Зрелостниците пишат по "Песента на колелетата" на Йордан Йовков

Темата е "Смисълът на благодеянието", авторът се изучава в 12 клас
Обновена: 20 май 2021 05:48 | 19 май 2021 11:41, Анисия Иванова
100
Зрелостниците пишат по "Песента на колелетата" на Йордан Йовков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, архив

Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение по разказа "Песента на колелетата" на Йордан Йовков, а формулираната тема беше "Смисълът на благодеянието".

Произведението беше под номер 22 в подготвените теми от МОН. Авторът се изучава в 12 клас.

Миналата година на задължителната матура се падна "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин.

Днес тестът беше генериран в 5.15 ч. в просветното министерство сред 11 млн. възможни комбинации. Заради мерките за сигурност авторът и произведението, по което се пише, се обявяват след първите два часа, когато зрелостниците вече са работили по 1 и 2 модул.

Още по темата

Близо 49 000 зрелостници се явяват на задължителната матура по БЕЛ. Изпитът започна в 8 часа. За втора поредна година матурите се провеждат в епидемиологични условия заради COVID-19. Училищата, които посрещнаха зрелостниците, бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурите се провеждат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори, а до трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

Изпитните работи трябва да бъдат оценени до 6 юни, а резултатите да бъдат обявени до 7-и. Обикновено обаче това се случва няколко дни преди крайния срок.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза тази сутрин, че е изградено видеонаблюдение, което ще бъде в реално време от център в Министерството на образованието и науката. За първи път във всички регионални управления по образованието също ще има такива центрове.

Следващата задължителна матура, която е по предмет по избор, е на 21 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
24
 
5
 
! Отговори
родител преди 2 години
За мен темата изобщо не е подходяща! Не знам колко часа, ако изобщо е разглеждано това произведение, са отделени при това онлайн обучение! Но, песента на колелетата едва ли ще са им необходими на децата в живота! И не разбирам защо премахнаха оценките 5 и 6 , които освобождаваха от матура!
25
1
 
12
 
! Отговори
..... преди 2 години
Прекрасна, прекрасна тема ... Красив разказ с много топлота в него, едно време много исках да ми се падне нещо на Йовков.
24
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г.Марков задължително трябва се изучава със задочните репортажи.Там ,гдето подиграва Стефан Цанев като му сочи разликата между поета и кмета.Това да си назначен писател почна от соца.Както и нескончаемите награди...Днешните Господиновци са същите.Пишат политически коректно за поредната награда по линия на Ес този век.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На устния по литература,ми се паднаЦветарка,по Смирненски.Диста нещанаприказвах в съблазнително наклоне-ние,но учителката ми каза: "Текста,потекста",като,че ли карах извън него.Тя сиимаше политическа мисия,да не сме погледнали към елита. Тогава, се готвеха кадри за Кремиковци и за следване много,не бива да мислим.Все пак, завърших,но политиката сиостана.Страшно е ,когато ти посегнатдуховно.Днес е пълно с духовен тормоз.Пример- такса,сградна инсталация. И...
22
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз като зрелостник минах през всички автори и произведения, но години по-късно ​въобще не помня нищотова по-малко българин ли ме прави?и кой реши, че тея автори трябва да представляват 'българското'?Йовков е бил 50% турчин, като всички българи преди и малко след Освобождението.
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА КОЕ ТОЧНО РАБОТНО МЯСТО ОСВЕН В УЧИЛИЩЕ КАТО УЧИТЕЛИ ПО БЕЛ ЩЕ ИМ ИСКАТ ТОВА???
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16Малчу от Факултету80%-ните да не се правят на 100%-ни, защото са!Какъвто е Малчу от Факултету такова е и образованието на територията!Лек (нямам в предвид лекарство) ден!
19
8
 
15
 
! Отговори
неминонА преди 2 години
Елин Пелин и Йовков са ненадминати класици в литерурата и майстори на късия разказ. Но защо няма по-съвременни автори? Защо българската литература, изучавана в училищата, е застинала в периода до 1939 г? Това са вече близо 100 години празнота - писател и поети не са се раждали, не са писали. Учениците кога ще учат Георги Марков, кога ще учат Радой Ралин? А съвременните живи писатели - поне 4-5 големи имена?
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колелетата имали вайфай и блутут, били с инсталиран Андроид и можели да свалят авоматично mp3 - йки от нета и да ги плейват.
17
1
 
4
 
! Отговори
Соня преди 2 години
До АнонименВие сте присъствали, може би сте снимали?Защо пишете глупости, може би така Вашият беден ( от култура и от пари ) живот Ви изглежда смислен
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро ще се пише само за тодор живков, и като едно време ще забранят някои книги и автори
15
3
 
8
 
! Отговори
Малчу от Факултету преди 2 години
Ний за тоз Юрдан не сме *** чували какту не сме чували и кулелетата дека пеят песни . Тоя ни е дубре с главъта щоту ний гледами наште гуменки дажи да не тракат а тоя чак пак да пеят песни , та нали така ша та чуй всеки и виднага полицията ша дуфтаса.
14
8
 
6
 
! Отговори
Чак пък до Алеко преди 2 години
Най-подходящ е Георги Марков.Нищо не е мръднало от 60г насам.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е най-доброто за времената в които живеем.По-подходящ щеше да е Алеко...
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ееех затриха образованието за една седмица тия новите вампири
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бойковия електорат заглавието се превежда като "дзвънта на колетиите". Приятно писане.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е да пишеш по "Чорба от греховете на отец Никодим", буахахахаха.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще е яко преписване. При все, че ще приемат с матурата по БЕЛ в елитни специалности в СУ "Св. Климент Охридски".
8
1
 
22
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Й.Йовков е един от най-великите разказвачи...и то не само в България. Неповторими творби. Успех на всички.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нашия випуск пък се падна Атанас Далчев, с "Книгите".