Бизнесът ще обучава учители и ученици от 147 училища

Най-голям интерес има към фирмите от ИТ сектора
9 дек 2021 12:00, Анисия Иванова
16
Бизнесът ще обучава учители и ученици от 147 училища
Снимка: БГНЕС

Ученици и учители ще се запознаят с новостите в технологичния сектор, като участват в семинари и практически обучения, организирани от бизнеса. В инициативата са включени 147 държавни и общински училища, които ще получат близо 300 000 лева по Националната програма „Бизнесът преподава“.

Представители на предприятия ще участват в учебния процес в 122 училища. Специалистите ще запознаят децата с практическата приложимост на технологиите по изучваните от тях предмети. Целта е учениците да бъдат мотивирани да изучават професии и профили в областта на предприемачеството и STEM компетентностите. За този модул са предвидени 232 294 лева, съобщиха от МОН

През тази година 155 преподавали от 25 училища ще повишават знанията и уменията си в реална работна среда. Учителите ще се запознаят с развитието на технологиите и съвременните изисквания на пазара на труда. За тези дейности са разпределени общо 67 671 лева.

Средствата по програмата се предоставят за командировъчни на гост-преподавателите, за осигуряване на материали и консумативи за обученията и за закупуване или наемане на техническо оборудване за целите на обучението. Увеличават се фирмите, които са отказали държавно финансиране и ще участват в обученията безвъзмездно.

Разширяването на „Бизнесът преподава“ дава възможност за включване и на училища, които обучават ученици в начален и прогимназиален етап. Най-голям интерес има към фирмите от ИТ сектора и темите „Роботика“, „3D принтиране“ и „Виртуална реалност“. Повече професионални и профилирани гимназии работят съвместно с компании в сферата на туризма, счетоводството, предприемачеството, маркетинга, строителството и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: образованиеМОНбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Ама то 70% не желаят да учат.Щото. в Бг им промиха мозъка с разни примери за милионери дето не са учили нищо.Пък Златките дето опъват патките живеят ,по добре от специалистите.А забравих политическите калинки...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и другите деца имат нужда от обучение
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите скоро ще останат без работа освен че вече са без капка авторитет.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До долния програмиста защо си започваш изречението с малка буква. Много неуважително и неприятно. Ако това ти е целта си я постигнал.
8
1
 
7
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Темите: "Товаро-разтоварни дейности и спедиция" представена от "Студенти-хамали" и "Хигиенно-санитарна дейност в градска среда" представена от ОП "Чистота" биха дали една доста по-солидна основа за сътрудничеството бизнеса с образованието.
7
3
 
9
 
! Отговори
Бойко ви каза преди 2 години
В България не ни трябват ИТ специалисти. Трябват ни овчари.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо шоу ще стане когато се спука балонът наречен "ИТ сектор".
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама че хейтъри в коментарите... Единият не знае разликата между "имигрант" и "емигрант", другите леят хейт наред. Кой бяха на запад, мили ми смехурковци? 99% от емигрантите са неквалифицирани ратаи. Тук-таме някой лекар да си отиде, което е огромна загуба и там съм съгласен как парите са малко. Но в частния сектор из чуждите компании при квалифициран труд се взимат много прилични заплати, особено в ИТ сектора.
4
1
 
8
 
! Отговори
Гладен програмист преди 2 години
Пиша код срещу храна!
3
2
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Кой е лектора Беър грилс ли да ги учи как се оцелява със 800лв .
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робовладелците си търсят още роби сред младите и неопитните. Защото всички други вече им знаят номерата. Младежта обаче бяга с 300 на запад, веднага след гимназията.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой бизнес ...тия които ограбиха КТБ и ББР