41 университета ще приемат с оценките от матурите

Изпити ще има в 11 висши учебни заведения
14
41 университета ще приемат с оценките от матурите
Снимка: БГНЕС

Оценките от държавните зрелостни изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия, български език и литература.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности. В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с държавен зрелостен изпит или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от държавните изпити по професия. В Националната спортна академия (НСА) ще приемат с оценка от държавните зрелостни изпити в специалностите "Спорт", "Физическо възпитание" и "Кинезитерапия". С матура ще се влиза и в Академията на МВР, за някои специалности, по които обучението е задочно.

Няма да може да се кандидатства само с резултатите от държавните зрелостни изпити в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военната академия "Георги С. Раковски", както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите "Здравен мениджмънт", "Логопедия" и "Медицински оптик" в Медицинския университет (МУ) във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаването на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидатстудентската кампания за 2021 г. в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на страницата на МОН - по висши училища и по специалности, на адреса: https://www.mon.bg/bg/111.

Начините на балообразуване за специалностите се предоставят от съответното висше училище, информират от МОН.


14
Още от Образование
Доц. Наталия Футекова оглавява ИКТ направлението на VUZF Lab
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 1 седмица
На 10 завършили средно образование ,се падат 15 места във ВУЗовете!*** !
11
0
 
1
 
! Отговори
А за пенсионерите преди 1 седмица
няма ли да има бонус при кандидатстването?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахаха..скоро и без матура ще 'приемат'!! 41 ВУЗ?!?! На 2 мил.работещи,1 мил.пенсионери и 3 мил.***!! БРАВО БЕ!!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дипломата никой работодател вече не я цени, затова няма желаещи шарани за висшУ...
8
1
 
3
 
! Отговори
!?!?!? преди 1 седмица
На входа добре с матура,ами на изхода какво ще излезе от тях.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ямболски ***

Щом можеш да броиш до 1000 ти си направо за зачисляване като докторант към БАН.
Там някои не са дори и на твоето ниво.
6
1
 
1
 
! Отговори
Турист преди 1 седмица
До Ямболски ***

Готов си направо за диплом :)
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова и качеството на висшето образование е такова. Като знам нивото на матурите е ясно какви студенти приемат.
4
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 седмица
Мен дали ще ме приемат? Мога да завия гайка и да броя до 1000.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
41 университета? Сигурно са само част от "Топ 50". Университетите по кетъринг и музейно дело сигурно страдат най-много.
2
2
 
9
 
! Отговори
Студент преди 1 седмица
Нас от както ни сложиха онлайн,началото на ноември 2020,имам чувството че като с магическа пръчка изчезнахме като институция.На 1 март отварят заведенията,но студентите стоиме на онлайн обучение и доста от нас е проваляме заради недъгавото качество на обучението....изглежда че ботокса,калинката и вожда са забравили че студентите съществуват.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички да ги приемат.