Директор: Жалете учителите, стига егоизъм!

Ако се разболеят 25% от учителите образователният процес свършва
16 ное 2020 09:58,
155
Директор: Жалете учителите, стига егоизъм!
Снимка: БГНЕС

Жалете педагозите, ако продължаваме с този егоизъм, може да направим учебната година трудна, заяви пред "Монитор" директорът на 51-во СУ "Елисавета Багряна" в София Асен Александров.

"В момента присъствено учат учениците от 1-ви до 5-и клас. За начален етап всичко протича нормално, имахме карантинирани паралелки, но те вече се върнаха. Така и ще продължим - ще се въртят. От 6-и до 12-и клас са в дистанционно обучение по решение на областния щаб. В пети клас разрешихме на децата, чиито родители се притесняват, да не идват и ще могат да се включат в т.нар. хибридни часове. С камера те виждат какво пише учителят на дъската, чуват въпросите на съучениците си, а от вкъщи също могат да се включат, ако им дадат думата. Петък в единия пети клас имахме 18 деца присъствено и 20 онлайн, в другия бяха 20 на 10. Това облекчи малко опасността", обясни процесът на работа директорът.

Още по темата

По думите му за учителите, които преподават и на 5-и клас и са в училище, е малко по-трудно. Те са хибридно с един клас, а след това имат часове и с по-горните класове онлайн. "Различен е урокът, когато си само присъствено, само онлайн или смесено. Когато класът е в хибридно обучение, учителят говори с децата в стаята и тези вкъщи, трябва да внимава да не закрива камерата", допълни Александров.

Той сподели още, че 17% от учителите са болни, 5-ма от тях са с коронавирус, а една учителка е в болница с кислород. "Имам две болни учителки - начални, трудно намерих заместници. Търсим такива до края на годината по български език. Няма откъде да се намерят заместници", каза още директорът.

По думите му много от учителите, въпреки че са болни, се включват онлайн. "Учителят знае, че трябва да премине даден материал. Това им е животът. Той си казва, че ако пропусне 10 дни, няма как да се навакса. Една колежка, математичка, която е болна, ме попита дали може да преподава дистанционно, за да няма загуби за класа й. В същото време майка на ученик се оплаква, че дава трудни задачи на контролното. Не държим да ни ръкопляскат, а да имат уважението към нас, да намалят малко изискванията си. Учителите трябва да се чувстват оценени, тогава дават много повече от себе си. Нека родителите да оценяват какво правят учителите. Трябва да я има тяхната подкрепа, защото в противен случай ни връзват ръцете", помоли Александров.

"Родителите считат, че ние сме гарантирани, но това не е така. В момента, в който се разболеят 25% от учителите, образователният процес свършва. Жалете педагозите. Моля родителите за разбиране, съпричастност. Ако продължаваме с този егоизъм и с това разделение, може би ще направим учебната година трудна, да не кажа нулева. По някои предмети дистанционното обучение може да се получи много добре, но по други има нужда от присъствени часове. Лекарите колко време повтаряха да се пазим, да носим маски, вече няма кой да обслужва леглата в болниците. Не трябва да се случва същото и с учителите. Трябва да бъдем по-задружни, да се проявява загриженост към учителите – родителите да не пускат децата си болни, децата да носят маски. В цяла Европа се прилага тази мярка, само в 3-4 страни са хлабави мерките като в България", допълни Асен Александров.

От петък всички ученици до 5-и до 12-и клас трябва да бъдат с маски в час, каза още директорът. "Те спазват това. Пуснах анкета сред родители, директори, учители в цялата страна, вече има към 2500 отговора за маските в класните стаи, за да видим нагласите. Около 75-80% от учителите подкрепят мярката за 5-12-и клас. От другата страна са родителите, които искат присъствено обучение, но голяма част от тях са против маските. Около 40% от родителите към момента смятат, че носенето на маски или шлемове не би подобрило здравната безопасност в класната стая", каза Александров.

Според него в училище е по-добре да се продължи с хибридно обучение. "Например на четна седмица четните номера са на училище, а на нечетна – нечетните. Така ще намалим наполовина учениците в гимназиален и прогимназиален етап. С редуване на различните випуски пак ще бъдат по 30 души в класната стая. Хибридният модел е най-хубавият, но и най-трудният. Ние се подготвяме още от лятото, когато на всички им се видя сензация", предложи още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белодробни изследвания свързани с онкологични заболявания в Италия показват, че ковид-19 се е разпространявал в Италия още септември 2019.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изучаването на инфекциозните болести от една две години ли е, и сега разбрахте ,че училищата са най големия инкубатор на зарази!???? До сега неизвестно ли е охлаждането прегряването ,нерационалното хранене ,умората травмата оказват влияние върху реактивността на организма и косвено върху развитието на инфекциозните болести.Пропуснах и социално икономическите условия в България...11
23
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво затваряне!Всичко да се отвори и да се заразим бързо веднъж завинаги!Да се маха този вирус.Като се заразят всички вече няма кой да се страхува щом е минал веднъж през вируса.
22
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ето, 21 продължава с простотията! Коментарите са излишни!
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическото мислене ни е разяло. Онлайн обучението има много по голям потенциал от присъственото но изисква квалифицирани учители което в БГ почти го няма и адекватна учебна програма. В БГ образованието затъпява децата и ги убива душевно. Не случайно е задължително. За хубаво никой никого не задължава!
20
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво беше това учител?
19
3
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Пр*ост народ, пр*оста държава! Щом не си уважаваме лекарите и учителите, нямаме бъдеще! Пандемията ни го показва, но ние не искаме да гледаме и да чуваме!
18
5
 
20
 
! Отговори
МКII преди 3 години
До две седмици и България се затваря за цялата зима, както всички европейски страни. Засега не ви го казват, за да не кажете, че ви плашат.
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев е престъпник. Скандалът за Ковид ще бъде много по-голям от Чернобил. Не само в България.
16
12
 
11
 
! Отговори
Мутри навсякъде преди 3 години
На работещите родители не е изгодно децата им да учат онлайн. Работата и прехраната на семейството срещу живота на учителите. Дилемата е проблем само за "милитаризирана" полицейска държава като България, която харчи повече от 5% от БВП за охрана на държавата. Ако сложим и средствата от частния бизнес за охрана, картината става съвсем нелицеприятна.
15
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му е толкова лошото на онлайн обучението. Като се замисля добре, че има платформи като уча се, да обясняват на разбираем език на децата. Ако един учител е съвестен, той ще си преподава и онлайн съвестно, ако един ученик е съвестен, той ще си учи уроците без оглед на формата на обучение, ако един родител е съвестне, той ще помага да на детето си при нужда винаги.
14
26
 
8
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Съгласна съм със вас. Да ги жалим учителите , ами родителите които се занимават с децата си в къщи след отработени 8-10 часа тях какво ще ги правим. някой да им дава 20 % увеличение на тях.Щом нямат възможност сега да преподават да разпуснат децата и през лятото да не ми ходят по почивки и плажове а да са учебни. ако искат заплати тогава им давайте колкото си искате
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Ти какъв си?-Ами учител съм.-Е за теб корона няма ли защо си жив още?!
12
0
 
29
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Бе ние ги жалим - *** Баце, Ангелов и Вълчев няма милост.
11
6
 
42
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Училищата са най-големия инкубатор на зараза. Присъственото обучение е престъпление и основна причина за лавинообразното разпространение на заразата, което рефлектира върху всички.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЖАЛЕТЕ УЧИТЕЛИТЕ, СЪДЕТЕ ДИРЕКТОРИТЕ.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, побъркахте децата! Питате ли ги как им се отрази на психиката тази министерска вакханалия?
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е провален ръководител.За него в учебниците ще пише ,че по негово време образованието и здравеопазването са били тотално унищожени.Ще пише ,че е изкарал иначе инертния и кротък българин по въстания.
7
2
 
22
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Ние пазим учителите Господин Директоре.ГОСПОДАТА ОТ МОН НЕ ПАЗЯТ УЧИТЕЛИТЕ,ТАКА,ЧЕ ОБЪРНЕТЕ СИ ТОЗИ АПЕЛ КЪМ МОН,А НЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ.САМО ДА ВИ ПИТАМ .ВИЕ ОТКЪДЕ ИДВАТЕ ,ДА НЕ ВИЕ ПРАТИЛ ЩЪРКЕЛА?ЗАЩОТО НАС РОДИТЕЛИТЕ СА НИ СЪЗДАЛИ ЕАЗКОШНИ РОДИТЛИ ,КОЙТО СЕГА СА БАБИ И ДЯДОВЦИ НА НАШИТЕ ДЕЦА.ЗДРАВЕТО Е БЕЗЦЕННО!
6
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички професии ако вземат така да реват всеки ден "жалете ни..." , това означава да се заключваме вкъщи и да чакаме догодина по това време евентуално да дойде някаква ваксина...Ако това ви е целта, поне я кажете гласно. Ясно че някои могат да стоят вкъщи и да получават заплата, която освен друго се увеличава с 20% за времето, което стоят вкъщи, но други трябва реално да работят , за да спечелят някой лев. Жалете ги и тях!