Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник

Те ще бъдат тествани веднъж седмично
Обновена: 2 дек 2021 18:55 | 2 дек 2021 12:58, Нели Христова
232
Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник
Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

Още за разминаванията между здравния и просветния министър вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
6
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Забрави за измислените си тестове! КРАДЕЦ!!!
118
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието не е задължително. Който не иска има работа достатъчно на къра.
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Симо, да! Сега обаче е различно. В училището официално е въведен данък "тест". Всеки е длъжен да докаже, че е здрав, т.е. невинен. Преумцията за невиност е премахната като понятие. Жалко, но всеки родител трябва да намери начин да спаси детето си! ВЕЧЕ Е КРАЙНО СПЕШНО!
116
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОПАСНО Е, ЕПИДЕМИЯТА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛА. РАЗБИРАМ, ЧЕ НЯКОИ ГУБЯТ ПАРИ АКО ДЕЦАТА НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ НО ДЕЦАТА НЕ МОЖЕ ДА СА ЗАЛОЖНИК НА ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ.
115
2
 
8
 
! Отговори
Симо преди 2 години
Винаги е имало училище, даже и по време на робството килиини
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Елена Симеонова, напълно права сте! Но не на всяка цена! В това число не и срещу данък "тест"!
113
1
 
17
 
! Отговори
Всъщност НЕ! преди 2 години
Има немалко родители, които отказват да се тестват децата :) няма да са всички! Точка по темата! А тоя да *** на психиатър!
112
12
 
5
 
! Отговори
Елена Симеонова преди 2 години
Там и само там в училището е нормалното място за преподаване и усвояване на учебния материал. Всички други занимания, като писане на домашни, самоподготовка, извънкласни дейности подпомагат усвояването на учебния процес. Децата имат нужда от тази среда заради концентрацията, мотивацията и комуникацията с учители и съученици.
111
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Чобанска физиономия.
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104 "Погазват собствените си предписания и норми. Нали заразените трябше да паднат под 250 на 100 000? На това условие отговаря само една област у нас, а 7 -8 са в тъмночервената зона. Да му мислят ученици, техните родители, роднини и даскалите. В този триъгълник ще узрее омикронната вълна на ковида." Ами, то така се държи населението на тръни, което му е нобходимо на Радев, за да си прави каквото си иска, без да го притеснява никой.
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наблюдавам отстрани случващото се и оставам с усещането, че доста родители не са си свършили работата по възпитанието и мотивацията на децата си да учат и гледат да прехвърлят на училището и учителите това.
107
4
 
11
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
Честита 5-та вълна след ЧНГ!!!
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес кажете нещо за корупционните схеми на Кирил Петков? Сиела, онази с дупето от инстаграм която откраднала 50 милиона за 1 месец? Не не знаете нищо?
105
2
 
12
 
! Отговори
ww преди 2 години
Всички деца да тръгват в клас и без никакви тестове! Но щом Кацаров иска да има тестове е длъжен да ги осигури безплатно!
104
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** разбира се, че ще ги върнат! Нали целта е да подпалят държавата и да направят това което наци господарите заповядаха, а именно задължителна ваксинация за лица над 5 год възраст. Урсула вчера обяви че целият ЕС трябва задължително да бъде ваксиниран, без изключения. До вчера крещяхте, че искате спасение от нацисткия ботуш и решихте, че като изберете комунистически юмрук ще се освободите. Ха, наивните ми умнокрасавци! Сега имате фашиски ботуш, който бие с комунистически юмрук!
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако може кунчев да се върне по телевизиите
102
1
 
15
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Понеделник кой? Коя седмица, кой месец, коя година, Милениум?
101
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погазват собствените си предписания и норми. Нали заразените трябше да паднат под 250 на 100 000? На това условие отговаря само една област у нас, а 7 -8 са в тъмночервената зона. Да му мислят ученици, техните родители, роднини и даскалите. В този триъгълник ще узрее омикронната вълна на ковида. Пък дано да е последна.
100
1
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Гаврата с нашата личност продължава .И с нашият живот.