Фондацията на Петков и Денков не е получила и лев от държавата

Двамата министри са сред учредителите
23 авг 2021 15:46, Анисия Иванова
52
Фондацията на Петков и Денков не е получила и лев от държавата
Снимка: БГНЕС

Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата.

Фондацията е учредена от Кирил Петков и от настоящия министър на образованието в служебното правителство Николай Денков. Целта й е да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството.

Тя не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства, заявява в отворено писмо служебният министър на образованието и науката чл. кор. проф. д-р на химическите науки Николай Денков, цитиран от МОН.

Той информира, че "през последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна смесица от истини, полуистини и откровени лъжи, навързани помежду им чрез странна псевдологика, в опит да дискредитират министри от служебното правителство". Тъй като в една от медийните спекулации за "кроеж за обир по Харвардски" беше замесено и моето име, искам да изложа конкретни факти.

Защото, както е казал Талейран: "Има по-страшно оръжие от клеветата: истината". Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" е учредена от Кирил Петков и от мен, за да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството. През обучителния курс за 5 семестъра са преминали 119 студенти от СУ "Св. Климент Охридски", от Медицинския университет в София и от други висши училища. Обучението е безплатно! Лекциите се водят от едни от най-добрите специалисти в страната, а също и от няколко висококвалифицирани българи, които работят в чужбина. Те работят безплатно!", заявява министър Денков.

В писмото си образователния министър информирмира, че "част от завършилите курса след представяне на курсова работа развиват иновативните си идеи, използвайки апаратурата в Центъра по приложни изследвания и иновации. Безплатно!".

"Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата. Никога не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства. Няма и да го направи, защото нейната основна дейност е да обучава студенти по иновации и предприемачество - безплатно! Ето защо внушението за "готвено източване на милиони от Фонда на фондовете" чрез тази фондация е напълно несъстоятелно! От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети няма как да се види осъществяваната обучителна дейност, защото тя е безплатна и не изисква извършването на финансови операции.

Полученото финансиране от фондацията "Америка за България" е използвано изцяло за ремонта на базата и лабораториите на Центъра по приложни изследвания и иновации, в които безплатно се обучават студентите. Отказът от правата върху управлението и участието във фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" от страна на учредителите му е направено по стандартна процедура, която използват всички министри преди подаване на декларациите си в КПКОНПИ", заявява Николай Денков.

"Като настоящ министър на образованието и науката не съм подписал нито един документ, свързан с разпределение на "милиарден ресурс от европейски средства за иновации". Бюджетът от около 500 млн. лв. за научни изследвания по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е отдавна разпределен на конкурсен принцип. Изпълнението на проектите по тази програма върви по план, заложен от предишни министри в годините назад, и се следи от редица национални структури извън МОН - Комитет за наблюдение на програмата, ОСЕС и др.", коментира министър Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно за това не ви харесват, уважаеми! Защото сте точни, способни и не крадете. Те са свикнали да ги крадат, да се страхуват и да се радват, че са им разрешили да продават нивите си, да живеят в София и да пътуват до Гърция. Все високи цели и идеали. И в осъществяването на тези висши цели виждат само Герб.....А по родните магистрали ще ги познаете отдалече....Как така ,няма да крадете? Има нещо гнило? Ако не сте тарикати, значи сте канадци. А и този професор, с този коефициент на интелигентност
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скалъпената история с пачките и кюлчетата на ББ беше, защото явно е дал отпор на крадливите от Америка, а Радев се н а д у п и. Пука му за България. Спомнете си историята с Грипените, за които държеше да се купят. Сега сигурно ще купят още Ф-16, защото Радев ще получи %. Честни били?
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То беше ясно, че протестите са платени от външни недоброжелатели за страната. Рано или късно всичко излиза наяве. Радев е в основата на всичко и неговата ЛАКОМИЯ за власт и пари. Всичко се дирижира отвън. Херо Мустафа, преди изборите отиде на договорка с Радев. Има БОГ и както другите продажници си платиха, така ще плати и този.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фондация на Кирил Петков и Николай Денков със 100 лева учредителен капитал, финансирана от Америка за България, се готви да източи милиони от Фонда на фондовете
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам среден бизнес и тъй като никога не получих никаква помощ, нито преди пандемия, нито по време на пандемия, нито след.....Оказа се, че не си ли казваш Пеевски, нямаш никакъв шанс, колкото и да си изряден....Написах лично на Бойко, никакъв отговор.Не прося пари, просто искам в тази европейска държава да има малък и среден бизнес.Целта до момента беше, такива като нас да бъдат унищожени и да останат само техните големи фирми. Банки работят за тях и т.н. Но все още се справям и виждам светлина
25
5
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Най много от държавата получи фондацията чекмедже
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виктор Орбан изгони Сорос от Унгария, а нашия ПРОДАЖЕН Президент и Кабинет му осигури с продажни министри. Вън продажниците от България!
23
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Хората си пишат, а кервана си върви!
22
1
 
9
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Америка за България финансирала фондацията на Кирето! Аз пък се чудех защо фигуранта толкова яростно брани Кирето и двойното му гражданство! От пусти мераци за втори мандат Радев отдавна започна да се мазни на кака Херо Мустафа и американците. То не беше инициативата Три морета, не бяха запитвания за нови 8 броя изтребители F-16, сега и гражданството на Кирето. Бай ви Радев не е будала! Ако вие целунете ръка той ще целуне скут, ако вие целунете скут той ще целуне по-долу. От нищо не се гнусни!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кроят обир по Харвардски. Крайната цел на този дълбоко прикрит финансово-икономически октопод е инкасирането на огромен паричен ресурс от европейски средства чрез Фонда на фондовете.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хамид Хамид обеща любопитни факти за Кирил Петков, нарича го захаросано личице. Чакаме фактите.
19
0
 
12
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
За сметка на това са получили грант от Америка за България, който е бил изхарчен с едно единствено плащане.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умни са! За европескйта пара сега има румънска прокурорка и бая народ плесна с ръце за злоупотреби, а те ашколсун- взеха от най- кьоравата пара и куче влачи- ни директиви, ни контрол, ни прокурор.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но получават от америка за България, тоест не работят за България а за американското посолство!
16
1
 
9
 
! Отговори
Тия преди 2 години
Щяха да ги вкарат при Навални, ако бяха в Русия.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака от държавата, но истинските пари са от Европа. Защо в същност е основал фондацията? Малък палавник:).85
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора са подкупени с едни яки пари и са си групичка по интереси! Овладяват позиции. Какво като обучават безплатно? За "труда" си са получили десетки пъти повече от един учител за същото време и обем материал. Защо не се дават тези пари на учителите? Защо отвън се случват високоплатените неща?
13
2
 
13
 
! Отговори
Радев изменник преди 2 години
Вън от страната на тези, които са дошли да крадат умовете на България. И Киро и Асен са пратеници на американски компании за да подлъжат наши млади и кадърни хора за да ги пратят зад граница. Същото е като сутеньорите . Тези са не на тела, а на УМОВЕ, което е по-страшно. Радев се оказа двоен изменник и на Русия и на САЩ. Продава държавата на Русия, а умовете на САЩ.
12
6
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
До Зозо НЕ ТИ МИНА НОМЕРА ГЕРБЕРАЗКИ , ЗОЗО!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има волни пожертвования, иначе за чий да я правят