Повечето университети ще приемат с изпит на място тази година

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен
22
Повечето университети ще приемат с изпит на място тази година
Снимка: БГНЕС

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020 г. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката. През идната академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 000 студенти държавна поръчка и над 15 000 платено обучение.

Повечето университети ще проведат кандидат-студентски изпити в присъствена форма, каза за БНР Даниел Парушев- председател на Националното представителство на студентските съвети в България:

"Кампанията няма чак толкова да се различава от 2020 година. В повечето университети изпитите ще бъдат присъствени. Ще направя едно сравнение, миналата година масово изпитите се проведоха в онлайн среда Университетите разработиха системи с лицево разпознаване и имаше възможност студентите от телефона си, от лаптопа да се явят на така наречените кандидат-студентски изпити", обясни той.

Парушев съобщи, че УНСС ще проведе своята кампания и своите изпити в присъствена среда, в тестовия център. На компютрите на университета кандидат-студентите ще имат възможност да се явят електронно на своите изпити. Ще бъдат приемани студенти и с държавни зрелостни изпити. Същото се отнася и за Софийския университет "Св. Климент Охридски" също ще приемат с матури, също ще има конкурсни изпити, на които студентите ще могат да се явят.

Във Великотърновския университет всички кандидат-студентски изпити ще се проведат онлайн.

"В Техническия университет имат изпит на 3 юли, изпит по математика, също така ще се признават и матурите. В Пловдивския университет също ще приемат с матури и ще имат конкурсни изпити. Може би акцентът трябва да падне и върху специалност "Право". Там ще се приемат без изпит, само с матура, която ще е по български език и литература и по история на България", допълни Даниел Парушев.

Във висшите училища по изкуствата и медицинските университети кандидат-студентските изпити ще се проведат в присъствена форма.


22
Още от Образование
Директори настояват: Всички учениците в класните стаи от 1 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Останаха ли хора дето немат поне по едно висше :))"Даже и в маалите почнаха да продават дипломи.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе какви изпити? В повечето специалности вече приемате само по успех от дипломата. Изпита е само за парлама. да си поговорят с вас и да си мислите че са ви избрали, а реално никой не връщат. Приемат всички. Важното е пари да им идват. Като ви приемат - ще ги молите да дойдат да ви науат на нещо, а те ще се крият като империалисти.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 4Успокой малко топката, знаем че 90% от работещите в Чужбина са слуги на господарите си :)) Самия факт, че продължаваш да се интересуваш от БГ го доказва :) Да си жив и здрав, дано имаш успехи в личния и професионалния живот :))
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До И квоКато Мъск не, ама когато съучениците ми се чудеха, как да измолят 2 лева за кафе, аз изкарвах достатъчно, да си купя голям телевизор, конзола, игри, маркови обувки, телефон и да обикалям из Европа, като касиерче в Rema.Сега за съата работа, която аз имам, в България плащат по 1800 лева на месец, а на мен ми плащат по 34 000 даткси крони, което ми дава поне 3 пъти по-висок стандарт. А и един път бях в родно общежите - ТОВА БЕШЕ ОТВРАТ И ГАВРА С ХОРАТА! Съжалявам. А ти си злобичка!
3
2
 
4
 
! Отговори
И кво преди 4 седмици
До АнонименСега забогатя като Мъск щото си в чужбина.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да. И аз ще изкарам още едно "вишу", ама ще е каот първото ... в чужбиона, къдеот ми се плаща около 8 пъти повече. В София средната станала 2000 лева? Ихииии въййй малииии, аууу мяууууу, бауууууу!2000 лева ги взимах, за две смени на семдица, по 6 часа, в магазина само на касата, когаот бях в 11-ти клас! Най-доброто решение на бащата - да се преместим перманенто цялото семейство!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Останаха ли хора дето немат поне по едно висше :)) Продават ги като топъл хлеб :)