Решено е: Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари

Утре очакваме първата доставка от ваксината на "Модерна"
Обновена: 12 яну 2021 14:53 | 12 яну 2021 12:48, Веселина Йорданова
139
Решено е: Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари
Снимка: Правтелствена пресслужба

Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари т.г.  Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

В началото на заседанието здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява, съобщиха от правителствената пресслужба. Според Ангелов обаче мерките трябва да останат до края на месеца.

"По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", посочи Ангелов.

Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

"Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.", категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа.

"В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици", изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Акцент на работното съвещание при министър-председателя бе ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 14 161 души. "Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията "Модерна". Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“.

"Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят", изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗороТи ходиш ли на работа? Или четвърти месец си стоиш удома?Да, побъркаха децата. Преподаването е сведено до нула, домашните са 10 пъти в повече. Ако не киснат пред мониторите в час, пишат безумни домашни до побъркване. И да, безумни са. Някакви проекти, които гледайки ги, не виждам смисъл в писането им. Просто някой е решил, че трябва да ги докара до лудост тези деца.
110
3
 
3
 
! Отговори
Григоров преди 3 години
Мисля си, че в друга държава, ако затворят ученици за толкова време-от февруари 2020(с грипните ваканции, преди пандемията) -вече 9 месеца, тези министри и този премиер щяха да бъдат изметени на втория месец! В Италия децата са затворени само за 2-3седмици, като учиха както в другите страни до Нова година и вече излизат на протести, не могат да издържат един месец! Съжалявам, че трябва да го кажа, но *** и *** народ не съм срещал.
109
0
 
3
 
! Отговори
Вуйчо преди 3 години
Като гледам индивидите ,които взимат решенията ми става ясно защо. Боко е пожарникар ,но иначе генерал с каруцарски речник и минимален умствен багаж. Тези около нега са " ***". Сиреч пуйки. Живинки ,но без интелект . Крякат ,вдигат ненужен шум , но се видят по директивата на шефа си. Обръщат глава накъдето им покажат. Е кой от тези хора желае образование на ниво и умна хора ?!
108
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
106 Леля"Как пък не срещнах един родител ,който да каже че е доволен от ДО! Говоря на живо в истинския живот при истинските родители.Имам деца , познавам родители им на ниво ДГ и ОУ.... само едно " ОФФ, ПОБЪРКАХА ДЕЦАТА" и " НЯМА ЛИ ДА ГИ ВРЪЩАТ ВЕЧЕ ПРИСЪСТВЕНО"?"При нас, 2 кл., ДО работи, супер учители. Винаги в час, обясняват, посочват всяко дете, питат, изпитват. Децата четат, пишат, правят (и физ.) упр-я, рисуват, апликират, танцуват хора. Извън ДО, общуват с деца от клас-съседи, у дома.
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45"15-16-17 годишни юноши, вместо да се движат и да заякват, вехнат по домовете си."Ами пускайте ги да се движат и да заякват когато не са в онлайн часове, де!Защо ги оставяте да вехнат?
106
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се спирайте само на образованието,което осигурява училището!Да,то е основната му функция,но в един по-глобален и конструктивен мащаб,училището вменява и създава болшенството от житейските практики у индивида.То е средата на тийнейджърите и там те развиват личността си.Там се съредновават,там общуват,там се заинтригуват,там се доказват,там запалват мечти.Там изграждат навици и режим.Родителят възпитава и предава своят морален мироглед,но той не е идентичността на ученика,а само негова основа!
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересен е контрастът между физически съществуващите веществени мнения в реално време и мненията в нета относно обучението.В сферата и особено при родители почти всеки иска присъствено обучение.Запозната съм от първо лице,достоверно, с мнението на болшенството от родителската общност в областен град.Процентът е около 80/20 ЗА присъствено.Във форуми и ФБ основно се защитава и предпочита онлайна .Не е нормална такава разлика.Има нещо субективно в целия казус.
104
8
 
3
 
! Отговори
До Зоро преди 3 години
Смешно ли ти е ,***? Искаш ли и ти да се сдобиеш е дете за да разбереш какво е отговорност, мишленце? Имам две деца - прекрасни са ! Мога да пробвам да ти изработя едно ... Трудна задача, но не и невъзможна...Искаш ли ? И без това натам водят света тези ,които измислиха КУРоната ...Щом няма да има полове защо да не те забременя , амебо? Може и да ти хареса ...А ***?
103
8
 
13
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Изключително разумно решение. Очевидно влиянието на Мангъра върху Боко отече в канала, когато водейки се по акъла му, докара до 150 трупа на ден и от последни по заразяване станахме първи!!!! в света. И още теглим от тази простотияяя.Учениците да отучват през лятото, като толкова искат (хахахаха) да учат. Айде да видим, дали ще искат да учат юни, юли, август, като са толкова ученолюбиви.Родителите какво ще кажат?
102
3
 
22
 
! Отговори
Истинският проблем преди 3 години
не е във формата на обучение, а в МОТИВАЦИЯТА на обучаемия. Иванчо, на който не му се учи в клас пречи на още 20 деца, които се стремят да постигнат резултати. При дистанционното пречи само на себе си. На безхаберните Иванчови мама и тати им трябва детегледачка, а не учител за Иванчо - нека даскала сега си трови нервите с него, а като всеме китапа НИЙ шъ го уредим при чича му.
101
18
 
7
 
! Отговори
До 112 преди 3 години
Кой си ти да определяш плюсове и минуси?! И къде видя и един плюс при ДО? Ние нормалните родители не успяхме ...Няма да изброявам минусите те са 100%...Относно " извънредната обстановка ли беше или ситуация" все тая - тя е измислена от измислени хора за социопати като теб , паразитиращи между четири стени и неспособни да вдигнат очи и да погледнат жив човек в очите , камо ли да му проговорят. Зомбита!7
100
11
 
3
 
! Отговори
До 107 преди 3 години
Цял живот да се радваш на чужди " бацилчета", мишок. И се научи да пишеш ,***! При сравнителна степен между думите се поставя тире ...То затова искате ДО . Обучение от разстояние прикрива незнанието и неграмотността .
99
7
 
20
 
! Отговори
И след 31 януари преди 3 години
дистанционното обучение ще продължи докато трае извънредната обстановка - това е сигурно. Който иска - учи, който не иска, това си е за негова сметка. Ревльовци - родители е имало и ще има и при присъственото и при дистанционното обучение. Колкото да плюсовете и минусите - има ги и при двете форми, дори при дистанционното плюсовете са повече. А некадърника - министър е по-добре да се опита да създаде малко стабилност, вместо да шикалкави постоянно и да бяга от отговорност.
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друга ви е целта на вас. Всичко да е онлайн. Да премахнете дребния безнес, с тези ограничения и създаване на безработица която в България е от 20 години . Хора с висше образование безработни или чистачи! Как не ви е срам?! Ще дойде време , когато роботите ще изместят човешкия труд.А хората голяма част са немислещи неосъзнати.Не са подвластни на собствените си мисли , а на тези които ги управляват.Биороботи.Това е извън човешкото, извън Божественото в човека!!!!!
97
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5-12 клас това е 12-19 години, просто убиват младите.
96
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по малките бацилчета ще учат ли? Останаха ли баби и дядовци да заразяват
95
10
 
11
 
! Отговори
Леля преди 3 години
Как пък не срещнах един родител ,който да каже че е доволен от дистанционното обучение! Говоря на живо в истинския живот при истинските родители.Имам деца , познавам техните родители и на ниво ДГ и на ниво ОУ. Чува се само едно " ОФФ, ПОБЪРКАХА ДЕЦАТА" и " НЯМА ЛИ ДА ГИ ВРЪЩАТ ВЕЧЕ ПРИСЪСТВЕНО"? Влизаш в някакви сайтове - "мненията" са разнопосочни с преобладаващо желание А ДО?!? Е, на себе си ли да вярвам или на генерирани ,платени съобщения писани от хора без деца?!?!
94
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много важно като ще останат учениците дистанционно до 31.01., ще наваксат, който има желание. Тия , които ни управляват от 30 години насам нали не са учили дистанционно, па ето до къде ни докараха, големи са ерудити, нема що! Хайде стига сте ревали, човешките животи са най-ценни, другото всичко ще си дойде на мястото в един момент.
93
3
 
16
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
До #### Всяко влизане и излизане в системата се фиксира до секунда. Няма закъснения, излизане "за малко" и т.н. Часовете са максимално оползотворени. Този коментар е на човек, който довчера е гледал на "даскалите" отгоре, а днес пък заради пандемията им завижда. Трябва да вземеш решение какъв си...
92
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро даваха филма "Момчето си отива".Представете си сега същия филм направен с ученици учещи в електронна среда....Те!