Да бъде ли обявена учебната година за нулева?

Има големи неравенства между учениците в София и селата
25 ное 2020 10:20, Ния Христова
77

 

Сложна задача е ефикасното, достъпно и всеобхаватно образование. Възможно ли е да бъде осигурено ефикасно и всеобхватно образование в динамично променящата се среда с честа смяна от присъствена в  дистанционна форма на обучение и какво решение предлагат държавните власти за онези над 40 хиляди ученици, които остават без достъп до онлайн обучение?   
 
На фона на здравна криза и затруднения, 5-6 месеца бяха загубени, в които имахме спокойни дни. Според данните около 65-70% деца са участвали синхронно в онлайн обучението, а други през някакви приложения. Това каза за Bulgaria ON AIR програмният директор на Тръста за социална алтернатива Огнян Исаев. 
 
Той подчерта, че онлайн обучението е нещо ново за учителите и за семействата. 
 
"Някои жилища не позволяват участие в онлайн обучение", допълни събеседникът.
 
Исаев смята, че е нужно да се помисли дали този срок и тази учебна година да не бъдат обявени за нулеви. 
 
"Има големи неравенства между учениците в София и в селата, а те трябва да положат еднакви изпити в края на годината", посочи още той.
 
По неофициална информация, която Исаев цитира, около 10% от учителите не разполагат с постоянен интернет вкъщи, както и с мобилни устройства. Според него вече живеем в неорганизиран хаос. 
 
"Преди около месец стана дума за това, че ще бъдат поръчани 16 000 устройства, но на какъв етап е тази поръчка, няма яснота", каза той.
 
"Не знаем как учебният материал достига до учениците. Изпуснахме ценно време, можеше да се разработят модели, например за хибридно обучение - онлайн и присъствено в училищата", заяви още програмният директор на Тръста за социална алтернатива. 
 
"Децата на семействата с ниски доходи и с ниско образование изпитват трудности при адаптацията и приобщаването в онлайн процеса на обучение", отбеляза Исаев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А разлика между качествено и некачествено образование има ипри присъственото обучение. Само дето не го виждате. Дайте сега, понеже някъде не е добре, да закрием изобщо образованието?Това ли искате?Вместо да искате подобряване на сегашното ДО там, където има пропуски и недостатъци.Ей, *** народ, наистина!
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако ще е нулева годината, да се върнат от учители, директори, МОН и регионални управления на образованието заплатите, а?! Като ще е нула - нула да бъде!Ама не щете,нали? Защото пък някъде се учи и това,че едно училище е в столицата и нимавало било за елитно никак не означава,че реално дава по-качествено образование от някое провинциално училище.Навред има и качествено и некачествено преподаванте и образование. Защо там, където е качествено, да се умножи трудът на учители и ученици по нула?
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето дете не е нито в столично реномирано училище, нито в частно такова. Но всеки ден тече нормален и качествен учебен процес. Часовете продължават точно толкова, колкото е обявено, вземат се реално уроците, децата участват, изпитват ги.Моето дете не е причина за това, че някъде не се водят часове, както е редно. Няма и нужда и не е редно да е санкционирано с нулева година. Ако вие не сте доволни от учебния процес на вашите деца - ми пишете! Нали сте грамотни /уж/! Искайте промяна!
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде-накъде? Някои учат реално и качествено. Що да си губят годината?Работа на държавата е да провежда контрол върху ДО и да санкционира директори и учители, които не го предоставят. А не да санкционира изправните деца и техните учители.Като ви дойде някоя тъпотия вместо мисъл в тиквите, защо се надпреварвате да я споделяте веднага публично?
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема не е техниката, а огромния процент нехаеши учители. Подготвени били, нима? Предлагам една скрита камера да проследи как протича деня на детето ми. Такава пародия няма. А говорим за реномирано столично училище. Ужас е, ужас!!! И не е само при тях така. Споделят го много хора около мен.
34
13
 
17
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Тя и миналата година беше изгубена, още една ли? Това образование ли го наричате? Между приготвянето на манджите учителите мъцват и нещичко на децата? Никой няма да изгуби , ако годината е нулева. Истината е, че училищата не са подготвени за дистанционен начин на обучение, идеята е хубава, но е само мечта. Отдавна се отбива номера. Безделието се услади на българския учител, който отдавна не полага усилия. Като са стари , болни- пускат студенти и се работи. Скитането по улиците води до същото.
33
19
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
И предната и тази трябва.какво ми се ослушват,това онлайн никой нищо не прави в него.
32
12
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Да, да бъде!
31
4
 
18
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
България се управлява от Професионални Крадци и Мутри.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя само като го видиш на снимката и му даваш 5г строг тъмничен затвор.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя знае ли колко ще струва на държавата и на хората, които имат ученици една нулева година.
28
9
 
18
 
! Отговори
666 преди 3 години
Значи някакъв с два пръста чело и мургавичък,се позовава на неофициални данни и предлага нулева година???Ами моето чело не е два пръста ,имам официална извадка според която 99.99 процента от учителите имат нужното за да провеждат обучение в електронна среда.Родителите са съгласни и подготвени за тази ситуация,децата са спокойни.Не ни трябва мнението на някой изпълзял от нищото.Оставете ни да работим на спокойствие,друго не ни е нужно!
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде са изкопали тоя ,,усвоител на средства,,Това новият Цветелин Кънчев ли е
26
0
 
16
 
! Отговори
Селския преди 3 години
Абе ***, на село имаме оптика и даже бабите имат таблети да си говорят с внуците от Германия . Деца няма, деца.... Ако имаше деца аз лично щях да купя на 5 от тях таблети, ама НЯМА ! И училище няма, а както върви след 20 години и село няма да има.
25
2
 
6
 
! Отговори
Айнщайн: преди 3 години
,,Редът е нужен на г л у п а ц и т е. Геният властва над хаоса.,, е казалАйнщайн.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 аз съм много доволна от учителите на сина ми. Класните стаи в тиймс са добре организирани, качват се материалите, камерите са пуснати, следят за домашните дали са качени навреме, ползват и графични таблети, но явно са успели да ги обучат и подсигурят необходимото. Май зависи от директорите как са се подготвили.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мина времето, когато учителите ходеха по махалите зорлем да събират ученици.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то винаги е имало слаби ученици, просто в последните години ,, всички трябваше да завършат училище,,.А не е задължително.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общество,което се равнява по неуките и неуспешните, е обречена на провал
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами давайте, докато е време.Вчера питам детето (10 клас) колко от учителите им си включват камера. Отговора е двама и то единият само, когато изпитва. Интерактивна дъска? Мираж!!! Седят и слушат как някой им говори. Консултации? Няма! Ако не си разбрал? Оправяй се!