Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше и по няколко осакатени, защото са ги юркали, да бягат с чували въглища на -15 годаруда, ама по потник. За "дисциплина".Ами на "велика" армия бяхме! Добре че заради конфликта в Кипър през 70те години сближи Съветския Съюз с Турция иначе щяха да ни прегазят за не повече от час, като в Кипър горе долу!
138
1
 
18
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Джамбазки ще преподава военно обучение! Вярно, че не е служил войник, ама той и на курсове по пиене на ракия не е ходил, ама я как си кърка! Ще победим!
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 165Така е. Чувал съм истории от казарамата, ама не и хлалби а казарамта, не и в кръг с учтиви и умни хора.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 170Имаше и по няколко осакатени, защото са ги юркали, да бягат с чували въглища на -15 годаруда, ама по потник. За "дисциплина".
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 172Сори пич, ама имаш ужасно скапан живот, ако всичко ти е като в казармата.
134
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двете ми години в казарамата наистина почти си бяха загубено време, но се оказа, че има и полза - показва ти какъв е живота, с който се сблъскваш след излизането от казармата, където си ги има същите проcтотии, но завоалирани и доста по-сериозни, отколкото в казармата. Дотогава човек живее с идеалистичните представи за живота от детството си.Само че в швейцарската или английска армия юркането се води криминално по същите правила като в обществото! Като им сравним постиженията с нашите......
133
4
 
16
 
! Отговори
6 преди 3 години
Новото като добре забравено старо!Фатмашка история ! С нищо няма да помогне за реализацията на младите в дигитоалната ера .Това е начесване на егото на "пейтриът"!.Ще стане като политехническото -пълен провол и губене на ценно време за усвояване на основите на науките !Учихме по един ден професия в гимназиите у,която никой не работи.Военното е простотия да шия !Днес армията е висикотехнологична!Пълна глупост!Ресто!
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не знаеш, щом казваш по тошово време. Издевателствата в казармата по тошово време са нищо пред тези по царско време или през 17-18 века в другите държави, както и сега в повечето държави с наборна армия.На практика рядко ставаха голями изцепки по тошово време. Обикновено просто караха младите да носят въглища за печките и после да ги чистят и да си лъскат обувките, което много им тежеше.Знам, знам! Имаше един новобранец който преби жестоко трима стари войника които се опитаха да го юркат
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двете ми години в казарамата наистина почти си бяха загубено време, но се оказа, че има и полза - показва ти какъв е живота, с който се сблъскваш след излизането от казармата, където си ги има същите проcтотии, но завоалирани и доста по-сериозни, отколкото в казармата. Дотогава човек живее с идеалистичните представи за живота от детството си.
130
5
 
3
 
! Отговори
До 165 преди 3 години
Нищо не знаеш, щом казваш по тошово време. Издевателствата в казармата по тошово време са нищо пред тези по царско време или през 17-18 века в другите държави, както и сега в повечето държави с наборна армия.На практика рядко ставаха голями изцепки по тошово време. Обикновено просто караха младите да носят въглища за печките и после да ги чистят и да си лъскат обувките, което много им тежеше.
129
4
 
8
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
"болгарский перец", а на флексата - "болгарка" ?!?! Добре де, как да обясниш да чугунените глави, че това е ироничен израз ! Това е идиом. Нещо както ние наричаме "китайска стока". В смисъл скапано и евтино!
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер ! Ако върнат и казармата може и да има надежда за младите момчета.Само ако бъдат обучавани от чуждестранни военни експерти с доказан опит! Ако ги обучават "български старшини" нещата няма да се получат!
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, аз не съм видял човек дето да се хвали с казармата и да става за нещо, всичките са от некадърник по-голям некадърник, всичките скатават, а немалко и крадват чат-пат ако си мислят че никой няма да го забележи. Тази казарма явно е като школа за балканско малоумие.В казармите по тошово ставаха най гнусните издевателства и гаври откъм стар войник служил година и новобранец! Това се смяташе за адекватен метод на мъжко закаляване! Жертвите не бяха малко но се криеше и замиташе под чергата!
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да ги пишат военни след това обучение
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военното обучение е нужно. Може да става по швейцарския модел или по израелския модел, щом българския модел не ви харесва.Обаче да докарат швейцарци и изрелци да ги подбират и обучават! Ще е скъпо но ще се получи! Ние българите нямаме адекватни кадри!
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер ! Ако върнат и казармата може и да има надежда за младите момчета.
123
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хейтър, дето обясняваш, че целият ни износ за СССР се е изхвърлял, да те светна, че руснаците и до ден днешен на чушката и викат "болгарский перец", а на флексата - "болгарка".Така викаха заради "качеството" на продуктите! Качествено за износ във валута произвеждаха Източно германците, чехите и унгарците!Симсоните и Емзетата до ден днешен ги карат! Има цяла индустрия в Германия и Полша която продава китове за Симсон който го превръща в сто кубика с над 30 конски сили! А къде ни е Балканчето?
122
0
 
1
 
! Отговори
развитието преди 3 години
До братска Турцияпред руския застой!
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те щото са малко агресивни, неуравновесени и неадекватни в момента младежите. Вземете ги научете и да боравят с оръжие тогава изцяло да изперкат.
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Турция ни бранешеТя ни бранеше от московските ни окупатори, които ни закрепостиха срещу свободата!