Вълчев: Матурите ще са присъствено, няма да отпадат теми

Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици
5 май 2021 12:43, Анисия Иванова
27
Вълчев: Матурите ще са присъствено, няма да отпадат теми
Снимка: БГНЕС

Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците, външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Ако ситуацията се подобри, имаме основание до края на месеца, да се вземе решение за връщане на всички ученици присъствено в клас, но това най-вероятно ще бъде решено от следващо правителство, каза министърът.

"Учениците от 1-4 клас имат само 5 загубени седмици. До голяма степен спасихме годината за децата от начален етап. Що се отнася до учениците от прогимназиален и гимназиален етап, това беше най-трудната година от гледна точка на възможност за присъствено обучение", призна министърът.

Средно около 50% от учениците 5-12 клас са били на присътвено обучение през тази учебна година, но до края има предпоставки процентът да се увеличи, смята Вълчев. Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас, посочи образователният министър в оставка Красимир Вълчев.

„Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение - това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности“, каза министърът.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от четвърти, седми, десети и дванадесети клас. Няма тематично изоставане от предходни години, затова няма да отпадат теми от конспектите, заяви просветният министър.

„Има предпоставки да бъде проведено при спазването на всички епидемични условия. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове“, обясни Вълчев, цитиран от БНР.

В ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново министърът откри изследователски комплекс по математика и природни науки. В плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за изграждане на STEM центрове в 2000 училища.

В изследователския център е създадена и нова лаборатория по роботика, а иновативната задача, възложена от образователния министър на ПМГ и Техническия университет в София, е да се разработят нови образователни и тематични направления над задължителните дисциплини и Природо-математическата гимназия във Велико Търново да стане център за дигитални иновации и реализация на младите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви 5 ЗАГУБЕНИ седмици . Начален курс си учиха през цялата година и не виждам никакво , ама никакво основание за удължаване на учебната им година . А колкото до НВО в 4. клас , една безмислена идея , която се прави на инат , за да могат да се изкупят създадените за тази цел помагала . След всеки онлайн урок за НВО не забравят да ги рекламират и призовават родители и деца да си ги закупят . А къде в учебната програма има отредено място за тяхното решение и подготовка , не става ясно.
19
0
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Аз викам тоя министър да вземем да го явим на матура. Нищо чудно да се окаже, че последствията от дистанционното не са чак толкова пагубни, колкото някои други неща.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След години ще се усетят пагубните последствията от дистанционното обучение.Иначе този може да си говори,каквото си иска!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоууу, министре , миналогодишният випуск поне имаха нормален единадесети клас , а сегашния...тотално го одялахте- ни 11-ти ,ни 12- ти клас и поне едно редуциране на материала не им направихте ..като магарета на мост се запънахте ,че да докажете "предимствата" на "перфектно проведеното "дистанционно ..просто нямате съвест..там ,целият ви екип ,с нескопосания закон за образованието ,дето тепърва ще му берем плодовете
16
0
 
13
 
! Отговори
Бесен преди 2 години
Вълчев ти от днес не си министър заедно с твоя приятел потния Костадин Ангелов. Веднага се покрий стига вече толкова си говорил вече твоите изказвания нямат никакво значение ама никакво като казвам никакво значи никакво.Изтормозихте децата бе извратеняци кой *** ще напише заповед в неделя в 17 часа от понеделник на училище децата със слети паралелки.Повече не искаме да ви виждаме бе повръща ни се от вас бе маломуни създания.
15
1
 
9
 
! Отговори
факт преди 2 години
12 клас да не се ослушват, а да отидат да гласуват против ГЕРБ!
14
0
 
13
 
! Отговори
? преди 2 години
Значи оставихте цялата система и всички деца буквално да затъпеят, а сега за "награда" за вашата некадърност ще доучват! Егаси логиката, егаси специалистите сте! Всеки да си спасява детето както може! Образованието в тази клоака е вече официално пожелателно!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците не са виновни.Те са потърпевши от политическото нехайство и престъпната необразованост на политическия ни елит, взел решение година и половина да замрази образованието - такова нещо и по време на войни у нас не е имал. Престъпници! Трябва да ви съдят за довеждане на България до национална катастрофа!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След дъжд качулка! Година и половина бяха безвъзвратно опропастени за образованието, което без друго у нас е на изключително ниско ниво. За това на първо място следва да бъдат осъдени ефективно *** и здравния министър, защото те наложиха геноцида върху образованиеуто у нас. Те опропастиха този важен ресор, който не оценяват, понеже самите те са едни невежи хора.
11
1
 
14
 
! Отговори
баба преди 2 години
В момента въпросния г-н Вълчев може да се изказва официално единствено пред съда като го повика прокурор. Тогава ще се обяснява кое как и защо ! Сега е просто бифш министър...
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте нападали учениците ,че не искат да учат ,да ги вземате на подбив,че се опитват да минат метър ,те не са ВИНОВНИ за това , искате от тях Съвест , а къде е съвестта на по- възрастните? Кой им даде възможност на учениците да учат малко или съвсем да не учат , а да искат високи оценки , кой им даде възможност да правят в час,каквото си искат,кой ги научи да не уважават нищо и само чалгата да е стойностно за тях..като си отговорите Честно на тези въпроси ,ще пишете и обективни коментари
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние учениците очаквахме заради обявенета пандемия да отпаднат матурите.То не ние страх но си намераме повод да не учим
8
1
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
95% от учениците са функционално неграмотни,вие ще ги пуснете всичките.Това носи ли ви утеха г-н Вълчев?
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И родители, и учители, държащи на образованието, няма начин да не искат присъствено обучение.Защото то няма алтернатива. Иначе при ядрена война няма да има време някой да си изказва мнението, другарю 7.Който иска дистанционно - никой не го е спрял. Може да се крие пожизнено и да кара "дистанционно обучение" - законът му дава тази възможност. Само че изпитите му следва да са присъствени- да се види дали изобщо нещо е научил. Иначе- да си се обучава както си ще. Стига да непречи на останалите.
6
11
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Ако зависи от родителите, те ще искат присъствено обучение и събота, и неделя, дори да има ядрена война.
5
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече не бива да се допуска дистанционно обучение! Взехме си липсваща година за цял живот! Който иска - да си седи по къщите и цял живот, стига да има кой да го гледа и издържа. Обаче изпити -само присъствено и върху всичко! Стига толкова лъжи! Никакво обучение не е дистанционното! Нека цъфне истината!
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И правилно - изпитите да са върху всичко, което е взето. Каква е причината да отпадат теми?И да - само присъствени. Другото е подигравка.Хайде сега - рипайте и догодина за дистанционно квазиобучение, преписвачи и мързеливци! Да ви натикат и изцяло тестово оформяне на срочни и годишни оценки чрез присъствени контролни върху целия материал!Докато не закрием официално училищата.Защото тази форма е равносилна на пълна липса на обучение.Образованието бе натикано в калта!Окончателно и безвъзвратно!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не отпадат теми?Не се посочват аргументи - директно :Ще пиете по една бира и толкова ..добре е ,че отпадате вие г-не..даже не си направихте труда да разберете миналата година 11-ти клас какво за загубили от материала , а в същото време с такава загуба на материал оправдахте отпадането на теми за 12- клас...ваши хора ли се явяваха ,че я направихте лесна миналогодишните ДЗИ ..11- клас тогава на друга планета ли учиха?Късмет имате ,че този народ е заспал и ни ви търси сметка за безобразията
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е министъра в сянка на Слави да си каже мнението?
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка некадърници, алтернативата на ГЕРБ поема контрол сега.