Родители: Трябва да се обясни как и кой ще прави тестовете за COVID-19

Анкетата на здравното министерство имала интерпретации
10 фев 2021 09:38, Ния Христова
59
Здравното министерство отпарви запитване към родителите дали биха позволили децата им да бъдат масово тествани за COVID-19. Това обаче породи смесени реакции. Какво накара масово майки да отказват децата им да бъдат тествани в училище?
 
"Реакцията на родителите беше реципрочна, защото така им беше зададено запитването. Не е ясно и какво е питането, на места писмото е интерпретирано по различен начин от учителите. Естествено, че родителите ще отговорят с "не", като им е подаден по този начин въпросът". Това заяви Пламена Николова от Националната мрежа за децата в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че ако този тест е условие децата да се върнат в училище, тя и много други родители биха се съгласили.
 
"Тази анкета задава толкова много въпроси, не мога да си представя как с този тампон едно дете на година и половина ще бъде тествано два пъти в седмицата", посочи Николова и добави: "преди да задават въпрос на родителите те предпоставиха отрицателен отговор. Това е абсолютна комуникационна грешка", каза тя.
 
Според нея предварително е трябвало да бъде обяснено на родителите как ще бъде правен този тест и кой ще го прави. 
 
"По начина, по който е въведено в момента присъственото обучение, е едно добро решение, но трябва да се спазват всички мерки", уточни Николова.
 
"Пак се започва от главата за краката и се насочваме точно към най-малките. Никъде в света детските градини не са били затворени. Бяха отворени къщите за гости, но образованието беше в пълен локдаун", подчерта тя.
 
Ива Недялкова, която е член на групата Science in the crisis, подкрепи мнението на Пламена Николова за масовото тестване и анкетата, но смята, че децата не трябва да се връщат в училище.
 
"Хубаво е да се обясни подробно на родителите и да има избор. Хубаво е да се направи скрининг, така ще бъдат изолирани всички безсимптомно болни", категорична беше тя.
 
"Скринингът е нужен в момента. Има дечица, които са изкарали Ковид-19, някои вече не могат да водят същия живот", заяви Недялкова.
 
По думите й, ако в чужбина има условия да бъдат отворени училищата, то в България такива няма.
 
"Тук мерките не се спазват изобщо. Трябва масово тестване, трябва да се тестват всички деца над 6 години", каза Ива Недялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как" и "кой" са второстепенни въпроси.Много по-важно е "Защо"!Защо ще се тестват децата и какво, като последица, да очакваме при определени установени нива на заразяване.Без ясна основателна причина не се подлагам ни на изследване, ни на друга интервенция.Родителите за това не са съгласни - никой нормален човек не ще да е опитно свинче. Децата му - още по-малко. Защо не се проведе тестване за антитела? Щото не изнася да се установи колко народ е изкарал безсимптомно или леко вече.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не посягайте на децата ще ви исъхнат ръцете!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не сатестове Пср а истинската ваксина вкарват наночастиците директно в мозъка използвайки мембраната.Толкова ли не ви светва лампата че искат да ви тестват а ваксината не е била задължителна.Да тя е бужна за друго за днк промяна!Нали като се тестваш след 1 мин примерно някъде навън миже се заразиш от някой?Защо толкова напират да винтестват не ви ли светва е хора!
49
0
 
5
 
! Отговори
Питане преди 3 години
онова с термометъра дето го правеха на летищата, за да спрат ковида вече не важи ли? Защо тестове?
48
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 35 (до 31)Ти си като Бойко Борисов бе!!! Червен комунист, бивш телохранител на Тодор Живков, нарича комунист всеки, който не е на 100% съгласен с него!Еми няма как да се съглася с тебе, не съм фен на Мангъров, ясно ли ти е???Покрай мен има повече от 70% от всички които познавам преминали през коронавируса.Кой без симптоми, кой болен.В целия свят има доказани най-много десетина случая на повторно разболели се.И това не си го е измислил "Мангъра" въпреки обратното ти твърдение!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви е страх от измисления вирус, ходете да живеет в гората, оставете децата намира. Вървиме към фашизъм, само защото хипохондриците и ковидзомбитата го искат.Още повече на страхливците им есе предлага ваксина и като искат да сия сложат, тогава неваксинираните пак няма да са заплаха за вас.Но,не! Вие не можете да проумеете как така има хора, които не са *** като вас.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"половонеУрентиран"...? Такава ми е работата бе, неграмотен... Имам лаборатория и идват всякакви за тест. И знам гейтаците как кършат ръчички и реват като излезне положителен резултат. А "муцка" на мъжа ти ще викаш!
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма "Безсимптомно болни"!!! Не съществуват! Това е най-голямата измама покрай тази пандемия! Понеже PCR не е тест, и с него може да се получи всякакъв резултат, в зависимост от заложената чувствителност! Когато вирус се размножава в организма - той унищожава клетки, и от това остават следи! На тези следи реагира имунната система - това са "симптомите"! Ако има размножаване на вирус в организма, ще има симптоми! Леки, тежки, но ще има! Иначе е грешен тест!
44
2
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Цялото семейство изкарахме заразата. Доказано с тест. Нищо и никаква най-банална настинка. Децата даже не го усетиха.За такива глупости ли затваряте училищата? Затова ли е този здравен фашизъм и медиен тормоз?Отваряйте всичко бе, мизерници!
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И какво всъщност като се тестват децата?!? Какво ще има стане??? Да поставят някакъв процент под карантина!!! Като ги оставяте да се наливат с енергийни напитки няма проблем, като се продават амфетки пред учелищата се правите, че не виждате, като дънкат цигари в междучасията си мислите, че вашето не пуши! Ама да му бръкнат в носа за 2 секунди е голям проблем!!! Ей *** народ!!!"Ама направи си ти дете, наливай пари в него, нерви и време - пък после го пращай незнайни да му правят разни неща.
42
3
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Децата до 4 клас бяха в училище през целия януари и случаите не само че не се увеличаваха, но и намаляваха.Писна ми да тиражирате мнението на някакви смахнати майки, активистки от Фейсбук групи с префърцунени имена.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми е писнало от детето ми, това е твое твърдение, не мое.Искам да се отърва от такива като теб за да предпазя децата си, злобар.
40
2
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
Това,че познаваш доста ХИВ позитивни и си правиш изводи от техните случаи си е изцяло твой проблем ... муцка!!! Интересно защо половонеурентиран индивид е толкова активен в коментарите си за деца ....
39
0
 
9
 
! Отговори
PCR TERROR ima преди 3 години
STOP TERROR WITH PCR TESTS ...Тестовете увреждат опасно трайно горни дихателни пътища уста и гърло.Има риск от заразяване с COVID and Black death mutants .Репортажи от Лондон и Словакия показват как лаборанти с заразени ръкавици и облекла заразяват жертви на терора.В обгазени с хлор помещения един заразен може да зарази всички влезли ..
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лаборант - в болница 2 седмици след 3 положителни теста! Как ли пък да сме сигурни!?! Умник! Човека е на 40 години, и преди 3 месеца го изкара тежко, общо 5 теста му направиха. След това тестове за антитела и вече се милеше за безмъртен и за 3 дни го тръшна и пак е в болница! Какво ми развиваш теории без да знаеш за какво става въпрос!!!!!
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39 - това че ти е писнало, не значи че не е вярно!!! Спират децат от училище, заразените падата, пускат ги на училище - заразените се вдигат! Така е в цял свят! А на тебе ти е писнало да си гледаш детето вкъщи и чакаш да го пратиш на училище да се отървеш! Иначе много го обичаш!!!
36
1
 
4
 
! Отговори
Лаборант преди 3 години
А ти пък откъде си сигурен, че преди три месеца твоя приятел е бил болен точно от КОВИД? Ако е дал фалшив положителен тест? А се оказа, че и доста ХИВ позитивни са с положителен КОВИД тест...
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оооооо писна ми от мантрата Децата пръскат заразиАбе това което искате за децата и това че ги мислите за заразни, не е присъщо на индивид от цивилизовано общество, а на племе. Дай направо като спартанците да убиваме още при раждането болните и недъгавите.Такива като теб нямат място в днешното общество.
34
0
 
7
 
! Отговори
Недо преди 3 години
До Абе Недо, като ти гледам изказа, на детето ти теста е най-малкия проблем! Средата в която живее и възпитанието което ще получи от теб, ще му нанесат тежки психически (предполагам и физически) травми за цял живот!!!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от глупости, първо си тествайте болните мозъците, а децата оставете на мира!!!