Завръщането на големите ученици в клас - сложно, без зелен сертификат

МОН е осигурило тестовете за малките до края на месеца
26 ное 2021 08:36, Петя Славова
76

До края на месеца Министерството на образованието е осигурило тестове за COVID-19 за учениците от I до IV клас.

Част от по-големите ученици - от V до XII клас в 102 общини вече са се върнали в училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. От вчера е възможно и възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със "зелен сертификат", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Савина Илиева е 7-и клас и е единствената ваксинирана в паралелката ѝ. Въпреки това, няма да може да се върне в училище от понеделник, тъй като съучениците ѝ са против тестването.

"Предпочитам присъственото, защото е по-лесно и по-забавни неща се случват. Докато онлайн просто седиш пред компютъра и се опитваш да се концентрираш като много неща те разсейват и не е толкова ефикасно, поне за мен", коментира пред Bulgaria ON AIR Савина.

В 119 училище "Академик Михаил Арнаудов" 7,5% учениците имат "зелен сертификат", от тях едва 11 на сто са ваксинирани.

Още по темата

Едва ли ще има клас в присъствена форма от понеделник, казва директорът Диян Стаматов.

"Твърде малък процент от учениците изобщо в страната са ваксинирани, в това число и тези, които са тук. Иначе другите елементи по "зеления сертификат" също са проблем, тъй като почти всички преболедували деца не са се доказали с PCR тест, антителата са от съвсем скоро, там процентът е още по-незначителен", поясни той.

В училищата във Велико Търново също е почти невъзможно да се събере паралелка с 50% ученици от прогимназиалния и гимназиален етап, които да са със "зелени сертификати". Така големите ученици ще продължават да учат ротационно.

"При нас имаме 8 ваксинирани ученици, имаме и 13 или 14 преболедували, установено с PCR или антигенен, това е от 1 до 12 клас", каза директорът на СУ "Вела Благоева" във Велико Търново - Ангел Янчев.

А основният проблем за връщане на големите ученици в клас е липсата на тестове, обясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

"Това, което ни трябва, за да пуснем всички ученици е около 1,4 млн. тестове за седмица. С други думи, това, което липсва в момента в страната са тестове, които да бъдат доставени от дистрибуторите", заяви министърът.

Родителите не одобряват "зеления сертификат" за ученици. При доставката на тестовете на малките ученици проблеми засега няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
11
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Какъв домашен арест, никой не е забранил да излизаш, да спортуваш, да се разхождаш, дори в чужбина можеш да отидеш и от там даже можеш да учиш онлайн.
45
8
 
15
 
! Отговори
Котка преди 2 години
До Анонимен 28Цитат: "Не училищата и децата са основен фактор за разпространението на вируса,а тяхните неваксинирани родители,баби и дядовци и роднини.Ако всички близки на децата са ваксинирани,няма да има нужда от абсолютно нищо.Вижте просто Португалия..." Е, вижте я, пълно с нови случаи, въвеждат нови мерки.
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги пускат присъствено и без тестове.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете за деца от 1 до 4 клас са осигурени само до края на месеца. Ами това е след седмица, после какво правим или друг да му мисли?
42
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн си е супер, особено при ситуацията в момента, благодарение единствено на ДО бройките започнаха да намаляват. Ако сега ги пуснат присъствено, ще има пета вълна, на всички вече ни писна!!
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ УПРАВЛЯВАТ САМО ДОКАЗАНИ НЕКАДЪРНИЦИ.
40
2
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Да изхвърляш пари за тестване на здрави хора без симптоми е ГЛУПОСТ, за която всички данъкоплатци плащат.
39
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има голяма разлика в това да си затворен в къщи и това да се срещнеш с хора.Да се придвижиш до училище,да говориш с наборите,да играеш в двора.Вие осъзнавате ли на какво излагате вашите деца.Това е тежка психическа травма.Те на практика са в домашен арест.А вината си е изцяло на неваксинираните родители и тяхните роднини и близки.
38
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспиратори,няма ковид секта. Има ковид пандемия и ако бяхте ваксинирани щяхте да сте свободни и децата Ви щяха да са на училище ,а не незаконно сами в къщи . Повечето от тях само симулират обучение.Докатомтече онлайн обучението ,те играят игри.Това е така защото са сами.
37
23
 
5
 
! Отговори
Карамфилка преди 2 години
Децата трябва да се сърдят на тяхните родители ,чичовци,лейли,баби и дядовци.Те имат вина ,че са затворени в къщи.Да не вярват на родителите ,че политиците са виновни.Трябва да сме откровенни към децата и да не ги лъжем.Истината в очите.Мама и тате имат страх от инжекция.Това е истината.Същото важи и за баба,дядо,чичо,вуйна и съседа.Мили дечица,вашите родители са страхливи тяхан е вината ,че сте затворени в къщи по цял ден.Не е неграмотност ,а редактор на телефон.Аз може да съм неграмотен,но вие сте страхливи и вярвате ,че ракията ще ви спаси.И децата са затворени заради вас.Може да настъпят м
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#26 И какво като си ваксиниран и детето ти е онлайн, какъв е проблема? Имат ДО, който иска учи!! и присъствено да е- същата работа, не си мисли, че е по-различно, особено за големите ученици!!
35
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента вината си е ваша, а не на политиците Ако бяхте ваксинирани ,нямаше да има този форум и децата щяха да са на училище.
34
1
 
23
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Децата и те да се дупчат,къде се намират тия?
33
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е неграмотност ,а редактор на телефон.Аз може да съм неграмотен,но вие сте страхливи и вярвате ,че ракията ще ви спаси.И децата са затворени заради вас.Може да настъпят много трагедии.Те са без надзор и сами у дома.Надявам се всичко да мине добре,но мнозинството и незаконно са у дома,без придружител.Децата до 14 години трябва да имат възрастен придружител.
32
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата трябва да се сърдят на тяхните родители ,чичовци,лейли,баби и дядовци.Те имат вина ,че са затворени в къщи.Да не вярват на родителите ,че политиците са виновни.Трябва да сме откровенни към децата и да не ги лъжем.Истината в очите.Мама и тате имат страх от инжекция.Това е истината.Същото важи и за баба,дядо,чичо,вуйна и съседа.Мили дечица,вашите родители са страхливи тяхан е вината ,че сте затворени в къщи по цял ден.
31
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификат се изкарва и след тетсване за антитела! Над 90% от децата преболедуваха ковида и в момента имат антитела. Какъв е проблема децата да тръгнат на училище със сертификат за антителата?
30
7
 
0
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен 26Много неграмотен, раккята и чесена? хахах
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София пламти. На загрижени ли се правят. Да си бяха спазвали плана от лятото Между 250 до 500/100000 ротационен Над 500/100000 всички онлайн. Пълни некадърници са всички и МЗ, и МОН , и РЗИ, и СГО. Безхаберници. Само устите им големи.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския модел е уникален.Ние сме световни рекордьори.Всички завиждат.
27
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не училищата и децата са основен фактор за разпространението на вируса,а тяхните неваксинирани родители,баби и дядовци и роднини.Ако всички близки на децата са ваксинирани,няма да има нужда от абсолютно нищо.Вижте просто Португалия, Испания и ОАЕ.Там са над 80% ваксинирани и всичко е ок.СЗО каза при ваксинирани над 75% от цялото или над 85% от възрастното население нещата се нормализират.Германия и Израел са на 65% и има пак разлика.