Денков: Учебната година започва присъствено, ако не се влоши обстановката

Има възможности за гъвкава организация, обясни образователният министър
4 сеп 2021 11:45, Петя Славова
42
Денков: Учебната година започва присъствено, ако не се влоши обстановката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наближава  първия учебен ден, а училищата се подготвят за хибридно обучение на децата. При рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно, обясни пред Нова тв служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му, ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата.

"Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават", каза още той.

"Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище", добави Денков.

Още по темата

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и ако се окаже, че са заразени с COVID-19 - ще бъдат изолирани, посочи още министърът на образованието.

"Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите", категоричен бе той.

Запитан дали ще има тържества за първия учебен ден, Николай Денков отговори: "Ако нещата изглеждат така, както са днес – ще има навсякъде". И добави: "Не ме притеснява откриването – то се прави на открито, на дворовете, може различните випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е след като децата влязат в клас как ще се развият нещата – ще се спазват ли мерките, каква е ситуацията в конкретния град".

"С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията", посочи министърът на образованието.

Ако има влошаване на ситуацията, допоследно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. „Тези, които имат важни изпити - 7-ми и 12-ти клас ще ги задържим по-дълго в училище”, каза Денков.

"Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това", посочи още той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво присъствено, после вие ли ще гледате болните деца и родители им, ще носите ли някаква отговорност за умишлено и съзнателно заразяване на деца? Няма създадена безопасна среда, а изпращат децата присъствено, пълна безотговорност и варварщина е това! Противоконституционно е!!! Който иска да си пуска детето, за моето решавам единствено аз!
37
5
 
3
 
! Отговори
Разкарайте преди 2 години
се с тези ваши тестове.....Те нищо не показват....Децата няма да се тестват....Още повече, че се лъже за присъственото обучение.....Чакат само да им наредят отвън какво да правят и те после се чудят как да го съобщят на гражданите, защото знаят че ще има БУНТ.... и не само за училище...
36
4
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Никой не ти пречи да мишкуваш...остави нормалните хора да се движат спокойно с маски или без...
35
1
 
8
 
! Отговори
Денков преди 2 години
Сктрит гербераст си ти Денков, нищо не става от теб! Щом си остави всички калинки и схеми да си работят- *** не става от тебе! Поредния лъжец...
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
играете си с огъня с това училище точно сега, но някой накрая ще го отнесе. В момент в който някакво крехко понижение започва да омешаш децата е безумие, само и дамо предизборно фа угаждаш на разни антиваксърски дружинки. Тръмп се хвана на тая ***, загуби, Баце и той опита с иширети на Мангъра загуби. Хайде да видим кой ще се набута сега.
33
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕНКОВ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ЗАТОВА ЧЕ ПОСТАВЯТ ДЕЦАТА В РИСКОВА СРЕДА!
32
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата вълна така и не я разбрах кога е, ама карай да върви, при втората вълна ни убеждаваха, че децата се изпозаразяват и разнасят вируса, дайте да ги затворим, добре - мина, при третата вълна пак децата се изпозаразяваха и ги затвориха (за разлика от дискотеките и нощните клубове). Сега се оказва, че и при четвъртата вълна децата ще ще разнасят вируса. Е тия деца някакви киборг-контейнери на вируси ли са - все заразени ходят и пак, и пак, и пак заразяват...На маймуни ни правите, че и децата
31
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И учители и лекари трябва да се ваксинират задължително или преболедували
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава работа *** брестовска а кога ще учат
29
6
 
5
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Приказките на министъра са точно това" "приказки под шипковия храст". Никой не писа за инициативата на учители и родители, за тяхната среща с министъра и петицията, която те изпратиха. И има защо: ако учителите се огънат, после ще им е по-лесно и с другите... Не трябва да го допускаме!Вижте повече на https://otizvora/2021/09/13994/intervyu-s-d-r-yana-shishkova-za-meditsinskiya-fashizum-i-noviya-totalitarizum/
28
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Европа учи присъствено, защото цяла Европа е ваксинирана на 65-85% . Вие къде се слагате да се сравнявате. Нито възрастни, нито деца ваксинирани, , ама викате вижте Европа! Мизерници!
27
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се влоши обстановката със сигурност. Децата се разболяват и разнасят вируса точно както възрастните при положение, че единици са само ваксинираните , ще има такъв бум, и само не казвайте после, че сте изненадани .
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Авантата е министър на здравеопазването, може да бъдем сигурни, че ще се влоши
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма особено значениеДецата и без това са асоциални и затова да виновни родителите!Тези смартфони убиват нормалното им развитие, но родителите явно или не го виждат, или им е все тая!Фейсбуци, инстаграми, тик тоциМалоумщини, тези деца нямат нормално ежедневие, не могат да общуват нормално, функционално неграмотни са!
24
2
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Този министър е от слабите в служебното. Не барна почтни никой от партята на Винету. Остави ги да си дерибействат. 90% от директорите на училища и шефовете на РУО-та все още са от партията на Винету. Този не ги барна. В България има 3200 професори като този, с най-много професори в света сме спрямо броя на населението. Щели били да изорлират болни. Аз цяла година се нагледах нито един болен ученик не върнаха. Сополиви, кашлящи и даскалите не смеят да върнат нито един болен. И сега ще е така
23
1
 
20
 
! Отговори
ДПС преди 2 години
Този министър е като предишния. Много се смях когато обясняваше, че в класните стаи ще е без маски, а в коридорите с маски. Тези чудодейни вируси правели разлика между коридор и класна стая. Така мислеха и повечето бивши министри от третото му правителство на Борисов. Разходките в парковете са само за кучета, а хората да си стоят по домовете. Според тях, парковете са за кучета. Талибаните направиха правителство, а българските политици не.
22
5
 
5
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Прокопиев решил, Денков и Кацаров изпълнили, Янев е пас. "Спете спокойно, деца!"
21
10
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Исторически парк напомня, че в цяла Европа децата вече учат само присъствено, само тук се чудят как да ги набутат вкъщи!
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като се омешат за почивните дни покрай 6 септември, точно след 10 дена ще се влоши. Нали за това налагат мерките чак от 7 септември? Защо не затворят границата с Гърция, където вече има заболели от щам Мю ? Или депутатите трябва да отидат на плаж до Гърция и да се мандахерцаm по хотелите 4 дена?
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***!