Синдикат настоява за 15% скок на учителските заплати догодина

До 4,8% от БВП да се увеличат средствата за образованието
26 окт 2021 14:45, Анисия Иванова
81
Синдикат настоява за 15% скок на учителските заплати догодина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Синдикат "Образование" настоява за 15% скок на учителските заплати през следващата година.

Заявяването и доказването на образованието като приоритет е своеобразен тест за истинската ценностна система на всеки политик и политическа сила. Само ако заложим на образованието, можем да живеем в добро и проспериращо общество с развита икономика, пишат от синдиката в позиция, изпратена до медиите.

Национална образователна политика за приоритетно финансиране на образователната система като постигане на средства за образование на минимум 6% от БВП (препоръчани от ЕС), заложени в ЗПУО и потвърдени в Закона за държавния бюджет. Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от заразата „недофинансиране“.

Липсата на достатъчно средства е причина и за немодернизираната материална база, липсата на физкултурни салони, увеличения брой училища на двусменен режим, липсата на достатъчно детски градини и училища в големите градове, недоброто качество на храната.

По икономически анализ на КТ „Подкрепа“ инфлацията до този момент за 2021г. е 14,8%. Инфлацията води до повече приходи в бюджета, но за учителите, училищата и детските градини тя води да допълнителни разходи и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 година е да се компенсира инфлацията. Ако сегашното правителство не направи това, то ще е първото от над 7 години, което ще е намалило реално доходите на учителите, вместо да ги е увеличило, смятат от Синдикат "Образование".

В бюджет 2022 трябва да се увеличат достигнатите 4,5% средства за образование от БВП до поне 4,8% от БВП. Увеличението на единните разходни стандарти трябва да е с 25%, в т.ч. увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с не по-малко от 15% и увеличение на средствата за издръжка с не по-малко от 10%.

От Синдиката правят конкретни предложения за бюджета за 2022 г.:

1. Компенсиране на инфлацията и изпреварващ ръст на учителските заплати чрез увеличаване на единните разходни стандарти с 25 на сто. Това ще позволи да се постигне задържане на достигнатото ниво на ръст на учителските заплати в съотношение 125% от СБРЗ за страната. Само ако имаме мотивирани учители, ще имаме качествено образование.
2. Увеличаване на средствата за национални програми за образование, в т.ч. за възстановяване на обезщетенията при пенсиониране (при вкарване на хипотезата от чл. 222, ал.3 и оптимизиране на механизма за получаване на средствата за домашен интернет за учители) и за неколкократно разширяване на обхвата на Национална програма за профилактика и рехабилитация.
3. Закупуване на въздухопречистватели за всички учебни помещения в училищата и детските градини.
4. Увеличаване на финансирането за Центровете за подкрепа на личностното развитие
5. Двойно увеличаване на средствата за дейности по интереси и спортни дейности.
6. Увеличаване с 50% на средствата за ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа и назначаване на още специалисти.
7. Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии заради по-многочасовия учебен план
8. Планиране на средства за образователни медиатори с цел запазване на щат на всички медиатори, назначени по проекти.
9. Двойно увеличаване на средствата за ученически закуски и обедно хранене с цел подобряване на качеството на храната. 
10. Бързо преминаване към едносеменен режим на работа на всички училища чрез строеж и надграждане на училищни сгради.
11. Бързо изграждане на детски градини за преодоляване на недостига. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини.
12. Бързо построяване на физкултурни салони във всички училища, в които няма такива.
13. Бързо изграждане на достъпна архитектурна среда във всички образователни институции, в които липсва.
14. Модернизация на всички класни стаи и кабинети със съвременни мебели и техника за фронтално обучение.
15. Стартиране на програма за обновяване на всички училищни дворове и спортни площадки.

Всички тези важни политики не могат да  реализират бюджетна подкрепа, без образованието да е приоритет и без да е налице ръст на средствата за образование като процент от БВП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четейки коментарите тук се чудя с коя ръка да се покръстя и се чудя колко *** народ има. Пиленце , ако си мислиш , че учителите работят по 4 часа ми е тъжно за теб колко си заблуден ...
75
1
 
3
 
! Отговори
М. М. преди 2 години
В с. Лесидрен и с. Кирчево, област Ловеч има доста скандални учители, които са срам и заплаха за образованието. Веска Василева, Валентина Дишева, Ива Цветкова, Петя Дикова, Геновева Банчева, Янка Цокова, Невена Нейчева(луда). Не винаги влизат в час и често пият алкохол в таванската стая. После пияни се явяват пред деца.В Кирчево Невена Нейчева е спряла изучаването на чужд език в 6 и 7 клас.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ставаме даскали тогава
73
7
 
6
 
! Отговори
Давайте им направо преди 2 години
150% и да не мрънкат повече. Работят по 4 часа и след това давай частни уроци.
72
13
 
10
 
! Отговори
Ррр преди 2 години
Аз работя в училище, но съм от непедагогическия персонал. Всеки ден повтарям на дъщеря ми, че е добре да стане учителка. Това е най-мързеливото и мрънкащо съсловие. Най-малко работят, а все искат, искат...И им дават.
71
4
 
14
 
! Отговори
До Активист на БКП преди 2 години
Личи си, че си полуграмотен комунист, преди да пишеш глупости, поне провери по колко часа работят учителите(смяташ само часовете в клас), а имаш ли на представа колко справки, отчети и планове се правят всеки ден, след часовете. А входни нива, тестове, контролни и класни имаш ли идея кой и кога ги проверява-ами ние, вечер, докато ти сърбаш менташка ракия в барчето и слушаш чалга. Айде провери и колко се заплащат лекторските. Айде стига съм те "отварял", просто отиди и доучи средното образование.
70
2
 
7
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 2 години
Тате навремето ми викаше:,,Учи за да не работи,сине!,,Послушах го и сега вземам 1300 лева учителска пенсия!!!
69
13
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Даскалята работят 22 часа на седмицата!!! Всичко над 22ч се заплаща като лекторски!!!По 20 лева на учебен час! Смятайте...
68
5
 
11
 
! Отговори
Зулу преди 2 години
До Varna Къде ги видя тези заплати бе :) Директор на училище едва вързва 1700-1800 а масата са с заплата чисто в джоба 1100-1200 То само си гледаме в канчетата един на друг там е проблема на държавицата
67
0
 
5
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
До Международния Те оценките на децата реално са за не двойка а единица направо но учителите ако вземат да блъскат двойки и да ги оставят на поправка ще им паднат пари от Делегирания бюджет. Там е ключа за палатката. Учителите си знаят че е пълно със завършени кестени във всеки клас.
66
11
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
Набаза на кво 6е взимат по-вече? Тези с лекарите са най не на яли тесе професий. Лекар трябва да взема 800 а учител 600. Нека парво вдигнат парите на обикновенните хора работе6ти като продава4и, монтйори, сервитйори и тогава на тези търтеий. Аз храня 2 деца с 1500 и ми е много трудно. От заплата до заплата и със кредити.
65
0
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 58.Всички затвори трябва да са на самоиздръжка! Не е нормално с данъците си жертвите да хрантутят престъпници! Не се бачка здраво в затвора защото дали ще работиш или не ще вечеряш на сметка платена от жертвите ти! Същото стана и в университетите, свободните места са повече от кандидат студентите и от там качеството се срина тотално! Твърде голямо предлагане води до ниско качество!
64
7
 
11
 
! Отговори
Св преди 2 години
На базата на какво? На по - добри резултати? На повече ученици влизащи в образователната система ли, при условие че ежегодно намаляват? Аз ще призная, че има подобрение, и ще съм за повишаване на заплатите, когато частните уроци, в домовете на учителите се прекратят. Защо трябва да им се плаща двойно, за нещо, което трябва да научат децата в училище? Губят двойно времето на децата, плюс парите на родителите и на нас данъкоплатците.
63
7
 
22
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Заради тия даскали забравихме всички останали.На фона на цялата мизерия в Бг взимат доста добри заплати ,за времето в което работят.
62
3
 
12
 
! Отговори
2 преди 2 години
Подкерпа е една популистка терористична организация от фашизоиден тип!Къде се скри нейния създател агент Павлов?Тези искания са за истинскиучители , които у насса 10 %!Останалите са малограмотни търтеи и некадърници , на които никога не поверявайте детето си!У нас всеки , който нестава за друго става учител!?
61
4
 
15
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Нито стотинка на тази разлигавена каста. Искам увеличение заради ковид,не искам ваксина за ковид. Еми няма такъв филм вече, кормилото е поето от ЕС, на.пиканите будители ще го разберат и те. Време разделно е - да не умрат гладни и безработни.
60
2
 
16
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
За да се стигне до там,един ученик да пита учителя си,"ти какво си постигнал като си учил",то учителят отдавна е загубил всякакъв респект.
59
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като пита един ученик учителя:- А ти , като си учил, та кво си постигнал? Учител със 700 лв заплата или учител с 2000 лв заплата може да му даде добър урок и отговор на въпроса? Учениците трябва да имат респект от учителя, а видно всеки ученик има представя колко взимат учителите и колко родителите. Неправилно, но подценяването на учителя от един ученик може да е основано на разлика и в заплати между учители и родителите му. Щото всичко мерят някои хора в пари.
58
5
 
18
 
! Отговори
= преди 2 години
Добре, но първо се ваксинирайте и престанете с антивасърските си пропаганди.Щом чакате заплати от държавата, ще изпълнявате държавната политика.
57
8
 
22
 
! Отговори
родител преди 2 години
Тия търгаши не се наядоха :-(