Денков: Учебната година започва присъствено, ако не се влоши обстановката

Има възможности за гъвкава организация, обясни образователният министър
4 сеп 2021 11:45, Петя Славова
42
Денков: Учебната година започва присъствено, ако не се влоши обстановката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наближава  първия учебен ден, а училищата се подготвят за хибридно обучение на децата. При рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно, обясни пред Нова тв служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му, ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата.

"Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават", каза още той.

"Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище", добави Денков.

Още по темата

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и ако се окаже, че са заразени с COVID-19 - ще бъдат изолирани, посочи още министърът на образованието.

"Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите", категоричен бе той.

Запитан дали ще има тържества за първия учебен ден, Николай Денков отговори: "Ако нещата изглеждат така, както са днес – ще има навсякъде". И добави: "Не ме притеснява откриването – то се прави на открито, на дворовете, може различните випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е след като децата влязат в клас как ще се развият нещата – ще се спазват ли мерките, каква е ситуацията в конкретния град".

"С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията", посочи министърът на образованието.

Ако има влошаване на ситуацията, допоследно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. „Тези, които имат важни изпити - 7-ми и 12-ти клас ще ги задържим по-дълго в училище”, каза Денков.

"Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това", посочи още той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел на 02.09.2021 г. има над 11 хил. нови случая и 36 загинали. У нас днес има 50 загинали. Израелското здравеопазване е по-добро и населението по-младо от българското, но за това винаги се мълчи!!! Израел се справял уж много по-добре от България, защото бил ваксиниран. Кое му е по-добрето? Пак по над 30 жертви в определени дни и то при ваксинация и мерки, а у нас няма ни едното, ни другото. Истината е, че тези неща не се коментират, за да не секне търговията с ваксини.
17
3
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Как ще започне, а как ще завърши? Да не окаже, че догодина няма да има лятна ваканция
16
1
 
20
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Учебната година започва с министри, които не знаят, дали след седмица ще са министри.
15
3
 
15
 
! Отговори
да ти го........ преди 2 години
Денкажа преди седмица:Учебната година ще започне присъствено.Денкажа днес:Учебната година започва присъствено, ако не се влоши обстановката.Денкажа след седмица:Учебната година ще започне онлайн!
14
3
 
20
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
" "Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи."======================================================Министъра само не е помислил, за 14 - часовия работен на учителите ще се плати ли или ще бъде за спорта ? И кой ще се навие реално на тая далавера. Министъра е просто един държавен чиновник, който е много далече от реалността.
13
0
 
22
 
! Отговори
не преди 2 години
на задължителната ваксинация.............държавата няма никакво медицинско, юридическо, морално или логическо обяснение да ви накара да се ваксинирате....по презумпция всеки има право да решава какво да прави с тялото си....затова се разчита на психоатаки по всички медии от сутрин до вечер!!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не е под контрол................държавата е на автопилот............образование, здравеопазване, сигурност и за каквото друго се сетите!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 ,точно така добър вирус излезе за някои хорица,ни пък натъскат народа за вайсинации ,а за тия си траят ,уж че работели с намалени работно време),като се ваксинира цялата администация ,съдебната система,полиция ,военни ,лекари тогава ще се ваксинираме и ние
10
16
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
на учителите известен лекар трябва да им обясни всичко и то на живо. Чули са много глупости.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължителна ваксинация на троловете! Бустерна доза всеки месец!
8
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Научиха учители, общински и държавни служители да не работят и да получават пари за лежане вкъщи, че сега се налага едва ли не да им се извиняват затова, че трябва да си вършат работата..
7
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължителна ваксинация за учители ! Това ,че са учители не ги прави лекари ! Скептицизма и конспиративното мислене е част от народопсихологията и е много опасен в съчитание с учителското самочувствие.Надценяват собствените си познавателни способности и създават погрешна оценка на ситуацията предвид некомпетентността им от липса на квалификация в областта.Но много хора казват- те са учители ,умни хора .Да ,не са глуп***ви,просто са част от осакатеното ни обшеството неспособно на аналитично мислене
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече, тия деца според вас колко пъти ще го минават тоя вирус, ТРЕТИ, то според вас два пъти само са го разнасяли, пък чак сега щи го боледуват
5
2
 
17
 
! Отговори
Според родителите преди 2 години
Учебната година няма да започне докато не се възстанови ситуацията от преди пландемията! До тогава никой няма достъп до децата ни!
4
4
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
ХахахахахаОп,счупи ги....
3
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой посмее да ми тества детето ще му счупя ръцете
2
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То оставаше да започне дистанционно ....При наличие наваксини е престъпление ,наглост и цинизъм всякаква форма извън присъственото обучение !Ама не се знаело какво можело да се случи след години от ваксината....А знае ли се какво ще се случи след прекаран К19 или след трета година на онлайн обучение ?Всъщност за второто е ясно-функционално неграмотно поколение с физически и ментални недъзи,асоциализирани зомбита с афинитет към мързел и тарикатщина...
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали всичко е под контрол, защо да се влошава?