Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи

Ситуацията със заразените ученици е много пъстра
19 яну 2022 09:03, Елка Василева
112
Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи
Снимка: архив, БГНЕС

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни министърът на образованието акад. Николай Денков пред Нова тв.

Още по темата

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано, ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход.

„Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Той посочи, че учениците могат да бъдат оформени в електронна среда при настоящата ситуация. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока - тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, уточни акад. Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

Министърът коментира и тестването на учениците. Той посочи, че е дълбоко убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе решението колко пъти седмично децата да се изследват било на здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков. 

Той допълни, че карантинирането не става след изследването в учебните заведения. „Само за последния един месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил 10 пъти почти. Това показва, че те са започнали да хващат вълната”, каза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряй, че от целия този инат за "присъствено, та присъствено" точно в момента, родителите с такава любов те заливат като гледам коментарите във FB , че едва ли някога ще простят.
58
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си мислете, че подкрепящите ваксините в този форум са много! Двама, или трима, на които им плащат за пропаганда. Много сме трезвомислещите, които сме против. И фактите го доказват- 80% сме.
57
6
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Учениците били уморени!Е от какво са умирени?!
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Легла има, значи няма проблеми. Ако децата са болни и не могат да седят на чиновете, ще лежат в новооткритите легла. Даже предлагам да отворите Арена Армеец и да ги редите тия легла по класове, че децата да учат дори и натръшкани. Фандъкова ще ви съдейства, тя е много дашна с леглата. Ще ви извади и военновременния резерв ако трябва. Ух, спокойно ми е като знам че легла има.
55
2
 
7
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
До Анонимен 35 - Те го казаха, само че по-цивилизовано! Всички ще изкарат омикрона, току що го прочетох!!!!!!!!!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фаучи...
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоз ли е нашия Фаучи
52
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се изгонят от България всичко, които не искат да си пращат децата на училище и то веднага!
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Торла доволно потрива ръце. Мисли си, че е успял да ни прецака. Жалкарка.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя повече не го показвайте, моля! Не разбира от образование, а само от ваксиниране.
49
4
 
23
 
! Отговори
яростна преди 2 години
Този "министър" трябва непременно да бъде уволнен! Та той няма най-обикновено отношение към хора с извоювано положение в държавата! Тази сутрин от екрана на ТВ, най-безцеремонно обиди доцент доктор Мангъров! Нарече го господин и изказа мнение, че той трябва да бъде махнат от редиците на БЛС! Абе, Денков, тебе откога започнаха да те титулуват академик? Досега никой не беше споменал, че си такъв? Или ти получи титла и рогата ти пораснаха и започна да се мислиш, за по-голям от другите ли? Кой си ти
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бе деде. Пак оня дето ненавижда внучетата е тука, а сигурно и татето дето не може да си укроти сина въпреки затвратниците, когато учи английски. Споко хора, легла има. Като се натръшкат любимите ви капазанковци, легла има. Ако трябва в кюпа с всички останали ще ги наредят в Арена Армеец, важно е да не са с вас, да не ви развалят рахатлъка на гледането на мачове. Няма да се стряскаме, я! Легла има.
47
2
 
6
 
! Отговори
Я кажи бе мутро преди 2 години
Борисов нещо да каже за клубовете за компаньони на Румен Пашата от където захранва Магистрати, депутати и Министри с нежна плът!?
46
5
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Положението излиза извън контрол? Положението ти е излязло извън контрол от главата на теб!
45
1
 
14
 
! Отговори
Една, но не 31 преди 2 години
41 а всяване на паника ли е"Ваксинирайте се! Ваксинирайте се! Който не се е ваксинирал ще умре!" Само питам
44
7
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
то е решено вече и по друата седмица т.е. 1вата февруарска седмица ще има ваканция
43
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А я вземете и направо закривайте образователната система, че ни писна от вашите мерки затваряния всякакви други глупости поне всеки да е неграмотен ако ще е то и цганите не учат работят ама толкова да си пишат имената знаят получавати помощи не плащат ток вода и без образование за нас защо да е нужен
42
7
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Ей, жено, за затвора си и няма да ти се размине! Всяването на паника е престъпление според НК!!!
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте вече няма заместници на заместващите учители. Какво чакате? Държавата е пламнала.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де да бех ученик сега, ама съм от поколението от 90-те :))) Направо намазаха стабилно днешните тинейджъри, вечна ваканция :)))