На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица

Целта е да се редуват присъственото и дистанционното обучение
Обновена: 16 ное 2020 07:12 | 16 ное 2020 07:06, Елка Василева
115
На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на присъственото и дистанционното обучение, след като Министерството на образованието и кризисните щабове по места изпратят конкретни насоки кои класове да учат. Това каза пред “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

Кои паралелки ще се върнат след 27 ноември, когато изтича заповедта на здравния министър учениците от 6-12 клас в цялата страна да учат от вкъщи, както и дали да се носят маски в клас и да се променят ваканциите ще са част от предложенията, които тази седмица ще бъдат обсъдени на срещи в МОН.

“Все още сме далеч от вариант да се учи през лятото, имаме резерви в учебните програми и учебното време. Надяваме се до една-две седмици да паднат стойностите и натискът към здравната система и тогава да се мине на графици”, посочи Вълчев.

Още по темата

Междувременно директори виждат графиците до Коледа да са по дни и да се правят седмица за седмица.

“Локалните решения са много важни, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от училищата, съобразявайки с отсъствията на учителите най-вече, да направи график за седмица, не повече от две, с връщането на отделните класове. Няма да се връща цялото училище, няма да има струпване на повече от 30-40% ученици”, обясни пред “Труд” директорът на 119 СУ в столицата Диян Стаматов.

Той даде пример с това, че в неговото училище в първите два дни от седмицата може да учат 10, 11 и 12 клас, след тях два дни – 8 ,9 и 10 клас, следвани от 6 и 7 и накрая петокласниците.

“С всеки изминал ден броят на учителите, които са с положителен тест се променя неимоверно много. Ако утре има трима, четирима такива колеги, защото толкова се обаждат от днес за утре, а дори само да имат симптоми грипоподобни, това неимоверно променя нещата”, обясни Стаматов.

Междувременно учители, които искат промяна в подхода към училищата по време на пандемия, предлагат вариант три седмици в месеца да се учи дистанционно и една - присъствено до края на декември.

След това предстоят най-тежките седмици - януари и февруари, когато голяма част от системата ще трябва да премине в електронна среда заради натрупването на грипни вируси и коронавируса.

Предстои МОН да отпусне 12,5 млн. лв. на училищата, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и материали, с които да се спазват противоепидемичните мерки. Това трябва да стане с актуализацията на бюджета за 2020 в началото на следващия месец.

 


115
Още от Образование
Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
График преди 2 седмици
Така хем заразени, хем недоучили. Компромис за да може всички да са недоволни...
109
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 2 седмици
От затвор се излиза, от гроб - не!
108
0
 
11
 
! Отговори
Неморално! преди 2 седмици
Това, което се опитвате да правите е неморално и ненормално! Нито адекватно образование предлагате, нито ви е грижа за здравето на хората. Време е да си вземете почивка и да идете на психолог!
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И ако в точно тези два дни, в които трябва да си на училище си в карантина...
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Егати и шифъра!
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Znae i si trae - trvqt ni!
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Приобщаващото образование не е предвидено да се осъществява дистанционно.
103
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този човек е болен. Трябва да бъде затворен в подходящо здравно заведение и да го лекуват, а не да се прави на министър!
102
0
 
28
 
! Отговори
МАЛИИИИИИИИ преди 2 седмици
И ТОВА Е СЪТВОРЕНО ОТ ЦЯЛ ЕКИП ОТГОВОРНИ ИНДИВИДИ,
КОИТО НИКОГА НЕ СА УЧИЛИ ДИСТАНЦИОННО!
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами сега ще са доволни ли хленчешите родители?
100
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОСТАВКА НЕЗАБАВНО!! Не се спряха с ежедневните си простотии, побъркаха и деца и учители и родители! Спрете се бе, срам от Господ дори нямате!!!
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
***
98
6
 
22
 
! Отговори
смешковци преди 2 седмици
Значи, в нормалните държави можаха да затворят училища и детски градини, защото знаят, че с полвинчати мерки нищо не става. Тези тук са за разстрел. Играят си със здравето на хората.
97
7
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 2 седмици
И защо да не могат да учат дистанционно цяла година? Който иска да учи, си учи. Другите си преписват, знания на сила не могат да им се налеят. Който си е читав си има приятели. Цялата тази драма е заради СОПаджийчетата с аутистични прояви. Набутахте ги в училищата вместо да си седят в помощните. Пуснете присъствено само 'различните, те иначе буйстват
96
4
 
22
 
! Отговори
www преди 2 седмици
Училищата нямат необходимата материална и кадрова обезпеченост за да осигурят дистация между учениците. Присъственото обучение в този си вид е опасно. Спрете с политическите решения и започнете да мислите като хора. Най-важно е здравето!
95
3
 
17
 
! Отговори
любо преди 2 седмици
Пак ли директорът на 119-училище. Аман от тоя. Толкова ли няма някой друг да се изкаже?
94
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как им ги ражда главата подобни безумни тъпотии!?!
93
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
оставка, некадърнико!
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наистина на българина не може да се угоди. Ако сме взели 80 лв за ДЗИ, защо сме ги взели. Ако кажем, че не сме искали да идем и сме посочили като причина здравен проблем, сме демагози и тикаме в очите ви здравния си проблем. А пък и лъжем, че сме болни.Като доказателство привеждате оня клюкарник фб. В у-ще, за сведение, не може да се отказва.Казват и изпълняваш.Вземаш отпуск, когато ти я дадат и др.подобни.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
* може