Решено е: Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари

Утре очакваме първата доставка от ваксината на "Модерна"
Обновена: 12 яну 2021 14:53 | 12 яну 2021 12:48, Веселина Йорданова
139
Решено е: Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари
Снимка: Правтелствена пресслужба

Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари т.г.  Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

В началото на заседанието здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява, съобщиха от правителствената пресслужба. Според Ангелов обаче мерките трябва да останат до края на месеца.

"По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", посочи Ангелов.

Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

"Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.", категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа.

"В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици", изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Акцент на работното съвещание при министър-председателя бе ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 14 161 души. "Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията "Модерна". Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“.

"Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят", изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
12
 
! Отговори
Баче Иван до 45 преди 3 години
Кой им пречи да спортуват?Парковете са отворени, морето и планината са достъпни!Във фитнесите ли спортуваха, където ги тъпчат със стероиди и вредни добавки, които им скапват черния дроб и половата система?Това не е спорт, това е дори по-вредно от това въобще да не спортуват!Ами наркотиците - голяма част от тях се дрогират!Затова не е виновна карантината, ще ме извинявате!Всъщност карантина няма, аз съм 55 години и бягам по 4 километра всеки ден. Колко от тях могат да го направят?
50
0
 
16
 
! Отговори
Константинос до 48 преди 3 години
Припозна ли се в написаното, невежа?!Единственото жалко в думите ми е, че наистина в България почти няма грамотни млади хора, училищата и университетите произвеждат неграмотници в момента!Всички са с претенции, а умения и знания никакви!Давам му 1200 лева стартова заплата, малко било, от ягоди се изкарали повече.Ами хубаво, берете на англичаните ягодите, те и без това индийците и пакистанците не искат да го правят!Много вожд, малко индианец в България, но в чужбина сте по-ниски от тревата.
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодателите спряха дистанционната работа от началото на месеца, какви мерки за дистабнция могат да се спазват?
48
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено ,че бъдещето е на онлайн обучението.Не забравяйте колко милиарди се изсипаха за електронното обучение.Всичко е подготвено отдавна и се чакаше подобна криза ,за да стартира нпвото обучение.След около 10 г ще се въведат и програми за обученив без човешки фактор.Новия свят идва.Мъск ще строи колония на Марс.А това става само с изкуствен интелект.
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците от 6ти, 8-11ти клас спокойно могат да се обучават онлайн, там където е създадена добра организация. Моите лични впечатления от ученици в 9ти клас онлайн обучение са отлични, камери, микрофони, многократни изпитвания, множество тестове,по 7, 8 а по някои предмети и повече оценки. Много стегнато и гладко протича. За малките 1 и 2 клас е различно, за тях- малки класове и присъствена. Кандидатстващите и без това са отдавна на частни уроци.
46
2
 
2
 
! Отговори
яшка циганчето преди 3 години
До АнонименМдааа спортуват с цигарите
45
6
 
11
 
! Отговори
Логично преди 3 години
Само 21 % от учителите искат да се ваксинират. Значи е разумно да работят онлайн, докато ги ваксинират, а останалите 79% са смели и могат да си работят присъствено още сега. Сега пък ще писнат, че това е дискриминация! Нали това дистанционно обучение е за да се опази здравето и живота на учителите докато ги ваксинират?
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пандемията" няма да отмине.Така ще е вече.
43
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе анулирайте веднага тая безсмислена учебна година стига с тия глупости!Оставете децата да почиват до 15 септември 2021г.
42
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константинос, ела да го кажеш това за едно от двете ми деца - много качествено ще те из кормя.
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина какво беше и какво е сега.Помните ли списание Дъга?Там научавахме за историята на света.Знаехме,учехме се,четяхме истинска художествена литература.Спортувахме за удоволствие.Имахме мечти.Днес мечти няма, а се говори само за мангизи,не се чете ,а се рапира.Учителите не са стойностни ,а интриганти за мангизи.Повярвайте ми,онлайн е тяхното спасение от провала!
40
4
 
29
 
! Отговори
Константинос преди 3 години
Преди 15 години кандидатствах в университет, бореха се от 7 човека за едно място.В момента всеки, който намери университета, е приет...За какво си говорим...Пишат "Здравей те", "Навпредвид" и "Незнам", но иначе студенти...Дали са онлайн или присъствено, все тая, нивото е изключително ниско в момента.Завършат с подкупи и подаръци, кажат "Аз за 1200 лева няма да работя" и отиват да берат ягоди в Англия. После си купуват Мерцедес с десен волан и айде в соц панелката в Чепръчене! Идилия...
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, децата си спортуваха, ходеха си нормално на уроци и точно това искат да провалят из родите от снимката. В момента точно на подрастващите е ЗАБРАНЕНО да спортуват. 15-16-17 годишни юноши, вместо да се движат и да заякват, вехнат по домовете си.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като се вдигне стадото какво?Ще го обявят за въстание,тероризъм и пак същото.Оръжието е в овчарите.Овцете,народите ги стрижат.
37
9
 
25
 
! Отговори
Христо Мотористо преди 3 години
Няма нужда да ги връща в клас въобще!Със сигурност научават повече неща онлайн, отколкото присъствено!Това са провалени от родители си деца - дават им по един смартфон от 2 годишни и после детето не може да се съсредоточи никъде другаде, освен пред компютъра или смартфона.Това не са децата от едно време, които спортуват, ходят на кръжоци и т.н.Само компютри, това е!Е за какво да ходят присъствено, те там не внимават въобще и не научават абсолютно нищо!
36
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе пускайте ги вече да учат присъствено...неграмотно стадо ви трябва ,нали???
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще спечели ли избиратели, ако върне децата за 2 седмици в кучия студ, разболее ги заедно с учителите и направим нова вълна на пълни болници. Решението е правилно.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е една лъжа!Абсолютна лъжа.В света остнаха само парите и лъжите.
33
14
 
6
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Бойко, губиш избиратели! Побърка децата в къщи и техните родители!
32
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно решение!В края на седмицата температурата се очаква да падне до минус 15, ако някой си мисли че училищата ще издържат и учениците ще са здрави е луд. Добре е малките да са на училище, защото повечето хлапета са в кварталното училище и детската градина през улицата. Големите пътуват, някои по цял час с градския транспорт. А това е гаранция за покачване на заболеваемостта, като го комбинирате и с ниските температури-гаранциь че пак ще се задържа здравната система.

Спонсорирани публикации