Как България да задържи младите си медицински кадри?

Кариерни възможности и промяна във възнаграждението, искат те
28 юни 2021 11:52, Анисия Иванова
50
Как България да задържи младите си медицински кадри?
Снимка: Pixabay

Част от университетите правят анкети, за да определят кои са предпочитаните от младите лекари специалности. Тази година водещата специалност отново е вътрешни болести. В същото време в някои направления има недостиг на кадри - например в патология. Това сподели Теодора Делчева, зам.-председател на Асоциация на студентите медици в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Преди няколко дни здравният министър представи предложение 3-годишната уседналост за младите лекари да отпадне. "В наредбата освен уседналостта кандидатстването ще бъде различно. То ще случва 2 пъти годишно, докато в момента местата се обявяват 1 път годишно. Специализантите ще могат да започват работа през март и октомври. Предложени са крайни срокове, което е допълнение към наредбата", каза Делчева.

От думите на госта стана ясно, че изискването специализантите да работят болницата, в която са се обучавали, ще отпадне. Теодора Делчева е на мнение, че предложените от здравния министър промени са положителни.

"Ако се приемат промените, ще има по-ясно дефинирани срокове, което е от полза за всички студенти. Престои да тестваме как би повлиял моделът на териториалното разпределение, т. е. това младите лекари да имат възможност да кандидатстват по области", обясни тя пред Bloomberg TV Bulgaria

Гостът коментира, че задържането на младите специалисти в областта на здравеопазването в България преминава през създаването на градивни промени.

"На първо място трябва да се осигурят достатъчно работни места. На второ място - възнаграждението е проблем в целия здравен сектор. Привлекателно за младите хора е предлагането на възможности за развитие като допълнителни курсове, например".

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре но защо само за медицинските. Трябва на всички да вдигнат и да открият достатъчно работни места и безплатно обучение. Зашот не може всички да станат лекари в тая държава. И без да наемат чужденци, а Ес фирми почнаха да внасят чужденци и заемат местата за българи и наште остават без работа и заплати..
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как....Дъртите не им пускат мазнинка.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХахахаНадявам се писаното от теб е с ирония, защото продавача като обърка сметка го таксуват разликата, ама психическото напрежение, че живот зависи от теб и 10 години университет могат да си заминат на вятъра с една грешка не мисля, че трябва да се заплаща с 1200 лв. в държавна болница, която като дружество е всеки месец на загуба и оборудване се купува само за да се види как някой реже лентичка.
17
2
 
12
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
До#9!! Ало,"хахаха!!Продавач,охранител и работник мога веднага да стана,ама ти лекар не можеш да станеш!! Схващаш ли бе тикво??
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагаш ми бан, но държиш мнения, които подстрекават към бой, унижение и какво ли не на лекари?В такъв случай, да ми смучеш топките за минимална заплата, гнусно малко ***! Аз през това време ще ти ръчкам дупето с ръжен! Ето ти, изкара за минимална заплата, нали, журналистче?!
15
3
 
3
 
! Отговори
Елементарно: преди 2 години
* заплатите на директори, зам директори, секретарка и мениджмънт не повече от 2500 чисти;* пенсионерите да могат само са продължат като консултанти с по 2 часа платен труд на ден маск;* партиите на здравно осигурени да станат частни и да не могат да се пипат от здравната или която и да е каса. Останалото да минава през застраховка и с доплащане;* социалното министерство се закрива и филми като неотложна медицинска помощ, бърза помощ и всичко друго само платено от болния;* здравната каса и вс
14
20
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Да ми ядете нали знаете какво? Ако е мотивиран, ще работи и за минималната. Не може да се дават много пари, само защото е лекар. А останалите като продавачи, охранители и работници какво да правим? За нас пали защо няма? Намалите им заплатите и нека само мотивираните останат на работа. Не може в тази пропаднала България само за учители и лекари да се мисли. Има и хиляди други по-важни професии.
13
2
 
8
 
! Отговори
Защо, бе ? преди 2 години
Толкова ли е трудно да се сетите ?!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички читави хора бягат към еврГейските ценности, никой не иска в "хубавата" Русия!
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може по никакъв начин да ги задържи. Всеки лекар предпочита да го носят на ръце на Запад отколкото, да го бият, псуват и обиждат в България.
10
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който е приет по държавна поръчка и струва за 5г.обучение 100 000лв. на България за обучението си ,ГИ ЗАПЛАЩА и отива на работа където си иска.ако ще в Занзибар.Не може да спонсорираме ЕС със здравни кадри на БГ издръжка.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се смени българската матрица. Казвате, че това не е възможно? Е, значи няма как да го спрем.
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На медиците както и на всички други млади им трябват тройно заплащане и кариерно развитие, а не цирковете с директори от 30г минали през всички партии...
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никак няма да ги задържи. Първо заплатите им са смешни на фона, че една продавачк на обувки и сервитьорка в казино вземат повече пари. Второ, всички пъти в които съм била в държавна болница съм се чудила, как тези хора работят всеки ден в тези ужасни условия, исто от това, че нямаш добра апаратура за да си вършиш работата и стигнем до отвратително запазналата обстановка, която те захлупва психически и това всеки ден. От тук отговора сам излиза.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лекари, няма сестри. В нашата болница с само пенсии... А сестрата взима колкото санитарка та...
5
6
 
16
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Глупости на търкалета.Мога да ти кажа, че един млад лекар беше напът да се откаже да замине за Германия, защото не му се напускаше отделението, в което го бяха взели на работа в Бг, именно заради "мухлясалите старци".Но все пак замина в Германия, когато имаше удоволствието да присъства на няколко разправии за електорат и като си получи първата заплата...
4
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бой на сичкото докторя м... им! Изедници на народа!
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той ковида ги задържа. Даже ги е страх да не свърши.
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като по-често пенсионира такива като Кантарджиев и даде поле за развитие на младите. Пари сами ще си спечелят. За съжаление основата на проблема и главната причина младите ни медици да напускат са "мухлясалите старци", които са се вкопчили в позициите си и не дават на никого да напредне в професията без да са го смачкали и да са го принудили да им се кланя. Кой нормален човек ще търпи унижения, ако може да замине и да работи с достойнство!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как - като им дава по 400 евро заплата и ги уволнява, защото не са ваксинирани. А да, и като ги кара да работят в среда, в която се разхождат *** и болницата няма пари за спирт и спринцовки и чаршафи. Много просто!