5-12-и клас. От другата страна са родителите, които искат присъствено обучение, но голяма част от тях са против маските. Около 40% от родителите към момента смятат, че носенето на маски или шлемове не би подобрило здравната безопасност в класната стая", каза Александров.

Според него в училище е по-добре да се продължи с хибридно обучение. "Например на четна седмица четните номера са на училище, а на нечетна – нечетните. Така ще намалим наполовина учениците в гимназиален и прогимназиален етап. С редуване на различните випуски пак ще бъдат по 30 души в класната стая. Хибридният модел е най-хубавият, но и най-трудният. Ние се подготвяме още от лятото, когато на всички им се видя сензация", предложи още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да не говорим за привилегии, че най-привилегироване са ресторантьорите и кръчмарите. Всичката простотия в държавата дойде от техните мрънканици. За старците искате ли да поговорим? Защо миткат на ляво и дясно като са в опасна възраст? Не е ли по-добре да затворим старите и да пуснем младите да работят и учат? Как пазим старците като те са по улици, магазини и градинки, а децата са затворени като престъпници по домовете си. Всичко е обърнато наопаки в тая държава.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако училището не е задължително да ги пожалиш но като е се пита кой ще пожали децата от такива учители и училищна програма?
43
3
 
4
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА преди 3 години
АМАН ОТ ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ТН Образование.Увреждат десетки години милиони ценни БЪлгарски деца .Чрез ограбени милиарди от народа през бюджета закупиха тежко терористична видео пресканираща техника/ЗАБРАНЕНА ИЗРИЧНО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА чл 32,29 и 28.УЧениците имат учебници не ги тероризирайте в опасни класни стаии и чрез он лаин видео терор..
42
0
 
4
 
! Отговори
Жалещ преди 3 години
До Анонимен 42Това е друга бира.
41
23
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
а кой пожали продавачките в магазините, в аптеките, по пазарите и всички други професии с контакти от т.н. "първа линия". от учителите вече ми се повръща то бива претенции. да се пенсионират и да си стоят вкъщи щом ги е страх, няма да свърши света нито ще пропадне образованието без пенсионираните учители.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЖалещТо па тия дето се образоваха без вируса-толкова грамотни излезоха,че...
39
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егоизъм беше заповедта учениците да не носят маски и това доведе до заболяваемостта при учителите а също и много лошо възпитава децата на това че са привилегировани или че са специални или и двете. Именно учениците трябва да носят маски а учителите шлемове и освен това в училищата не се спазва дистанция поради липсата на каквото и да е възпитание в подрастващото поколение. На някаи места не се спазва и хигиената, сори но е така неподдържана инфраструктура и прочие.Има места където само сменили дограма но не сменили тоалетната например.
38
6
 
10
 
! Отговори
Жалещ преди 3 години
Нека никой след 5-6 години не обвинява ''вируса'', че тези от сегашното онлайн ''обучение'' са неграмотни.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ми кажете къде в уча се урока по химия е разказан на испански ще съм благодарна, за урока по физика не питам даже. Тия платформи стават за децата от 1 до 7 клас, после само отгоре отгоре дават някаква частична информация. За специализираните гимназии е до 20%, останалите 80% децата я търсят сами в нета. Като се замисля добре, че не сме в техникум, че каква професия щяхме да имаме не знам. Например счетоводство, представяте ли си какви счетоводители ще избълва онлайн!
36
9
 
5
 
! Отговори
Министърът преди 3 години
Много правилно каза че решения трябва да се взимат на местно ниво. Всяко училище е наясно колко са големи паралелките, колко са натоварени учителите, какви са материалните възможности за организирани на онлайн или дистанционно обучение. Нещата е много по лесно да се договорят и организират за училището. Няма смисъл от тотално затваряне просто от мързел да мислим и организираме.
35
10
 
12
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Какво значи ЖАЛЕТЕ учителите, те без заплати ли работят?!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алп нямат интернет и компътър? Трябва да доставят интернет и лаптоп на всеки ученик както е във Венецуела при лошия социализъм.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво комунистическо мислене след 31 години демокрация и мизерия, новото поколение представа си няма какво е комунизъм, но за миезерията все комунизма е виновен, и след 30 години демокрация пак комунизма ще е виновен за мизерията.
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Борисов да не е слънце да ожали всички?!? Г-н Алибегов е първи на опашката. Като Г-н Борисов режи, че е жалил достатъчно г-н Алибегов и останалите кръчмари, тогава ще започне да жали и учители и лекари. Има си ред в тази държава!
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да въведат алтернативна форма на обучение за желаещите се. Децата да си учат онлайн, има достатъчно платформи за онлай обучение като уча се и просвета. В края на годината, така и така децата правят изходящи тестове, ще си минат изпитите и готово. По този начин системата ще се разтовари, желаещите да учат присъствено ще са по-малко, съответно присъствените класове ще са по-малки и всички ще са доволни
30
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради гьонсуратлъка на родителите и министъра на образованието и пращането на децата в училище, се рискува да се срине и системата на образованието.Много учители са под карантина, в болнични и ще стават все повече и повече. Докато са под карантина, в най- добрият случай никой няма да провежда никакво обучение на децата, дори и онлайн обучения.Не знам в чия куха тиква се роди безумието с учениците да се изпозаразят учители и родители!БЕЗУМЦИ!
29
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито и аргументи да използвате, присъствената форма на обучение е много остаряла. Колкото по-бързо се адаптирате към новите нормалности, толкова по-добре и за учители, и за родители, и за ученици! Светът върви напред и никакви ретроградни сили не могат да спрат този процес.
28
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма България имаше едно от най-добрите образовения в света.
27
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Жалете - Полицаите, Пожарникарите, Шофьорите, Лекарите, Администрация, Работниците по заводите и предприятията.......хайде тогава дружно всички да работим дистанционно А??? Ей, наглост голяма от тези Учители...
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 23Това е пробуждане,но простите не го разбират и го приемат директно!За съжаление и ти си от тях.