Къде растат децата - в готиния свят в мрежата и злия, където само учиш?

Социалните мрежи да станат част от образование, предлага Светлин Наков
8 окт 2021 11:19, Анисия Иванова
47
Къде растат децата - в готиния свят в мрежата и злия, където само учиш?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последно време ролята на училището намалява, докато социалните мрежи стават все по-влиятелни. Според мен в някакъв момент трябва да бъдат интегрирани в образователния процес. Иначе децата ще растат в два паралелни свята – готиния свят в мрежата и злия, в който само трябва да учиш и да слушаш учителите си. Това каза Светлин Наков, предприемач, съосновател и мениджър на SoftUni, в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков.

Гостът смята, че най-големият проблем в образоването в България, е недостигът на учители. Ако има добре обучени учители, те ще намерят правилните инструменти, с които да подобрят образователния процес.

"Трябва да има правене в ученето. В нашата гимназия учим децата на практика. Винаги си отговаряме на въпроса къде теорията може да бъде използвана на практика. Това е начинът да запалиш интереса на децата. Ние учим умения, а не знания".

Друга тема от разговора беше новината, че бившата служителка на Facebook Франсис Хоугън е обвинила компанията, че приоритизира печалбата пред безопасността на хората и нарушава демокрацията. Тя оправи критики и към Instagram, като заяви, че е вреден за здравето на децата.

По думите му Facebook като бизнес организация няма как да не е задвижвана от стремежа за по-ефективна работа и по-голяма печалба. В сферата на маркетинга това означава да ангажираш по-голяма аудитория. Нормално е тя да бъде ангажирана със скандали.

"Аз вярвам, че бизнесът работи с данни. Често се изпробват различни варианти и се вижда кой е работещ и ангажира най-много хора. Целта на Facebook е да задържи вниманието на потребителите си, за да им продава реклами. Ако това не се случи, те ще отидат в YouTube, например. Всяка платформа в същността си се опитва да задържи вниманието на хората и да получи приходи чрез реклами", каза Светлин Наков.

"Монополите рушат демокрацията. Когато съсредоточиш огромно количество ресурси и власт върху едно нещо, било независимо дали е социална платформа или вестник, винаги може да се стигне до злоупотреби", категоричен е гостът.

Наков смята, че регулациите в социалните мрежи ще доведат до цензура. Трябва да се работи в посока разбиване на монопола, защото ако има 26 социални мрежи, които имат равен дял, ситуацията би била различна.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България и Русия децата растат в готиния свят на Путин и Радев, на Запад децата растат в злия свят на капитализма и ваксини.