Решено е: Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари

Утре очакваме първата доставка от ваксината на "Модерна"
Обновена: 12 яну 2021 14:53 | 12 яну 2021 12:48, Веселина Йорданова
139
Решено е: Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари
Снимка: Правтелствена пресслужба

Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари т.г.  Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

В началото на заседанието здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява, съобщиха от правителствената пресслужба. Според Ангелов обаче мерките трябва да останат до края на месеца.

"По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", посочи Ангелов.

Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

"Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.", категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа.

"В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици", изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Акцент на работното съвещание при министър-председателя бе ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 14 161 души. "Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията "Модерна". Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“.

"Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят", изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Баче Иван, никой не е казал, че проблеми и преди това не е имало. И преди това беше трудно да си родители в това общество. Сега обаче е почти непосилно...Все още спортовете на децата ми са отменени, приятелите им не излизат (кой щото го е страх, кой щото е отвикнал), децата нямат искра в очите - СТРАШНО е!
70
6
 
12
 
! Отговори
До баче Иван преди 3 години
Когато ходят присъствено моят се връща около 14.00ч изморен,дремне малко и после на тренировка.След това учи и заспива в 21.30. изморен и потрудил сеЗабранил съм ПС и игри на компа през седмицата.Сега с тоя онлайн свършва в 12.Нищо не им дават за дом. подготовка,нямат тренировки и какво да му кажа като ми поиска да играе на ПС.Иначе трябва да стои и да гледа в точка.Майка му уж му дава да учи думи на английски и да чете,но пак не става.Вечер стои до 01.00ч .Не му се спяло и гледа глупости.
69
1
 
1
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
И защо?!
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имахме прекрасна родина.Дойдоха костовистите и със злоба унищожиха красотата.Днешната грозна държава е тяхно дело.
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно всички любители на ремонтите в блоковете са пощуряли да пишат в тоя форум, Практикер ми дават за пример. Ми то само това знаете! А да виждате времето от вън? Как мислите се отопляват училищата в страната, или за вас е само София и други няма? И да се отопли, как се проветрява в тоя студ? А как се пътува? Или пак ще ми дрънкате по времето на бай Тошо какво било? Между другото от бай тошово време училищата в малките градчета и села са на дърва и въглища! Това помните ли? Или пак е само София?
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой спорт е забранен?Забранен е организирания масов спорт, състезанията!Кой друг спорт е забранен, защо говорите глупости!
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми мойто едното хлапе си има велоегометър и редовно си върти, докато с телефона слуша урока. Другото има боксова круша. Спортуват си. Отделно, че излизат и с приятелчета. Ок са, никой не ги е ощетил откъм спорт и социални контакти.
64
1
 
15
 
! Отговори
Баче Иван преди 3 години
Странно, аз вчера в дъжда бягах в парка, с една ветровка и полар от Декатлона и готово!3 градуса - ау, ужас, дайте им олекотена завивка да не истинат!Срамота - това ли ви е оправданието!Възпитавате лентяи и безделници, деца на по 10-15 години с наднормено тегло!Това е изключително вредно за тях самите!При -10 градуса съм играл като дете навън, подходящо облечен и екипиран!И нито аз, нито приятелите ми боледувахме!Сега кихне малко, парацетамол!Така не става...
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тия от снимката са все продукт на присъственото обучение, така че не ми го хвалете, моля!
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Презадоволени са, това е проблема - с техника, дрехи, глезотии!Разглезени са, това е!--------И понеже е така, забраняваме им спорта?
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата виждат, че ние стоим безучастно и, да си го кажем направо, ги предаваме. В началото моите излизаха да ръкопляскат на балкона, толкова им е акъла, вярваха в приказки. Сега им стана ясно за какво иде реч, но още не могат да го възприемат, просто вегетират.
60
5
 
15
 
! Отговори
Баче Иван преди 3 години
Мерките нямат връзка с това, че вместо да четат книги и да спортуват, са застанали по тия телефони 24 часа в денонощието и гледат влогъри и всякакви друга ***, които им казват как да живеят!Да отиват в парковете и да спортуват, какво пречи?Нямали желание за живот!Презадоволени са, това е проблема - с техника, дрехи, глезотии!Разглезени са, това е!Деца, които не са научени на труд, а знаят само "Дай!".Е, така не става!Тия резултати не са от пандемията, те са отпреди това!
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
63, къде играят децата пред блока при 3 градуса и дъжд бе!Аман от червени ***! Я си признай че мразиш камшийските деца, защото не можеш да бръмчиш с бормашината по цял ден, че майките им скачат!То кучета няма на вънка, той децата играели.Я си сменете опорките, че сте за посмесище.
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно подкрепям lan .Гледам малкия вкъщи вечно е на леглото.Вечно все проблеми имало с платформата.Учителките не могат да обяснят както трябва материала.Говоря за 7 ми клас.Разните му уравнения и т.н.Математиката е важна и ако се изпусне нишката всичко отива на кино.А колко много професии са свързани с нея.Плащаме на пенсионирана учителка да разяснява.Не може ли поне консултации да осигурят за ,който иска.Разбиха им навиците и режима на тези деца.Защо решиха ,че те са дяволите на заразата?
57
10
 
3
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Вълчев, ще ме слушаш . Не желая интелигентни , можещи и знаещи млади хора. Повечето такива заминаха на запад. Ще си ги гледате по интернет. Скайп , Вайбър...Другите ще сте покорни. Измислихме ви дистанционно обучение. Тоест никакво. Кой има устройства - учи. Уж. Тия по селата спят. Орат ,сеят ...Разпуснах ги. Нас гений НЕ НИ Трябват! Аз съм достатъчен. Всички вкъщи. Кой си включил лаптопа кой телефона ...Обучават се децата ...Да речем . Или пък не. Държавата ни е пародия ,а обучението е производ
56
1
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
До Баче Иван до 45Какво трениране на морето сега бе ? Ти не можеш да станеш от масата. Зимата се тренира на закрито ,но от къде да знаеш.
55
6
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
54, когато става въпрос само за усвояване на материала - да, точно така е, но всички деца имат нужда от социални контакти, движение и изкуство. А това в онлайн обучението го няма или е на много, много по-ниско ниво. Ако искаме личности, трбва да спрем да осакатяваме децата, уж да предпазим възрастните.
54
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно къде са затворени тия деца, след като всички деца от квартала играят пред блока!В цяла Европа хората са затворени по домовете си, в България е най-либерално, пак сте недоволни!Ами гледайте си малко децата, то не е да му купуш смартфон и да го оставиш учителките и възпитателките да го гледат!И какво общо има Практикер и Технополис с училищата, след като човек влиза с маска за минути в тези магазини, а в училищата са цял ден без маски!
53
8
 
6
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Баче Иван, ти дете без желание за живот виждал ли си? Няма по-тъжна гледка! Децата НЕ искат да се движат или спортуват, до това ги докараха "мерките". А когато някой не иска нещо, трудно ще го накараш насила. Тази апатия е много по-срашна от заниженото ниво на образованието...с години ще берем "плодовете" на това пазене, което няма да опази никой!
52
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две напълно загубени учебни години ! Не съм съгласен,че не можеше да се измисли нещо ! Онлайна си е и ще остане пълна пародия !Затворихте и взехте за заложници най-неправилните хора ! Смешно е Практикер,Джъмбо,Ски пистите,Технополис и кажи речи всичко да е отворено,а училищата затворени.Да не говорим,че при първия сняг интернета създаде проблеми .Нелепи мерки !Съжалявам,но няма да гласувам за вас този път !

Спонсорирани публикации