Синдикат настоява за 15% скок на учителските заплати догодина

До 4,8% от БВП да се увеличат средствата за образованието
26 окт 2021 14:45, Анисия Иванова
81
Синдикат настоява за 15% скок на учителските заплати догодина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Синдикат "Образование" настоява за 15% скок на учителските заплати през следващата година.

Заявяването и доказването на образованието като приоритет е своеобразен тест за истинската ценностна система на всеки политик и политическа сила. Само ако заложим на образованието, можем да живеем в добро и проспериращо общество с развита икономика, пишат от синдиката в позиция, изпратена до медиите.

Национална образователна политика за приоритетно финансиране на образователната система като постигане на средства за образование на минимум 6% от БВП (препоръчани от ЕС), заложени в ЗПУО и потвърдени в Закона за държавния бюджет. Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от заразата „недофинансиране“.

Липсата на достатъчно средства е причина и за немодернизираната материална база, липсата на физкултурни салони, увеличения брой училища на двусменен режим, липсата на достатъчно детски градини и училища в големите градове, недоброто качество на храната.

По икономически анализ на КТ „Подкрепа“ инфлацията до този момент за 2021г. е 14,8%. Инфлацията води до повече приходи в бюджета, но за учителите, училищата и детските градини тя води да допълнителни разходи и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 година е да се компенсира инфлацията. Ако сегашното правителство не направи това, то ще е първото от над 7 години, което ще е намалило реално доходите на учителите, вместо да ги е увеличило, смятат от Синдикат "Образование".

В бюджет 2022 трябва да се увеличат достигнатите 4,5% средства за образование от БВП до поне 4,8% от БВП. Увеличението на единните разходни стандарти трябва да е с 25%, в т.ч. увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с не по-малко от 15% и увеличение на средствата за издръжка с не по-малко от 10%.

От Синдиката правят конкретни предложения за бюджета за 2022 г.:

1. Компенсиране на инфлацията и изпреварващ ръст на учителските заплати чрез увеличаване на единните разходни стандарти с 25 на сто. Това ще позволи да се постигне задържане на достигнатото ниво на ръст на учителските заплати в съотношение 125% от СБРЗ за страната. Само ако имаме мотивирани учители, ще имаме качествено образование.
2. Увеличаване на средствата за национални програми за образование, в т.ч. за възстановяване на обезщетенията при пенсиониране (при вкарване на хипотезата от чл. 222, ал.3 и оптимизиране на механизма за получаване на средствата за домашен интернет за учители) и за неколкократно разширяване на обхвата на Национална програма за профилактика и рехабилитация.
3. Закупуване на въздухопречистватели за всички учебни помещения в училищата и детските градини.
4. Увеличаване на финансирането за Центровете за подкрепа на личностното развитие
5. Двойно увеличаване на средствата за дейности по интереси и спортни дейности.
6. Увеличаване с 50% на средствата за ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа и назначаване на още специалисти.
7. Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии заради по-многочасовия учебен план
8. Планиране на средства за образователни медиатори с цел запазване на щат на всички медиатори, назначени по проекти.
9. Двойно увеличаване на средствата за ученически закуски и обедно хранене с цел подобряване на качеството на храната. 
10. Бързо преминаване към едносеменен режим на работа на всички училища чрез строеж и надграждане на училищни сгради.
11. Бързо изграждане на детски градини за преодоляване на недостига. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини.
12. Бързо построяване на физкултурни салони във всички училища, в които няма такива.
13. Бързо изграждане на достъпна архитектурна среда във всички образователни институции, в които липсва.
14. Модернизация на всички класни стаи и кабинети със съвременни мебели и техника за фронтално обучение.
15. Стартиране на програма за обновяване на всички училищни дворове и спортни площадки.

Всички тези важни политики не могат да  реализират бюджетна подкрепа, без образованието да е приоритет и без да е налице ръст на средствата за образование като процент от БВП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
8
 
! Отговори
до Радослав преди 2 години
ти пък кога разбра че затворите не бачкат какво ли не. Варненския произвежда мебели и метални врати. Има си и цехове вътре и се бачка сериозно.
55
1
 
22
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
Е,наглостта няма граници.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Родител - Ем да, ама как се постигат резулатите, като вече пускат оплаквания от рода на "Учитилката ми пручети исету и у час и ми са смеха саучиницти!", а после се свикват какви лио не комисии и прочие. Тотално игнорирахме нуждите на 95% от учениците, за да може, едни 5%, дето са бъдещи безкрайно безработни, да се чувстват добре.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радослав - Ууу разгеле! Един нормален, дето не е бил "облъчен".
52
5
 
11
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Не е лошо всеки положен труд да се заплаща достойно. Не е лошо също и заплащането да се обвърже с постигнатите резултати от положилия реално труда. Когато спре порочната практика за немарливост да с екомпенсира с частни уроци, може заплатите да се утроят разбира се- тогава мис е струва, че ще е оправдано.
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай - Да сис танал учител. Има далеч-далеч по-сладки и високоплатени позиции, дето си позволява много повече. "Междувременно в частния сектор парите са 1100 лв от 5 години насам" - викаааа! ААААХАХАХ! Не всички бачкаме у бакалийте уе МОМЧЕЕ
50
3
 
15
 
! Отговори
Бай преди 2 години
Учителите си вземат увеличения, лятото почивчици това онова. Междувременно в частния сектор парите са 1100 лв от 5 години насам, а работиш за 6ма. И преди някой да каже че те са учили, аз съм архитект, който работи в специалността си, много колеги от университета се преквалифицираха и бачкат в лидл.
49
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 33.Прав си, няма какво да се мъчим да ги правим хора и да пилеем ресурс! Просто да се вкара социален номер. Ако не си плащал данъци, нямаш социален номер и нямаш право на помощи! Освен това затворите да станат трудови изправителни лагери на самоиздръжка! Когато им се наложи да работят те сами ще карат децата си да учат и да стават хора! Сега просто пилеем ресурс в една безполезна програма за развъждане на социално слаби индивиди!
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една позната ми казва, че на синът й...преподава някаква млада учителка по английски език и въртяла в час гибеци на песни на Еминем. Нямам думи! И тая ми иска повишение.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отличиниците от топ гимназиите, получаваме СЪЩИТЕ средства, като ... няма да ви кавам кои наши "небратя"! Това какво е?
46
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Хем учениците ще трябва да се борят за място в училищата, няма да са толкова разпуснати, учителите ще са с по високи доходи и при тях ще има борба за работно място и нещата ще си дойдат на място! Няма как всички да завършат и да са образовани защото на тази държава и трябват и работници! А които не му се учи няма смисъл да пилеем обществен ресурс в една обречена кауза, да изкара един курс за преводач на биологични единици и да си живурка щастливо!
45
2
 
4
 
! Отговори
До учител преди 2 години
По кой учебник ,частицата"не" се пише с главна буква,когато е в средата на изречението?
44
3
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Просто съкратете училищата и учителите, ние сме с намаляващо население, значи не ни трябват толкова училища! Концентрирайте ресурса в училища които могат да гарантират качество. Да се обвърже плащането от държавата с реализацията на учениците! Да не се влиза лесно и на 100%. По добре да влизат 70% от потенциалните ученици, но да са стимулирани да учат, така ще има повече ресурс за по добро поддържане на училищата, за по високи заплати на учителите и ще може и при тях да се направи отсяване.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До33 - А сега какво правим? Не плащаме ли цял живот помощи? Това е проблем, който може да бъде решен, само ако спрем помощите и сложим тези пари за затвори, че да ... има къде да ги държим. Ама ще е по-скъпо. Така че - помощи. Щетата е на лице. Нека не хабим грешни пари, а да насочим ресурсите към можещите деца - по-можещи и богати българи - повече пари за помощи! Всички са доволни!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието ни е в колапс от 15+ години насам. И резултатите са налице. Аз се чувства ОЩЕТЕН от родната образователна система, осоебно, след като изкарах последните две години от образованието си в чужда страна!
41
3
 
9
 
! Отговори
До33 преди 2 години
Проблемът с образованието не е само личностен,но и на обществото.Да ги оставим без образование и после цял живот да им плащаме помощи?
40
9
 
12
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Който мисли, че лесно да си учител нека да дойде да преподава. Като види глезотиите и Не възпитанието на днешното поколение, ще се разкае. И разберете възпитанието идва от дома, а не от училището.
39
1
 
2
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Някой ... ще отовори ли на коментар номер 33? Смятам, че е интересен коментар?
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защо??? - Кампанията е силна. Учителите, ако започнат със стачки и проблеми, спират децата от училище. Представи си сега, 150 000 ядосани учители и роднини, бичещи отрицателен вот, както и стотици хиляди ядосани родители, дето половината ще си кажат, че проблемът е във властта - ем ей така се губят избори. Най-лесното е - метни някой кокал, да има ...
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия станаха много нагли! Не стига ,че в последните почти 2 години 2/3 от времето си клатят краката вкъщи , ами искат и 15% увеличение?! Не искат да се ваксинират, а в същото време търсят и най-малкия повод , само да кихне някое дете и затварят училищата..