Хайде на море и планина! Безплатно заминават първите 1000 ученици

Децата са от 46 училища, първите тръгват в началото на юли
Обновена: 29 юни 2021 13:35 | 29 юни 2021 13:35, Веселина Йорданова
17
Хайде на море и планина! Безплатно заминават първите 1000 ученици
Снимка: БГНЕС

1118 ученици от 46 училища са първите, които ще заминат на лятна почивка по Националната програма "Отново  заедно". Това са заявките, постъпили  в Министерството на образованието и науката (МОН) от 17 до 28 юни т.г. Децата ще бъдат разпределени в 103 групи. Ще ги придружават 120 учители или други педагогически специалисти, съобщиха от ведомството.

Някои пътувания са планирани още за началото на юли. Първата ваканция ще бъде от 4 до 9 юли т.г. 56 ученици и четирима ръководители от София ще прекарат шест дни в Добринище.

Училищата са избрали както планински, така и морски курорти. Сред тях са дестинации като Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен. Одобрени са оферти за Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и др. Учениците и придружаващите ги учители ще отсядат предимно в хотели с три и четири звезди.

Училищата изпращат в МОН попълнен формуляр и три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Документите се проверяват за съответствие с изискванията по реда на тяхното постъпване. На този етап няма отхвърлени заявки. Две са върнати за допълване на документите.

За първите одобрени 46 училища ще бъдат отпуснати 619 000 лева. Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни.

Одобрените училища са от различни населени места. Приети са заявките на осем училища от София – град, на пет от Ямбол и на четири от Пазарджик. По три училища има от област Монтана, Шумен и Разград. По две училища са одобрени от Силистра, Враца, Варна и София – област. От Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Сливен, Силистра, Кърджали, Габрово, Хасково, Пловдив, Велико Търново и Смолян има по едно училище.

Първият етап от кандидатстването продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 ученици до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 11 - Като искаш да те питат ще гласуваш за пряка демокрация. Българско лято.
13
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
12
0
 
2
 
! Отговори
Гледайте Пищеблок преди 2 години
И ще розберете какво става в руските летни лагери...
11
1
 
2
 
! Отговори
gg преди 2 години
Да не се подлъгвате, в Русия последния месец на такива лагери има евакуирани 500 деца никои незнае къде са били няколко дни родитли се оплакват че са ги върнали болни,Никои не ги е уведомил,независими журналисти разледваха до един ги вкараха в затвор.
10
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 2 години
пак само за връзкарите....и то като правило са от богати семейства, а ще ползват "безплатна" почивка, платена от данъците на бедните граждани.
9
0
 
20
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Как така безплатно, пък са осигурени едни милиони?!?! От къде са тия милиони? Да не са от моите пари което ми обирате с данъци, налози, такси и какво ли още не?! И изобщо, мен кой ме е питал дали искам да плащам за почивката на непознати за мен деца и учители?
8
6
 
6
 
! Отговори
отдих и туризаъм преди 2 години
незабравими преживявания и спомени и прогрес. време беше лагерите да се завърнат
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък мисля, че трябва да отидат децата от семейства с ниски доходи, които не могат да си позволят да ги заведат на море. Тези, които имат пари така или иначе ще си заведат децата на море, нека да отидат и тези които иначе няма да могат. В страната ни бол деца, които са свестни и от семейства с ниски доходи.А оценяването в училище е пълна скръб и не е ясен критерии за качеството на детето- добре, че вече има матури да се поуеднаквят нещата и някой истини да светнат.
6
6
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Много готино, дано наистина се дават на децата с най-висок успех. До 4 - нормално е щом детето ти не иска да ходи, да запълнят бройката с някое с по-нисък успех от него, но не е гот да се толерират тройкаджии за сметка на отличници на които им се ходи. Тук има друг по-страшен въпрос. Осъзнавате ли колко много директори на училища си нямат и на идея за тази програма? Има над 15 милиона лева свободни по програмата, а са кандидатствали само 46 училища?!
5
1
 
18
 
! Отговори
от клуб радеФ преди 2 години
а хотелите са на наши хора .
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде без дискриминация. Моето дете е с пълно 6, но не иска да ходи на подобни лагери. Има свестни деца и с 4 и с 5, защо да се ощетявват. Нека ходи, което иска, а учителите да преценят дали детето е проблемно или не, и ако създава риск да го отхвърлят, а не по тоя тъпанарски начин с успеха.
3
2
 
18
 
! Отговори
dryn- dryn преди 2 години
Така и никъде не стана ясно какви ще са критериите за подбор на децата, участници в тази програма. Кой и на базата на какво решава кое дете ще отиде на море и кое не???
2
2
 
18
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Да, добра новина......за усвояването на едни пари.......Дайте, да дадем!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е една добра новина. Да го направят и догодина, всички с 6 за срока заминават. Двойкаджите да си седят на мизерия и жега. Аз съм за но само който заслужава.